Notícies

Compromís per Cerdanyola vol recuperar la gestió pública de l’aigua i els residus

Més qualitat del servei, més barat, transparent i eficaç i amb millors condicions laborals. La gent de Compromís per Cerdanyola (CxC) tenen clar que això és el que s’aconseguiria si l’Ajuntament gestiones directament la cartera de serveis que presta actualment.

En cas de governar, la formació es compromet a estudiar durant el proper mandat cada servei i a recuperar-ne la gestió de forma progressiva i d’acord amb els agents socials segons van dir ahir l’alcaldable Carles Escolà i la número 2 de les llistes, Elvi Vila, en la presentació d’un pla per remunicipalitzar serveis públics com l’abastiment d’aigua o la recollida de residus.

Escolà també va denunciar la tendència generalitzada a privatitzar els serveis públics i de la que Cerdanyola, on “s’ha privatitzat fins i tot la Festa Major i el Carnaval”, va dir, no se n’escapa. Segons l’alcaldable “la llei estableix com a forma preferent la prestació directa de serveis”, i en cas que s’adjudiqui , va prosseguir obliga a “demostrar que el sistema és més eficient”.

A la pràctica es fa el contrari”, va denunciar Escolà, segons el qual cada cop que CxC ha reclamat comptes al Govern durant la legislatura — la gestió dels serveis ha estat un tema recurrent en els plenaris— “ens diuen a nosaltres que demostrem que la gestió pública és millor”.

Aigua, un 30% més barata pel ciutadà

El programa per remunicipalitzar serveis de CxC preveu recuperar la gestió de l’abastiment d’aigua que actualment presta l’empresa Agbar, a través de l’Àrea Metropolitana.

L’estalvi en IVA i en el benefici industrial repercutiria en la factura de cada llar, amb una reducció d’un 30 %, explica Escolà. “No es veritat que el canvi de gestió suposi l’expulsió de l’Àrea Metropolitana”, perquè Molins de Rei, per exemple, té un contracte amb una altra empresa i continua formant part de l’ens. L’alcaldable cita també el cas d’Arenys de Mur, on el servei s’ha remunicipalitzat amb un govern de la CUP i han reduït el cost.

Números similars van presentar ahir en el cas dels residus, servei que presta l’empresa Cespa, tot i advertir que CxC no ha tingut accés a les dades complertes malgrat reclamar-les a l’actual Govern.

A parer de la candidatura alternativa, recuperar la gestió de la recollida de residus permetria implantar el sistema de recollida porta a porta, amb la qual cosa es generaria un estalvi afegit per la reducció de les tones de rebuig. Les deixalles recuperades a Cerdanyola per reciclar ronden el 34%, mentre que la mitjana a Catalunya és del 36 % i amb sistemes porta a porta s’aconsegueix més d’un 80%.

Millorar les condicions laborals

Abaratir el cost no és l’únic objectiu, ja que segons els candidats de Compromís es millorarien les condicions laborals dels treballadors. “No ens fa por incrementar la plantilla” va admetre ahir Escolà, “perquè són treballadors que es paguen amb recursos públics”. El candidat va recordar els conflictes i les denuncies durant aquest mandat de treballadors amb l’empresa concessionària de l’Ajuntament, Clece.

Altres serveis que CxC vol estudiar són el de les escoles bressol municipals, el de Servei d’Atenció domiciliària o la neteja de dependències municipals a més del bus urbà.

Font: Cerdanyola informa

Article anterior

Taula Rodona "la pagesia i l'aigua al Lluçanès: un model sostenible?"

Següent article

L'altra guerra de l'aigua

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *