TREBALLANT PER L’AIGUA NETA, CLARA I NOSTRA A TORELLÓ
Membres de la Plataforma Volem l’Aigua neta, clara i nostra i el Grup de Defensa del Ter ens vàrem reunir ahir dimarts amb l’alcalde i representants de l’equip de govern de l’ajuntament de Torelló. Sobre la taula es varen tractar dos temes cabdals pel que fa a l’aigua del municipi.
Per una banda, la recuperació dels pous municipals contaminats amb Percloretilè arran de l’anomenat cas Covit. En aquest punt tant els representants del consistori com de la plataforma vam coincidir en la importància de treballar per a la recuperació d’aquests pous i es varen plantejar algunes accions que en un futur es podrien dur a terme.
Actualment el cas encara està pendent del recursos presentats per les defenses davant del Tribunal Suprem, després que la sentència emesa a principis d’aquest any per l’Audiència Provincial de Barcelona, condemnés a representants de les empreses Covit i Vem com a autors de la contaminació.
D’altra banda, es va parlar sobre la finalització de la concessió del servei d’aigua a Torelló prevista a l’any 2018 i que actualment es troba a mans de SOREA (del grup multinacional AGBAR-SUEZ). La darrera concessió amb aquesta empresa privada ve de l’any 1998 i anava vinculada al finançament d’algunes actuacions vinculades al servei d’aigües i a la connexió amb la nova planta potabilitzadora ja prevista aleshores. En aquest punt, els punts de vista de la plataforma i l’equip de govern estan d’acord en la importància de què s’obri un debat a nivell ciutadà i es considerin tots els models de gestió possibles. L’alcalde va dir que en qualsevol cas la concessió que es faci no serà per més de 5 anys.
Des de la plataforma es promourà aquest debat i es vetllarà perquè l’opció de la gestió pública directa o a través d’una empresa municipal siguin a l’epicentre del debat. Una situació similar i de referència a la que s’està duent a terme a grans ciutats com Terrassa, on l’ajuntament sotmetrà a consulta popular aquesta qüestió pròximament. Cal tenir en compte que a la Vall del Ges es dóna una situació singular al voltant d’aquesta qüestió ja que l’ajuntament de St. Pere de Torelló ja gestiona directament el seu servei d’aigua i sembla ser que St. Vicenç de Torelló s’està plantejant fer-ho a través de CONGIAC, un consorci públic de gestió de l’aigua. A l’espera del què pugui passar a Torelló el debat mereix una reflexió ciutadana sobre el control i la sobirania dels pobles sobre els recursos bàsics tal i com és l’aigua que arriba a les cases i indústries, una tasca sens dubte apassionant i amb la qual la plataforma Volem l’Aigua neta, clara i nostra hi estem compromesos. Us convidem a sumar-vos-hi.
Torelló, 20 de juliol del 2017
Sense comentaris