Aigua i Canvi ClimàticConvocatòriesEstudis i informesjornades

‘Riscos i impactes de la mercantilització i la financiarització de l’aigua sobre els drets humans a l’aigua potable i al Sanejament’

‘Riscos i impactes de la mercantilització i la financiarització de l’aigua sobre  els drets humans a l’aigua potable i al Sanejament’ 

Presentació de l’Informe exposat a la Asamblea general de la ONU per Pedro Arrojo Agudo, Relator Especial sobre el Dret Humà a l’aigua i al sanejament de l’ONU.

1r acte organitzat pel Moviment de l’Aigua en motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Aigua 2022.

Dimarts 15 de març de 2022. 

Hora: 18:00h 

‘La mercantilització dels drets d’aigua genera una progressiva apropiació privada de l’aigua en gestionar-la com si fos dels que només han rebut el dret d’ús, debilitant les regles i prioritats establertes als sistemes de concessió (el marc legal per a l’assignació de llicències de l’aigua). Aquesta evolució posa en perill el gaudi dels drets humans, especialment els qui viuen en la pobresa, així com la sostenibilitat dels ecosistemes aquàtics. 

Els riscos creixents d’escassetat d’aigua a causa del canvi climàtic amenacen tots els usos de l’aigua, però especialment els relacionats amb els drets humans a l’aigua potable i el sanejament dels més pobres. En aquest context, la mercantilització de l’aigua i fins i tot l’especulació es presenten com a maneres de gestionar millor l’escassetat d’aigua. Tanmateix, el cert és que aquests enfocaments de gestió augmenta la vulnerabilitat dels més pobres i empitjora la insostenibilitat dels ecosistemes hídrics, els dos factors clau de l’agreujament de la crisi mundial de l’aigua’. 

El Relator Especial sobre el Dret Humà a l’aigua i al sanejament de l’ONU advoca per la necessitat de contrarestar la mercantilització de l’aigua i promoure la gestió integrada de les diferents fonts, funcions i usos de l’aigua, des d’una perspectiva ecosistèmica i un enfoc basat en els drets humans. Un tema que afecta especialment a Catalunya, on el 80% de l’abastament de l’aigua es troba en mans de la gestió privada, i on patim de primera mà els impactes i riscos d’aquesta mercantilització.

Inscripcions: https://bit.ly/Riscos-Privatitzacio-Aigua

Programa de l’acte:

  • Presentació de l’Informe exposat a la Asamblea general de la ONU ‘Riscos i impactes de la mercantilització i la financiarització en els drets humans a l’aigua potable i al Sanejament. Pedro Arrojo Agudo, Relator Especial sobre el Dret Humà a l’aigua i al sanejament de l’ONU.
  • Reflexions des dels municipis i operadors públics a càrrec de l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública (Pilar Castillejo)
  • Propostes des del Moviment de l’Aigua.  Motius per als Observatoris Ciutadans de l’Aigua a càrrec i Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica (Laia Forné)
  • Precs, preguntes i cloenda.
Article anterior

[COMUNICAT] En plena sequera i en context de crisi climàtica qüestionem l’actual política d’oferta d’aigua i exigim passar a una gestió de la demanda

Següent article

Los abusos de poder en la defensa de la gestión privada del agua