Sin categoría

Cinc municipis gironins superen de nou el límit legal de nitrats per a aigua potable

La Generalitat va arribar a declarar el 1998 zona vulnerable pels purins cinc comarques gironines

L’Agència de Salut Pública ha detectat de nou nitrats per sobre del límit legal en aigües per a consum humà de les comarques gironines. Després de quatre anys, els nitrats presents a l’aigua de cinc nuclis de l’Alt i el Baix Empordà han superat aquest any el límit màxim previst a la llei, que se situa en 50 micrograms per litre, perquè l’aigua sigui apta per al consum humà.

Font: Diari de Girona

Tornen els problemes de nitrats a l’aigua a les comarques gironines. Després de quatre anys , els nitrats presents a l’aigua de cinc municipis de l’Alt i el Baix Empordà han superat aquest any el límit màxim previst a la llei, que se situa en 50 micrograms per litre, perquè aquesta aigua sigui apta per al consum humà.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) va confirmar ahir que els nuclis afectats són Orriols, Borrassà, Llampaies, Vilopriu i Vilajoan, un veïnat de Garrigàs. Davant d’aquest augment dels nitrats, l’agència ho ha comunicat a ajuntaments i subministradores el problema per buscar una solució que podria passar per reduir el nivell mitjançant la barreja amb aigües sense nitrats.

Davant d’un incompliment de la qualitat de l’aigua de consum humà, l’Aspcat considera la gravetat del fet i també la repercussió en la salut. En la mateixa línia, valora l’obertura d’una situació d’alerta i això és el que pot motivar la posada en marxa d’actuacions concretes per restringir el subministrament o per tractar l’aigua amb l’objectiu de diluir la presència de nitrats, segons el cas.

La qualitat de l’aigua en moltes comarques catalanes no compleix el que marca la llei. LAgència Catalana de l’Aigua (ACA) va precisar a l’octubre, en resposta a una pregunta parlamentària, que les zones considerades vulnerables per la presència excessiva de nitrats representaven al voltant d’un terç del territori de Catalunya distribuïdes entre més de 25 comarques. En aquestes zones, el 43% de les aigües subterrànies superen la contaminació mínima.

Les directives de la Unió Europea obliguen a designar quines són les zones vulnerables on la filtració dels nitrats pot contaminar les aigües subterrànies. A partir d’aquí, un cop identificades per l’Aspcat, aquestes zones apliquen mesures agronòmiques impulsades per la Generalitat i un règim especial de gestió del bestiar. Però el cert és que per dispersar aquests agents contaminants es necessita molt de temps i una manera bastant freqüent de complir els paràmetres legals és “la barreja de captacions” que dilueix temporalment la presència de nitrats.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va apuntar, també en resposta parlamentària, que la “ingesta habitual de quantitats elevades de nitrats” pot produir una alteració de la capacitat de transportar oxigen en sang i que resulta especialment sensible en dones embarassades i lactants, adults amb acidesa gàstrica i individus amb anomalies de l’hemoglobina, entre d’altres.

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat admet que la contaminació per nitrats d’origen agrari representa un problema de contaminació difusa greu que té una “solució difícil a curt termini” a Catalunya.

Article anterior

Tres pedanías de Jerez se desmarcan de la privatización del agua

Següent article

Según los datos entregados por Agbar se han disparado los costes financieros un 95% (42,7 M€) y también la retribución que se queda la compañía, que salta de 12,7 millones a 19,03, un 50% más

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *