Notícies

Revolta al Parlament Europeu contra el TTIP

S’ajorna el debat i la votació sobre el tractat comercial entre els Estats Units i la UE després de constatar que l’oposició de l’esquerra i la divisió dels socialdemòcrates l’haurien tombat

El ple de l’Eurocambra ha decidit aquest dimecres posposar el debat sobre les recomanacions dels eurodiputats sobre el tractat comercial entre la UE i els Estats Units, conegut com TTIP, per només 183 vots a favor, 181 en contra i 37 abstencions.

El vot sobre les pròpies recomanacions a la negociació, que havia de tenir lloc després del debat, ja va ser posposat aquest dimarts pel president del Parlament Europeu (PE), Martin Schulz, al·legant que els eurodiputats havien presentat més de 200 esmenes. La normativa preveu que si s’introdueixen més de 50 esmenes el president del Parlament Europeu pot decidir tornar el text a la comissió parlamentària (en aquest cas de Comerç Internacional) per seguir buscant el consens.

La decisió ha estat durament contestada per l’Esquerra Unitària (GUE/NGL) i els Verds que consideren que la gran coalició formada pels populars i socialistes han posposat el vot perquè el tractat no tindria prou suports.  “Els ciutadans no entenen que no es voti. Els dos grans grups amagant després dels paràgrafs del reglament i deixant al Parlament Europeu sense vot”, va dir dimarts la líder de l’esquerra, Gabi Zimmer. “Els ciutadans ens van elegir per expressar-nos sigui quina sigui la majoria en cada votació”, ha afegit.

Un dels punts més polèmics per als eurodiputats i que ha provocat divisions dins fins i tot dels grans grups és l’establiment d’un sistema de tribunals d’arbitratge per dirimir les diferències entre estats i empreses.

La divisió interna entre el grup socialdemòcrata havia posat en perill que la resolució fos aprovada, van confirmar a Efe fonts d’aquest grup, el segon més important en nombre d’escons. L’Esquerra Unitària (GUE / NGL) i els Verds s’han mostrat obertament en contra de l’TTIP perquè consideren que pot minvar els llindars de drets laborals i mediambientals, entre d’altres. Els populars, socialistes i liberals europeus, principalment, defensen les possibilitats de creixement i ocupació de l’TTIP, que Brussel·les negocia amb Washington.

Font: Ara

Article anterior

[Entrevista] "L'acord entre AMB i AGBAR encareix l'aigua 60 euros anuals per família"

Següent article

[Comunicat] El Parlamento Europeo suspende la votación y el debate a la resolución del TTIP debido a la presión ciudadana

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *