(darrera actualització: març 2015)

Aquest apartat és una pinzellada de la situació de l’aigua avui a casa nostra i que treballem des d’Aigua és Vida. No hi és tot, ni totes les problemàtiques, sinó alguns casos que ens semblen prou exemplificadors del que volem explicar.

Clicant sobre cadascun dels enllaços que hi ha al text podràs accedir a informació més detallada sobre l’aspecte assenyalat. Per començar, una dada: mentre al món el 90% de les connexions d’aigua les gestiona el sector públic, a Catalunya el percentatge es redueix al 17%.

 

Naixement d’Aigua és Vida i problemàtiques abordades

Si bé ja fa temps que venim denunciant el procés de mercantilització que està vivint l’aigua, la Plataforma Aigua és Vida es presenta en roda de premsa davant la seu de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) el 9 de novembre de 2011. En ella es denuncia el desmantellament del sector públic de l’aigua a Catalunya i els riscs que suposarà la privatització de l’empresa pública Aigües Ter – Llobregat, que abasteix l’aigua en alta (des dels rius fins als dipòsits municipals) a prop de 5 milions de persones.

 

Aigües Ter – Llobregat (ATLL)

Així, des d’Aigua és Vida s’impulsa una moció per a que els municipis afectats per la privatització puguin expressar-se en tant que copropietaris de l’empresa, incloent-hi als de les conques del Ter i del Llobregat. La presentació de la moció compta amb la participació del que fou gerent d’ATLL entre 2004 i 2007, Antoni Salas. A dia d’avui, 32 municipis que aglutinen a més d’1.200.000 persones ja s’han oposat a aquesta privatització. Alguns municipis com Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès (amb tots els colors polítics) denuncien que la privatització és inconstitucional, i Rubí ha presentat un recurs al TC en aquest sentit . La Generalitat fa cas omís dels reclams del territori i continua endavant el procés de privatització, al qual s’hi presenten numeroses al·legacions. Les al·legacions no són acceptades i Aigua és Vida presenta recurs de reposició, que també serà menystingut.

Posteriorment s’obre el concurs per a que les empreses privades puguin fer-se amb la gestió d’ATLL, i s’hi presenten AGBAR i ACCIONA, cadascuna amb aliats peculiars. Pel camí ATLL aprova un augment de tarifa del 70% (que ja fa de per sí l’empresa viable i sanejada en 10 anys). El concurs s’adjudica a ACCIONA el 6 de novembre de 2012 i dos dies després surt a la llum que aquesta empresa podrà tocar el preu de la tarifa d’aquí a 5 anys -sobre una concessió de 50 que li reportarà uns 1700 milions d’€ de benefici, tot i així, ja hi ha hagut pujades en els 2 primers anys. Un cop decidida l’adjudicació, l’empresa perdedora (AGBAR) presenta recurs davant l’OARCC (Organisme Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya), un organisme unipersonal de dubtosa transparència. A pesar de tot, la formalització del contracte es fa el 27 de Desembre de 2012, just a temps d’entrar en els comptes del mateix any. Les presses del Govern busquen descomptar 1000M€ del dèficit, tot i que el deute d’ATLL (prop de 700M€) l’assolirà la Generalitat.

Menys d’una setmana després de la firma oficial, el dia 3 de Gener de 2013, l’OARCC dicta en favor d’AGBAR, considerant que l’oferta guanyadora hauria d’haver estat exclosa del concurs.

A partir d’aquest moment, s’inicia una llarga etapa judicial que inclou recursos de la Generalitat i d’ACCIONA contra la decisió de l’OARCC, organisme que depèn del departament de Presidència de la pròpia Generalitat. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya desestima els recursos en sendes resolucions de Març i Juliol de 2013, i a més ratifica l’anul·lació de l’oferta adjudicatària, ordenada per l’OARCC.

Davant aquesta decisió del TSJC, a la Generalitat només li queda apel·lar al Tribunal Suprem, que decideix excloure Acciona del concurs. Actualment la Generalitat ha de decidir què fer, si bé el Parlament ha aprovat una moció en què insta a recuperar la gestió pública de l’empresa.

La Generalitat ha demostrat ser la més ferma defensora del procés de privatització, assegurant al consorci guanyador una resolució favorable del conflicte, amb la garantia de retornar la inversió i abonar les indemnitzacions establertes al plec del contracte.

Ni Acciona ni Agbar, volem ATLL en mans públiques.

 

Gestió municipal a Barcelona i Àrea Metropolitana

El conflicte amb la corporació privada Aigües de Barcelona, AGBAR, i les seves filials (SOREA, SGAB, etc.) ve de lluny, i adquireix una nova dimensió quan el gegant SUEZ n’adquireix, el 2009, el 75%, quedant el 25% restant per a La Caixa, si bé actualment AGBAR és 100% francesa. Així, esclata el conflicte laboral dins d’AGBAR, amb acomiadaments massius i els treballadors en peu de guerra. La multinacional, que ja havia estat implicada en múltiples trifulques i fracassos en les seves aventures per Amèrica Llatina durant els ’90, continua tot i així amb la seva política mercantilista (lluny de la vocació de servei) i de repartiment de dividends entre els seus accionistes (més de 2500 milions d’€ els últims 10 anys) en lloc de reinvertir-los en la xarxa d’aigua.

El principal escàndol esclata el 2010, quan un jutge treu a la llum que la companyia opera sense concessió a Barcelona i califica la gestió d’AGBAR d’”il·legítima” i la tarifa que cobra d’”il·legal”. Posteriorment es descobreix que són 23 els municipis on AGBAR opera irregularment. Davant d’aquests fets les denúncies no s’han deixat de succeir. Lluny d’haver-hi una depuració de responsabilitats públiques i privades, el 6 de novembre de 2012 (dia en què s’adjudica també ATLL a ACCIONA i que ens porta parlar dedimarts negre per l’aigua) el ple de l’Àrea Metropolotina de Barcelona pretén regularitzar la situació aprovant la creació d’una empresa mixta, participada en un 85% per AGBAR, que inclou no només l’abastament d’aigua sinó també el sanejament, tasca duta fins a la data per EMSSA, empresa pública que també desapareix. El volum de negoci d’aquesta nova empresa és de 320 milions d’€ anuals. L’adjudicació es fa a dit, sense concurs públic, a 35 anys i sense justificació tècnica. Totes les al·legacions a aquest procés, que inclouen també fortes reserves per part de la pròpia ACA, són desestimades. La premsa internacional del sector s’afegeix a la incredulitat, i l’Oficina Antifrau confirma les sospites presentades per Aigua és Vida.

Les implicacions d’aquesta nova empresa mixta per la ciutadania són nefastes. Es calcula que al llarg d’aquests 35 anys pagarem uns sobrecostos valorats en 4.342€ per família, o el que és el mateix, tindrem el mateix servei o pitjor però pagant 124,1€ més cada any. De fet els costos que paguem la ciutadania de Barcelona pel servei d’aigua ja eren fins llavors un 350% superiors al preu de l’aigua que ATLL li subministrava a AGBAR. Si comparem l’estructura de costos actual amb la que seria pròpia d’un servei basat en l’interès general, veiem que més de la meitat del que paguem són costos il·legítims no associats al servei de l’aigua.

Els abusos que suposen la gestió mercantil avui a Barcelona i la seva Àrea Metropolitana tenen la seva cara més amarga en els talls d’aigua a persones que per dificultats econòmiques no poden fer front al rebut. El 2011 els expedients d’inici de talls d’aigua van ser 25.000, i el 2012 la xifra es multiplicar pràcticament per 3. Per la seva banda, Àngel Simon, president d’AGBAR, reconeix que el seu grup realitza 12.000 talls mensuals. Davant d’aquesta situació nombroses entitats han format l’Aliança contra la Pobresa Energètica i posar sobre la taula el debat del model de gestió dels serveis bàsics.

Pel camí AGBAR s’ha trobat implicada en diversos casos de corrupció, essent el cas Pokémon un dels més sonats. A part, el desembre de 2011 la seva Fundació pacta amb el Consell General del Poder Judicial obrir un espai per a fer formacions als jutges en matèria d’aigües, acord insòlit per la seva naturalesa i en plena contradicció amb el desenvolupament normatiu del Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament, aprovat per l’ONU un any abans. De fet, el mateix jutge que tragué a la llum la situació irregular d’AGBAR ha tingut un recorregut peculiar de llavors ençà. Al febrer de 2013, AGBAR, junt amb la FEMP i el BBVA, engega un programa formatiu en matèria de gestió de l’aigua destinat a Alcaldes i gestors locals, que són els que tenen competència en aquesta matèria; els noms dels seus directius han sonat en primera plana en la trama de les ITV que pretenia col·locar càrrecs polítics afins a grans empreses privades; i el Grup AGBAR ha estat el màxim donant a la Fundació Trias Fargas -415.000 €-, que ara està sota investigació per desviació de fons. Tot plegat facilitat per l’intercanvi de cadires entre els dirigents d’AGBAR i l’administració pública (Àngel Simón, actual director general d’AGBAR, fou gerent de l’antiga AMB).

 

Resposta a la situació

Des de la Plataforma Aigua és Vida es denuncien totes aquelles accions en les que l’aigua és tractada com una mercaderia i no com un dret humà fonamental, un bé comú. Els motius oficials que porten a privatitzar-ne la gestió han estat contínuament desmuntats, fet que constata que promoure una gestió privada ja no és una opció tècnica ni econòmica, sinó ideològica. L’aigua s’ha convertit en un actiu financer més, ha passat de ser font de vida a ser objecte de desig per part dels mercats, que procuren fer-se amb aquest mercat captiu, en el que tothom consumeix sí o sí. El cas d’ATLL exemplifica prou bé aquesta situació.

Com que les polítiques d’aigua s’apliquen al món local és aquí on es treballa més; tanmateix, atès que les directrius vénen marcades per organismes estatals o internacionals, també en aquests camps cal treballar. Així, s’ha creat la Red Agua Pública, que agrupa diferents plataformes a favor de la gestió pública de l’aigua de l’estat espanyol; el Moviment Europeu per l’Aigua, el seu homòleg a escala europea; i s’ha impulsat una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) per treure la gestió de l’aigua de les lleis del mercat. La ICE ha recollit més d’1,8 milions de firmes arreu d’Europa i ja ha aconseguit que s’exclogui l’aigua de la nova directiva de concessions de la UE, mentre continua el seu tràmit parlamentari europeu.

En tots aquests espais Aigua és Vida hi participa, es coordina, dóna i rep suports dels altres moviments.

 

Campanya per la remunicipalització

El debat sobre la gestió de l’aigua ha deixat d’estar monopolitzat pel discurs a favor de la gestió privada, i les veus a favor d’una gestió pública, no mercantil i democràtica comencen a aflorar amb força. De fet, municipis com Arenys de Munt, el Figaró – Montmany o Montornès del Vallès han recuperat la gestió de l’aigua els últims anys, i a nivell estatal només el 2013 150.000 persones han vist com l’aigua dels seus municipis tornava a mans públiques, en un procés que es coneix amb el nom de remunicipalització i que no para de cŕeixer.

El procés s’està impulsant arreu de Catalunya, i en només dos anys han aparegut col·lectius i plataformes a Barcelona, Terrassa, Girona, Lleida, Tarragona i Osona, per citar-ne alguns exemples, treballant amb l’objectiu de remunicipalitzar el servei.

123 Comentaris

 1. 18 octubre, 2021 en 5:22 pm

  Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.

  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Many thanks

 2. 14 setembre, 2021 en 8:41 pm

  I constantly spent my half an hour to read this weblog’s articles or
  reviews all the time along with a cup of coffee.

 3. 14 setembre, 2021 en 11:18 am

  I really appreciate your effort in helping people get the information they need 먹튀사이트

 4. 10 setembre, 2021 en 4:13 pm

  Bermain judi Slot Online terbesar Indonesia 2021
  bersama situs judi slot online gampang menang jackpot terbesar di indonesia SLOTPANAS.
  Tentunya para bettor akan mendapatkan kepuasan bermain game slot online yang kerap beri jackpot.

  Apa lagi apabila anda daftar slot jackpot besar di sebagai salah
  satu web agen jackpot terbesar slot online tahun 2021.

 5. 8 setembre, 2021 en 3:41 am

  Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog site?

  The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast
  provided bright clear concept

 6. 5 setembre, 2021 en 8:52 am

  What’s up i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this
  article i thought i could also create comment due to this brilliant post.

  My website; http://www.thaispecial.com

 7. 31 agost, 2021 en 1:19 am

  Hello very cool site!! Guy .. Excellent .. Wonderful ..
  I will bookmark your site and take the feeds also? I’m happy to seek out
  a lot of helpful information right here in the post, we need work out
  more strategies in this regard, thank you for sharing. . .
  . . .

 8. 15 agost, 2021 en 11:20 am

  A betting site list to play online sports betting in Turkey here, visit immediately. 토토사이트

 9. 15 agost, 2021 en 8:34 am

  i’m surprised, i need to admit. Rarely do i come across a blog that’s each educative and a laugh, and allow me tell you, you’ve hit the nail on the top. The hassle is some thing which no longer enough people are talking intelligently about. I’m very happy that i found this at some stage in my look for some thing regarding this. While a person writes a chunk of writing he/she continues the photograph of someone. What’s up to every one, the contents present at this internet internet site are in fact wonderful for humans . Hey are using wordpress in your website platform? 먹튀검증

 10. 6 agost, 2021 en 8:19 pm

  mesin slot online baru, namun yggdrasil ini memiliki kegunaan jeblok perbanyakan 20x dari
  donasi freespin. Yggdrasil slot Indonesia memiliki big win jackpot paling besar bergeser beberapa ratus juta rupiah.
  Slot Terbaru

 11. 1 juliol, 2021 en 10:17 pm

  First off I want to say terrific blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind.

  I was curious to find out how you center yourself and clear your thoughts before writing.
  I’ve had difficulty clearing my thoughts in getting my thoughts out there.

  I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are lost just trying to figure out how
  to begin. Any ideas or hints? Cheers!

 12. 29 juny, 2021 en 8:01 am

  Thank you so much for sharing this Informative article with us. I really love the way of your presentation. Please keep sharing more meditation

 13. 29 juny, 2021 en 7:57 am

  Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work. plug power aktie news

 14. 29 juny, 2021 en 7:42 am

  very good post, i definitely really like this fabulous website patio furniture chairs

 15. 29 juny, 2021 en 7:36 am

  Here at this site extremely the critical material accumulation so everyone can appreciate a great deal courtier immobilier gatineau

 16. 29 juny, 2021 en 7:31 am

  I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post agent immobilier vanier

 17. 29 juny, 2021 en 7:26 am

  I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post real estate agent vanier

 18. 29 juny, 2021 en 7:21 am

  I’ve been looking for info on this topic for a while. I’m happy this one is so great. Keep up the excellent work

 19. 29 juny, 2021 en 7:11 am

  I’ve been looking for info on this topic for a while. I’m happy this one is so great. Keep up the excellent work shipping from china to us

 20. 26 juny, 2021 en 8:04 am

  I have read so many posts regarding the blogger lovers except this post is in fact a good post, keep it up.

  My web blog: Dean

 21. 20 juny, 2021 en 3:35 pm

  Howdy! I simply would like to offer you a big thumbs up for your
  excellent information you have got here on this post.
  I will be coming back to your site for more soon.

  my blog post; slot deposit pulsa

 22. 20 juny, 2021 en 10:09 am

  That is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere.
  Simple but very accurate info… Thanks for
  sharing this one. A must read post!

  my web page – King

 23. 20 juny, 2021 en 8:16 am

  They can be tips related to numerous composition categories, including college applications and complex assignments like Kaplan assignment help 토토사이트

 24. 19 juny, 2021 en 2:41 pm

  New web site is looking good. Thanks for the great effort. 메이저사이트

 25. 19 juny, 2021 en 12:08 pm

  I always was concerned in this topic and stock still am, regards for posting . 이기자벳가입

 26. 19 juny, 2021 en 8:08 am

  The post is written in very a good manner and it contains many useful information for me 먹튀검증사이트

 27. 17 juny, 2021 en 1:49 pm

  Great job for publishing such a beneficial web site. Your web log isn’t only useful but it is additionally really creative too 먹튀폴리스

 28. 16 juny, 2021 en 3:52 pm

  I really like your blog. Great article. It’s most evident, people should learn before they are able to 메이저사이트 추천

 29. 16 juny, 2021 en 9:44 am

  With havin so much content and articles do you ever
  run into any problems of plagorism or copyright violation? My website
  has a lot of completely unique content I’ve either
  created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my agreement.
  Do you know any methods to help reduce content from being stolen? I’d definitely appreciate it.

  Here is my website; Maddison

 30. 15 juny, 2021 en 2:20 pm

  Thanks for the nice blog. It was very useful for me. I’m happy I found this blog. Thank you for sharing with us,I too always learn something new from your post. 먹튀폴리스

 31. 13 juny, 2021 en 1:21 pm

  I feel this is among the so much significant
  information for me. And i am happy studying your article. However wanna commentary
  on some general issues, The web site style is perfect,
  the articles is in reality excellent : D. Just right job, cheers

  My homepage: Hester

 32. 11 juny, 2021 en 12:29 pm

  Hello! I could have sworn I’ve been to this website before but after checking through some
  of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely
  happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

  Here is my web site: Francis

 33. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really
  nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your
  site to come back in the future. All the best

  Also visit my web site: https://corbeauracingseatsave.blogspot.com/

 34. 9 juny, 2021 en 7:10 am

  Hi, after reading this amazing post i am too happy to share my experience here with
  colleagues.

  Check out my web-site Albertha

 35. 4 juny, 2021 en 12:47 am

  Hey there! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to look it
  over. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking
  and will be tweeting this to my followers! Wonderful blog and brilliant design.

 36. 23 maig, 2021 en 3:46 am

  Hi there! Someone in my Facebook group shared this website with us
  so I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Excellent blog and terrific style and design.

 37. 21 abril, 2021 en 6:17 am

  SERM, which provides 100% best service to customers who want the top of Google, is Google Top Exposure, Google Advertising Agency, Google Top Companies, Google Top Agency, Google Top Agency, Google Top Advertising, Google …
  구글상위작업

 38. 7 abril, 2021 en 3:26 am

  Aw, this was an extremely nice post. Spending some time and actual effort to create a good article… but
  what can I say… I procrastinate a whole lot
  and don’t seem to get anything done.

 39. 7 abril, 2021 en 1:07 am

  certainly like your website but you need to check the spelling on several of your posts.
  Several of them are rife with spelling problems
  and I in finding it very troublesome to inform the
  reality nevertheless I will surely come back again.

 40. 7 abril, 2021 en 1:04 am

  Hello! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having
  trouble finding one? Thanks a lot!

 41. 7 abril, 2021 en 12:50 am

  Hi, I desire to subscribe for this web site to obtain most recent
  updates, thus where can i do it please assist.

 42. 7 abril, 2021 en 12:46 am

  I visited many sites but the audio feature for audio songs current at
  this web site is actually superb.

 43. 7 abril, 2021 en 12:26 am

  Hi my loved one! I want to say that this post is amazing,
  nice written and come with approximately all vital infos.

  I would like to peer extra posts like this .

 44. 7 abril, 2021 en 12:13 am

  Yes! Finally something about website.

 45. 7 abril, 2021 en 12:09 am

  An intriguing discussion is worth comment.

  I think that you need to publish more about this subject, it might not
  be a taboo subject but generally folks don’t discuss these subjects.

  To the next! Many thanks!!

 46. 7 abril, 2021 en 12:01 am

  This website was… how do I say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me.

  Thanks a lot!

 47. 6 abril, 2021 en 11:24 pm

  Hi! Would you mind if I share your blog with my zynga group?
  There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Many thanks

 48. 6 abril, 2021 en 11:20 pm

  Greetings from Ohio! I’m bored to tears at work so I decided to browse your website on my iphone
  during lunch break. I really like the information you present here
  and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog
  loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyhow, amazing site!

 49. 6 abril, 2021 en 10:44 pm

  I got this website from my friend who told me regarding this
  web site and now this time I am browsing this web page and reading very informative posts here.

 50. 6 abril, 2021 en 10:44 pm

  What i don’t realize is in truth how you’re now not really a lot
  more smartly-appreciated than you may be right now.
  You’re so intelligent. You realize therefore significantly in terms of this topic, produced me individually imagine it from so many various
  angles. Its like men and women don’t seem
  to be fascinated unless it’s something to do with Woman gaga!
  Your own stuffs nice. At all times handle it up!

 51. 6 abril, 2021 en 10:19 pm

  Hi to all, the contents existing at this web site are really amazing
  for people experience, well, keep up the nice work fellows.

 52. 6 abril, 2021 en 10:15 pm

  Every weekend i used to visit this site, as i wish for enjoyment, as this this website conations in fact fastidious funny stuff too.

 53. 6 abril, 2021 en 10:10 pm

  My spouse and I stumbled over here from a different page and thought I might check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward to checking out your web page for a second
  time.

 54. 6 abril, 2021 en 10:05 pm

  First of all I would like to say superb blog! I had
  a quick question in which I’d like to ask if you do not mind.
  I was curious to find out how you center yourself and clear your thoughts before writing.

  I’ve had trouble clearing my mind in getting my thoughts out there.
  I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15
  minutes are generally wasted simply just trying to figure out how
  to begin. Any ideas or tips? Kudos!

 55. 6 abril, 2021 en 9:25 pm

  Hey there fantastic blog! Does running a blog such as this require a
  great deal of work? I’ve very little expertise in programming but I
  had been hoping to start my own blog soon. Anyway, should you have any ideas or tips for new blog
  owners please share. I understand this is off topic but I just wanted to
  ask. Cheers!

 56. 6 abril, 2021 en 8:30 pm

  Hello there! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
  There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Many thanks

 57. 6 abril, 2021 en 8:22 pm

  I think that everything published was actually
  very reasonable. However, what about this? what if you added a little
  information? I am not saying your information is not good, but what if you added a headline that grabbed people’s attention?
  I mean blog topic is kinda vanilla. You should peek at Yahoo’s home page and note how they create news titles to grab people to click.

  You might add a related video or a related pic or two to grab readers interested
  about everything’ve written. In my opinion, it might bring
  your blog a little bit more interesting.

 58. 6 abril, 2021 en 6:17 pm

  I every time spent my half an hour to read this blog’s articles
  every day along with a cup of coffee.

 59. 6 abril, 2021 en 4:35 pm

  Hi there, after reading this amazing paragraph i am too
  glad to share my familiarity here with mates.

 60. 6 abril, 2021 en 3:23 pm

  We stumbled over here from a different page and thought I might as well
  check things out. I like what I see so now i’m following you.

  Look forward to going over your web page for a second time.

 61. 6 abril, 2021 en 1:09 pm

  Simply wish to say your article is as amazing. The clearness in your
  post is just excellent and i could assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming
  post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 62. 6 abril, 2021 en 11:40 am

  whoah this blog is magnificent i really like reading your articles.
  Stay up the great work! You already know, lots of persons are searching round for this
  info, you could aid them greatly.

 63. 6 abril, 2021 en 11:33 am

  Hi! I simply wish to give you a huge thumbs up for the excellent info you’ve
  got right here on this post. I’ll be coming back to your web site for more soon.

 64. 6 abril, 2021 en 11:07 am

  Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed!

  Extremely useful info specifically the ultimate part :) I handle such info much.
  I was looking for this certain info for a long time. Thanks and best of luck.

 65. 6 abril, 2021 en 10:26 am

  Wonderful article! That is the kind of information that
  are supposed to be shared around the web. Disgrace on Google for not positioning
  this publish higher! Come on over and talk over with my site .
  Thanks =)

 66. 6 abril, 2021 en 10:23 am

  Right now it appears like WordPress is the preferred blogging platform available right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 67. 6 abril, 2021 en 10:21 am

  wonderful put up, very informative. I ponder why the other specialists of this
  sector don’t realize this. You should continue your writing.
  I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

 68. 6 abril, 2021 en 10:21 am

  It’s awesome to pay a quick visit this web site and
  reading the views of all colleagues about this paragraph, while I am
  also zealous of getting familiarity.

 69. 6 abril, 2021 en 10:06 am

  Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?

  I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking
  at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 70. 6 abril, 2021 en 9:55 am

  Wow, superb weblog structure! How long have you ever been blogging for?
  you made blogging look easy. The total glance of your web site is magnificent, as smartly as the content!

 71. 6 abril, 2021 en 9:19 am

  Very good information. Lucky me I found your blog by chance (stumbleupon).
  I’ve saved as a favorite for later!

 72. 6 abril, 2021 en 8:47 am

  I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by
  him as nobody else know such detailed about my difficulty.
  You’re amazing! Thanks!

 73. 6 abril, 2021 en 8:44 am

  Stunning story there. What happened after? Good luck!

 74. 6 abril, 2021 en 8:37 am

  Right now it sounds like BlogEngine is the preferred blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your
  blog?

 75. 6 abril, 2021 en 7:26 am

  I read this post completely on the topic of the resemblance of hottest and earlier technologies, it’s
  remarkable article.

 76. 6 abril, 2021 en 7:26 am

  I don’t even know how I ended up right here, but I assumed this submit was once great.
  I don’t recognise who you might be however certainly you’re going to
  a famous blogger when you aren’t already. Cheers!

 77. 6 abril, 2021 en 7:18 am

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly
  a lot often inside case you shield this hike.

 78. 6 abril, 2021 en 7:05 am

  Your style is very unique in comparison to other people I’ve read stuff from.
  Thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just book mark this blog.

 79. 6 abril, 2021 en 6:27 am

  Heya i am for the first time here. I came across this
  board and I find It truly useful & it helped me out much.
  I hope to give something back and help others like
  you aided me.

 80. 6 abril, 2021 en 4:52 am

  Howdy! I could have sworn I’ve been to this website before but after reading through some of the post I realized it’s new to me.

  Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 81. 6 abril, 2021 en 4:27 am

  Good day! This is my first comment here so I just wanted
  to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your blog posts.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same topics?
  Thanks!

 82. 6 abril, 2021 en 4:18 am

  It’s in fact very complex in this full of activity life to
  listen news on TV, so I only use world wide web for that reason,
  and obtain the most up-to-date news.

 83. 6 abril, 2021 en 4:18 am

  What’s up everyone, it’s my first visit at this site, and article is genuinely fruitful in favor of me, keep up posting
  these types of content.

 84. 6 abril, 2021 en 3:53 am

  Hi there, yes this paragraph is genuinely fastidious and I have
  learned lot of things from it on the topic of blogging.
  thanks.

 85. 6 abril, 2021 en 3:39 am

  This blog was… how do you say it? Relevant!!

  Finally I’ve found something which helped me. Appreciate it!

 86. 6 abril, 2021 en 2:55 am

  Tremendous issues here. I am very happy to peer your
  post. Thank you a lot and I’m having a look ahead to contact you.
  Will you please drop me a mail?

 87. 6 abril, 2021 en 2:48 am

  always i used to read smaller posts that as well clear
  their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading here.

 88. 6 abril, 2021 en 2:45 am

  I enjoy what you guys tend to be up too. This sort of
  clever work and exposure! Keep up the superb works
  guys I’ve added you guys to my own blogroll.

 89. 6 abril, 2021 en 2:28 am

  Hi, its nice paragraph about media print, we all know media is
  a wonderful source of information.

 90. 6 abril, 2021 en 2:10 am

  Every weekend i used to pay a quick visit this site, as i want enjoyment, as this this web page conations really good funny data too.

 91. 6 abril, 2021 en 1:40 am

  Attractive element of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to say that
  I get in fact loved account your blog posts. Any way I will be subscribing in your augment or even I success you get entry
  to persistently rapidly.

 92. 6 abril, 2021 en 1:35 am

  Greetings! Very helpful advice within this article! It is the little changes that will make the biggest
  changes. Thanks for sharing!

 93. 6 abril, 2021 en 1:06 am

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty
  penny? I’m not very web savvy so I’m not 100% certain. Any tips or advice would be greatly appreciated.
  Cheers

 94. 6 abril, 2021 en 1:00 am

  Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed
  in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem
  to get there! Many thanks

 95. 6 abril, 2021 en 12:19 am

  Have you ever thought about creating an ebook or guest authoring on other sites?
  I have a blog based upon on the same topics you discuss
  and would really like to have you share some stories/information.
  I know my readers would appreciate your work. If you’re
  even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 96. 5 abril, 2021 en 12:46 pm

  I’m not sure where you are getting your information, but good topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for wonderful info I was looking for this information for my mission.

 97. 5 abril, 2021 en 4:42 am

  Howdy great website! Does running a blog similar
  to this require a large amount of work? I’ve very little
  expertise in coding however I was hoping to start
  my own blog soon. Anyhow, if you have any ideas or tips for new blog owners please share.
  I know this is off subject nevertheless I just needed to ask.
  Thanks!

 98. 5 abril, 2021 en 3:53 am

  Spot on with this write-up, I seriously feel this site needs much more attention. I’ll probably be back
  again to read through more, thanks for the information!

 99. 5 abril, 2021 en 3:25 am

  Hi there it’s me, I am also visiting this web page daily, this web site
  is in fact pleasant and the users are actually sharing nice thoughts.

 100. 4 abril, 2021 en 10:33 pm

  If you desire to obtain a good deal from this paragraph then you have to
  apply such strategies to your won blog.

 101. 3 abril, 2021 en 10:45 am

  I’ll immediately take hold of your rss feed as I
  can’t in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you have any? Please let me realize so that I could subscribe.

  Thanks.

 102. 6 març, 2021 en 3:34 am

  I am sure this post has touched all the internet users, its really really pleasant post on building up
  new webpage.

  my website – 비트코인마진거래

 103. 4 març, 2021 en 6:24 am

  I’m not sure exactly why but this website is loading extremely slow for
  me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

  my webpage – fx마진거래

 104. 3 març, 2021 en 9:24 pm

  Awesome things here. I am very glad to look your article.
  Thank you a lot and I’m taking a look ahead to contact you.
  Will you kindly drop me a mail?

  Check out my web blog; 먹튀검증사이트

 105. 1 març, 2021 en 10:48 am

  Good article! We are linking to this great article on our website.
  Keep up the great writing.

  Feel free to surf to my web page; 카지노사이트

 106. 27 febrer, 2021 en 6:23 pm

  I always used to study part of writing in news papers however when i am a user
  of internet so from now I am using net for posts, because of web.

  Also visit my blog; IvoryIBeahan

 107. 16 febrer, 2021 en 3:23 am

  I’m curious to find out what blog system you’re using?
  I’m having some small security problems with my latest website
  and I would like to find something more safe. Do you have any
  suggestions?

  Here is my site :: 구글상위노출프로그램

 108. 15 febrer, 2021 en 8:53 am

  I have learn some excellent stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting.
  I surprise how much attempt you put to create the sort of wonderful informative site.

  Also visit my webpage – 먹튀사이트

 109. 15 febrer, 2021 en 6:21 am

  I all the time emailed this web site post page to all my friends, for the reason that if like to read it
  then my contacts will too.

  My webpage :: 온라인카지노

 110. 14 febrer, 2021 en 2:15 pm

  Oh my goodness! Impressive article dude!

  Many thanks, However I am going through troubles
  with your RSS. I don’t understand the reason why
  I am unable to join it. Is there anybody having the same RSS problems?
  Anyone who knows the answer will you kindly respond?
  Thanx!!

  Look at my blog: 먹튀검증사이트

 111. 14 febrer, 2021 en 1:27 pm

  It’s really very complicated in this full of activity life to listen news on Television, thus I just use the web for that reason, and obtain the hottest news.

  Also visit my page; 먹튀검증

 112. 14 febrer, 2021 en 2:17 am

  Hi this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have
  to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get
  advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

  Also visit my blog … 사설바둑이

 113. 13 febrer, 2021 en 5:00 am

  I was able to find good info from your blog articles.

  Have a look at my website; 먹튀검증

 114. 9 febrer, 2021 en 2:13 am

  Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you
  using for this website? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and
  I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of
  a good platform.

  Feel free to surf to my web site … 토토사이트

 115. 8 febrer, 2021 en 8:27 am

  Oh my goodness! Impressive article dude! Thank
  you, However I am going through troubles with your RSS. I don’t understand the reason why I am unable to subscribe
  to it. Is there anybody else having the same RSS problems?

  Anybody who knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

  My site: 바카라사이트

 116. 7 febrer, 2021 en 9:07 pm

  If you are going for best contents like me, simply go to see this website everyday as it presents quality contents, thanks

  Here is my web site 메이저놀이터

 117. […] la venda de 14.000 habitatges socials de l’INCASÒL. Ja ens hem venut béns comuns com l’aigua (ATLL, AGBAR), autopistes, empreses municipals rendibles, transport públic, […]

 118. […] ens hem venut béns comuns com l’aigua (ATLL, AGBAR), autopistes, empreses municipals rendibles, transport públic, […]

 119. […] Posa’t al dia en 10 minuts […]

 120. […] Posa’t al dia en 10 minuts […]

 121. 3 juny, 2013 en 6:25 am

  … [Trackback]

  […] Informations on that Topic: plataformaaiguaesvida.wordpress.com/que-passa-amb-laigua/posat-al-dia-en-10-minuts/ […]

 122. Charo Gibanel Garanto
  15 gener, 2013 en 4:05 pm

  Hola.en primer lloc gràcies per la vostra informació i la vostra feina.
  Fa temps que protesto, a l,aire peel rebut de l’aigua. Perquė a Barcelona tenim que pagar tant, el cànon és un robatori. La meitat de la factura són impostos abusius. Però les diferències entre unes zones, barris i ciutats te solució? A Barcelona l’aigua és un luxe. Per molt que intentis estalviar en consum domèstic, és impossible pagar menys. En canvi altres ciutats tenen uns preus raonables. De veritat, que fem.? Que algú em respongui. Gràcies.
  Charo Gibanel. E-mail: xgibanel@bsa.cat.

 123. 3 desembre, 2012 en 12:35 am

  […] Plataforma Aigua és Vida […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>