Sin categoría

[Comunicat] La Sentència del Suprem dóna la raó a Agbar. Un 80% de la ciutadania vol gestió pública i democràtica

La Sentència del Suprem dóna la raó a Agbar,

però un 80% de la ciutadania vol gestió pública i democràtica

Encoratgem a tota la ciutadania i forces polítiques a fer possible

una gestió pública eficient i democràtica respectuosa

amb els Drets Humans i la preservació del Medi Natural

Ahir vam rebre l’esperada sentència del Tribunal Suprem (TS) com una gerra d’aigua freda. La sentència del TS contradiu la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i dóna per vàlida una concessió franquista de captació d’aigua del riu Llobregat de l’any 1953. Això serveix per validar una empresa mixta controlada per la multinacional Agbar i creada sense concurs públic el 2012. Amb una valoració d’actius feta en contra del bé comú i amb la intenció de perpetuar un model opac i de negoci. La sentència ens deixa una empresa que seguirà abastint 23 ciutats durant 95 anys en total, sense un contracte legítim de subministrament, en contra del que un 80’6 % de la ciutadania vol i del que les lleis actuals dicten.

Avui mateix, l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública ha donat a conèixer un informe del GESOP que conclou que un 80,6% de la població de Catalunya considera que la gestió pública de l’aigua pot garantir un preu més raonable, un repartiment equitatiu i un ús ambientalment més responsable que la gestió privada.

Més de 26.000 persones varen donar suport a la Iniciativa Ciutadana per poder participar en la construcció d’un model de gestió de l’aigua més democràtic, participat i transparent a través d’una consulta. Agbar va bombardejar la Consulta Ciutadana amb nombrosos contenciosos i amb el seu abús de poder habitual. No obstant, la FAVB i el Consell d’Associacions de Barcelona amb el nostre suport hem instat a l’Ajuntament de Barcelona i a totes les forces polítiques a què emprin totes les mesures que estiguin al seu abast per a mantenir en vigor el Reglament de Participació Ciutadana que Agbar vol dinamitar.

Agbar controla el 70% de l’empresa mixta, que és 100% capital de la multinacional francesa Suez, La Caixa mitjançant Critèria controla el 15% i l’Àrea Metropolitana de Barcelona l’altre 15%. La mixta obté uns beneficis anuals de 30M€ mentre ha executat 75.000 talls d’aigua a Barcelona durant 8 anys. L’acord de les NNUU de considerar l’aigua i el sanejament com un Dret Humà no va comportar que la multinacional deixés de tallar l’aigua. No ha estat fins l’aprovació de la Llei 24/2015 que no va deixar de tallar-la.

Tot i les dificultats per la remunicipalització a Barcelona i l’Area Metropolitana de Barcelona, la tendència a la remunicipalització segueix a Catalunya, amb més de 28 municipis desde 2010. Terrassa, el tercer municipi de Catalunya en major nombre d’habitants, n’és un. A hores d’ara, molt més hi estan treballant Girona, Sant Cugat i Ripollet. I arreu del món ho han fet nombroses ciutats.

Des d’Aigua és Vida volem agraïm a les més de 250 organitzacions que han signat el Compromís per l’Aigua Pública i Democràtica el seu suport. Així mateix, també a BeC, la CUP, ERC i sectors de JxCat i PSC la signatures del Pacte Social i Institucional de l’Aigua Pública i Democràtica. Així com, el seu treball que fan a les institucions per un model de gestió d’un com l’aigua més eficaç, eficient, transparent, democràtic i respectuós amb el compliment del Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament, la preservació dels ecosistemes fluvials que són font de vida i els/les treballadors/es d’aquest servei públic que són al cap i a la fi qui ho fan possible.

Article anterior

[COMUNICAT] En defensa del Reglament de Participació Ciutadana de Barcelona

Següent article

Cumbre Social por el Clima 7D. Taller de Agua y Emergencia Climática