Aigua Públicacomunicats

Els municipis amb gestió pública de l’aigua perden menys aigua que els de gestió privada

Des d’Aigua és Vida, juntament amb Enginyeria Sense Fronteres i l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), hem analitzat les auditories d’eficiència hidràulica publicades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i hem constatat que la gestió directa obté millors resultats de rendiment que la privada.

Els serveis municipals d’abastament d’aigua gestionats de forma directa presenten una eficiència hidràulica més alta i menors pèrdues en xarxa que els serveis gestionats de forma indirecta, sigui per empreses privades o mixtes. Així ho mostren les dades de 119 sistemes d’abastament analitzats, que hem classificat segons el model de gestió. En els quatre indicadors d’eficiència escollits, la gestió directa obté millors resultats, independentment de la mida del municipi, de la tarifa que s’hi aplica o del nivell de renda de la població.

Aquests resultats desmunten l’argument habitual que s’utilitza per optar per la gestió privada de l’aigua: no és cert que els operadors privats ofereixin una millor gestió pel que fa al manteniment i renovació de la xarxa. A més, segons l’informe del preu de l’aigua de l’ACA de 2024, la tarifa de l’aigua domèstica en serveis de gestió indirecta és un 30% més cara que en la gestió directa. Un preu més alt no implica més inversió ni millor manteniment, com sovint es vol fer creure.

Per tant, amb la gestió directa de l’aigua no només aconseguim més eficiència i menys pèrdues, sinó que també ho fem a un cost més baix per a la ciutadania. Apostar per la gestió pública és apostar per unes tarifes més justes i per la reinversió dels beneficis en la millora de la mateixa xarxa d’abastament.

Valorem positivament la publicació de les auditories d’eficiència hidràulica per part de l’ACA. Creiem que aquest exercici de transparència és imprescindible per avançar cap a una millor gestió de l’aigua, basada en dades i criteris objectius. Els indicadors reportats ofereixen una eina valuosa per a l’avaluació, la rendició de comptes i la presa de decisions informades. 

Des d’Aigua és Vida, Enginyeria Sense Fronteres i l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública, reiterem el nostre compromís amb la gestió pública, democràtica i eficient de l’aigua, un bé comú que ha d’estar al servei de les persones i no del lucre privat.

Article anterior

Barcelona aprova una ordenança d’aigües grises insuficient i allunyada del consens del procés participatiu

Següent article

Aquesta és la publicació més recent.