Aigua Públicacomunicats

En joc la gestió pública: el Parlament Europeu debat una norma que amenaça l’autonomia local

Una esmena a la directiva de contractació pública podria obligar a justificar per què els municipis no privatitzen els seus serveis. Des d’Aigua és Vida i el Moviment Europeu de l’Aigua, diem clar: els serveis públics han de poder continuar sent públics.

Ara mateix, el Parlament Europeu està debatent un canvi en la normativa de contractació pública que pot tenir conseqüències molt greus per a la gestió de serveis bàsics com l’aigua, la neteja o el transport públic, entre altres.

Una esmena concreta a la Directiva de contractació pública —la 13c— pretén obligar els municipis a justificar per què trien gestionar aquests serveis de manera directa i pública en lloc de treure’ls a concurs. Aquesta mesura, coneguda com a licitació compulsiva competitiva, no és nova: prové de propostes impulsades per la dreta britànica fa dècades. De fet, en el mateix Regne Unit es va abandonar fa més de 30 anys.

La votació està prevista per al 26 de juny, només tres dies després del Dia dels Serveis Públics (23 de juny). Una data que hauria de servir per a reivindicar el valor d’uns serveis públics sòlids, i no per a afeblir-los.

Si aquesta proposta continua endavant, es posarà en perill el dret de cada municipi a decidir com vol organitzar els seus serveis bàsics. A més, introduiria traves burocràtiques i augmentaria la pressió sobre administracions locals que ja gestionen amb recursos limitats.

L’evidència és clara: la privatització no ha millorat els serveis. Al contrari, ha generat sobrecostos, pèrdua de control democràtic, empitjorament de la qualitat i precarització laboral. Per això, més de 100 investigadors, professores i experts en contractació pública de 18 països han signat una crida al Parlament Europeu per a frenar aquesta esmena.

Des d’Aigua és Vida, com a part del Moviment Europeu de l’Aigua, ens sumem a aquest esforç perquè persones del món acadèmic puguin donar suport a aquest posicionament.

Si coneixes a algú que treballi en la universitat, la recerca o tingui experiència en gestió pública, envia-li aquest enllaç perquè signi!

I si pots, ajuda’ns a difondre aquest missatge. Perquè els serveis públics han de continuar sent públics.

👉 Aquí pots consultar la crida completa i la llista de signants.

Article anterior

VEUS DE L’AIGUA #4 – L’impacte de l’espoli d’aigua del Siurana en el territori

Següent article

La PDE presenta al·legacions als documents inicials del nou pla hidrològic de l'Ebre