Entitats ecologistes critiquem una política de l’aigua a Tarragona basada en transvasaments i grans infraestructures
- Denunciem que la nova estratègia del Govern en matèria d’aigua aposta per infraestructures costoses i insostenibles.
- Alertem que la construcció de la dessalinitzadora del Foix pot obrir la porta a un transvasament encobert de l’Ebre a Barcelona, amb greus impactes ambientals i econòmics, inclosa una pujada del rebut de l’aigua.
- Assegurem que, el dèficit hídric que l’Agència Catalana de l’aigua preveu el 2039, pot cobrir-se amb la diversificació de mesures de regeneració, estalvi i aprofitament del CAT a Tarragona.
El Govern va presentar, el 8 d’octubre de 2024, un conjunt de mesures per afrontar el dèficit hídric previst per al 2039. Entre aquestes, hi ha la regeneració d’aigua a la depuradora de Reus, l’elevació d’aigua de l’Ebre fins a l’embassament de Guiamets i la connexió del Garrigues Sud amb Margalef. No obstant això, Aigua és Vida, la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Ecologistes en Acció – GETE, Gepec-EdC i Riu Siurana Viu alertem que aquestes iniciatives responen a una política de subministrament a gran escala que, a mitjà i llarg termini, pot ser insostenible.
L’estratègia del Govern no aposta per mesures de gestió de la demanda d’aigua ni per la millora de l’eficiència de la xarxa d’abastament. No es prioritza la recuperació del bon estat ecològic dels rius, embassaments i aqüífers, tot i la situació crítica que pateixen moltes masses d’aigua.
En el cas del Priorat, la greu sequera encara perdura: malgrat les darreres pluges, l’embassament de Siurana continua entorn del 14% de la seva capacitat. Encara que les connexions amb Guiamets i Margalef ajudaran a millorar els abastaments, insistim que cal eliminar el transvasament del riu Siurana cap a Riudecanyes, ja que aquesta derivació impedeix garantir un cabal ecològic suficient i afecta l’agricultura i el subministrament local.
Pel que fa al Baix Camp, hi ha alternatives viables per garantir l’aigua als regants i a la ciutat de Reus. La reutilització d’aigua depurada a la planta de Reus i la construcció de noves basses de reg són solucions que permetrien reduir la pressió sobre els embassaments i sobre el sistema d’aigua potable del territori.
Una de les principals preocupacions que genera la dessalinitzadora del Foix és el seu elevat cost energètic i l’impacte que tindria en l’encariment de la factura de l’aigua. A més, aquesta infraestructura facilitarà la interconnexió entre el sistema d’Aigües Ter-Llobregat (ATL) i el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), fet que pot obrir la porta a nous transvasaments en el futur. Existeixen alternatives més sostenibles, com la millora en l’eficiència de la xarxa, la reducció del consum domèstic i l’augment del volum d’aigua regenerada per a usos agrícoles i industrials. Així mateix, ens amoïnen les emissions de gasos efecte hivernacle que suposarà i les salmorres que produirà.
En aquest sentit, l’aigua necessària per cobrir el dèficit hídric es podria obtenir sense necessitat d’infraestructures costoses. De fet, el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) té una concessió de 94,71 hm³ anuals i podria arribar a un màxim de 126 hm³, mentre que actualment només en distribueix 75. Això vol dir que hi ha un excedent de gairebé 20 hm³ anuals, just la quantitat necessària per cobrir el dèficit previst.
El Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya preveu incrementar la reutilització d’aigua regenerada de 5 a 10 hectòmetres cúbics anuals (hm³/any). No obstant això, el potencial total de regeneració és de fins a 32,5 hm³/any. Això permetria substituir l’aigua que actualment es capta del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), de l’embassament de Riudecanyes o de pous i mines locals, contribuint així a una millor gestió dels recursos hídrics. A més, la planificació per a l’any 2039 preveu un 28% de pèrdues i subcontatges, suposant 71 hm³ anuals d’abastament a la població. Si es reduïssin les pèrdues, es podrien recuperar més de 7 hm³ més cada any.
Amb una millor gestió dels recursos existents i un increment de la reutilització d’aigua, es podria afrontar l’escassetat d’aigua sense comprometre el medi ambient ni encarir el rebut de l’aigua per a la ciutadania. Finalment, instem el Govern a revisar la seva estratègia i a apostar per un model de gestió més sostenible i just per al territori.
Recull de premsa
TV3 (20/03/2025). Telenotícies comarques. Minut 17:27.
La Vanguardia (20/03/2025). Grupos ecologistas rechazan la desalinizadora del Foix proyectada por el Govern.
El Periódico (20/03/2025). Ecologistas de Tarragona aseguran que el excedente del CAT cubre la demanda de agua: “Hay una mala gestión”.
Diari Més (20/03/2025). Ecologistes afirmen que l’excedent del CAT cobreix la demanda i no cal la dessalinitzadora del Foix.
Tarragona Digital (20/03/2025). Entitats ecologistes reclamen urgència per tractar i recuperar els més de 300 l/s d’aigua que Reus deixa anar.
Públic (20/03/2025). Entitats ecologistes rebutgen la dessalinitzadora del Foix i aposten per l’excedent d’aigua del CAT.
Diari de Tarragona (20/03/2025). Els ecologistes de Tarragona denuncien: «D’aigua, n’hi ha. Falta bona gestió».
Reus Digital (20/03/2025). Ecologistes demanen al Govern que s’accelerin les obres de l’EDAR de Reus.
Info Camp (20/03/2025). Ecologistes afirmen que la dessalinitzadora del Foix no és necessària perquè l’excedent del CAT cobreix la demanda.
El Triangle (20/03/2025). Ecologistas consideran que el excedente de agua hace innecesaria la desalinizadora del Foix.
Tac12 (20/03/2025). Reutilitzar les aigües residuals de Reus minimitzaria les inundacions a Barenys.
Canal Blau TV (25/03/2025). Grups ecologistes s’oposen a la futura planta dessalinitzadora del Foix.
Setmanari l’Ebre (29/03/2025). Ecologistes avisen que la falta d’aigua és crònica però qüestionen la dessalinitzadora de Cunit.