Notícies

Pacte per incrementar el cabal mínim al riu Ebre

La Generalitat, l’Estat, entitats ecologistes i agents de les Terres de l’Ebre, com els regants i la Plataforma en Defensa de l’Ebre, van donar ahir llum verda a la nova proposta de cabal ambiental per al tram final del riu, que amplia significativament les xifres que recull el Pla Hidrològic vigent. El document aprovat estableix mínims de 5.871 hectòmetres cúbics a l’any en anys secs, 7.732 en anys normals i 9.907 en anys humits, unes xifres molt superiors als 3.009 hectòmetres cúbics a l’any que preveu l’actual normativa. A més, s’incorpora una proposta de 3,518 hectòmetres cúbics per a situacions de sequera prolongada.

La proposta es va aprovar a la reunió de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre celebrada ahir a Amposta, un organisme on hi ha representats l’Estat, la Generalitat, els regants, les entitats ecologistes i la Plataforma en Defensa de l’Ebre, entre d’altres. Tot i que no hi van assistir els representants de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, els nous cabals mínims van rebre el vot favorable del representant del ministeri de Medi Ambient, cosa que fa ser optimista de cara a la possibilitat que l’Estat les reculli en el nou Pla Hidrològic que ha d’estar aprovat abans que acabi l’any. La Generalitat inclourà aquests nous barems a les al·legacions que ha de presentar en el procés d’aprovació definitiva del nou marc jurídic per a les polítiques hídriques a l’Estat.

Superar els enfrontaments
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, destacava que s’ha aconseguit “superar la dinàmica de molts anys d’enfrontaments entre la sensibilitat dels regants, la visió de l’administració i dels sectors més conservacionistes o ecologistes”, i va assegurar que la nova proposta incorpora “ciència per sobre dels sentiments”. Susanna Abella, representant de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, també va valorar “molt positivament” els nous cabals mínims per al riu.

Font: Ara

Article anterior

El Dret Humà a l'Aigua i al Sanejament ha d'estar inclòs en els ODS

Següent article

El derecho humano al agua, un camino de obstáculos en Europa

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *