Dret humà a l'aigua i al sanejament

El ple sobre la pobresa acaba sense cap acord útil

  • Els republicans no aconsegueixen que el Govern comprometi ni un euro més

  • CiU i ERC només permeten l’aprovació de resolucions de perfil baix sense novetats

Les entitats socials van alertar abans que comencés el ple del Parlament sobre la pobresa que l’actual situació és d’urgència social i que requereix una actuació decidida. Van demanar canvis reals i amb pressupost. Doncs bé, tenint en compte les resolucions aprovades ahir al final del ple, ni les entitats poden estar contentes ni els partits estan en posició d’afirmar que han complert. Però alguns ho van afirmar, és clar.

L’evidència és que ahir es van registrar dos únics acords en què a més a més de CiU i ERC hi participés un partit de l’oposició. Un amb el PSC, sobre beques de menjador, i un altre amb Ciutadans, sobre la creació d’una finestreta social única a l’Administració catalana. L’acord del PSC amb els nacionalistes i els republicans va ser una resolució sobre beques de menjador que conté diversos punts i poques novetats. Només una, en realitat, ja que les que destaquen s’havien anunciat. L’acord preveu fixar unes bases comunes de concessió de beques de menjador per a tots els consells comarcals, de cara al curs que ve. I no dóna més detalls.

MESURES JA CONEGUDES / La qüestió és que el 6 de febrer, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va parlar d’aquests criteris, fins ara molt dispars, i els va precisar en percentatge: la renda influirà en el 60% de la qualificació final. El criteri dels serveis socials pesarà el 25%. El 15% restant dependrà de diverses circumstàncies, com formar part d’una família monoparental o patir una discapacitat. La resolució també preveu beques pel valor del 100% del cost del menjador per als menors en situació d’extrema necessitat. Rigau ho va explicar el mateix 6 de febrer. Així mateix s’anuncia com a objectiu al document aprovat ahir que la partida de les beques de menjador sigui oberta, cosa que Ensenyament va establir en un protocol del 15 de juliol passat.

L’acord inclou també el fet que les beques siguin vives, que un alumne en pugui rebre una en qualsevol moment. Ara es concedeix en dos terminis de l’any. L’ampliació temporal és, doncs, una de les novetats del ple monogràfic contra la pobresa. L’altra és l’acord entre nacionalistes, republicans i Ciutadans, el de la finestreta única.

El ple monogràfic sobre pobresa va començar amb una certesa i un dubte. La certesa la va posar el portaveu del Govern, Francesc Homs, quan va avançar que del ple no en sortiria ni un euro més de pressupost. El dubte era fins a quin punt ERC collaria CiU en l’aprovació de resolucions.I no va collar gaire. Pels republicans va parlar del ple el diputat Pere Bosch, que va fer el que va poder per argumentar que la reunió ha estat útil i deixa com a herència acords «concrets i amb compromís pressupostari». I va anar repassant les propostes de resolució pactades amb CiU. No caben en aquesta pàgina, així que abans d’incloure el llistat convé subratllar que Bosch va anar dient, en cada cas, que hi havia compromís pressupostari però no els va quantificar. ERC va subratllar després que sí que es tracta de compromisos quantificats. Però no són nous en el sentit que no comportaran despesa no prevista .

La diputada d’ICV Laura Massana va ser molt clara respecte de com va anar tot: «El guanyador del debat és Homs. Ha dit ‘ni un euro’ i tenia raó». L’ecosocialista va dedicar paraules de retret a ERC per no forçar més els seus socis. Iniciativa va estar a punt d’arribar a un pacte amb nacionalistes i republicans sobre pobresa energètica. Però al final CiU i Esquerra van donar llum verda a la seva iniciativa, que advoca per estendre a tot l’any la protecció prevista en el decret que el Govern va aprovar per impedir que les companyies tallin subministraments a les persones més vulnerables en els mesos de més fred.

ESTENDRE LA IRRELLEVÀNCIA / Va ser un bon exemple del que ha estat el ple monogràfic sobre la pobresa: aparences en més o menys grau. Perquè, en el cas que la iniciativa es faci realitat, suposarà estendre als 12 mesos una mesura que s’ha demostrat tan irrellevant que només ha permès que s’hi acullin 50 persones, segons denuncien les entitats socials.

El ple va acabar sense canvis substancials. Una decepció, sens dubte, però no una sorpresa.

Autors: Toni Sust/Fidel Masreal

Font: El Periódico.

Article anterior

El Gobierno pone precio a los ríos

Següent article

Lazio: Vincono l’acqua pubblica e la partecipazione

1 Comentari

  1. […] mitjançantEl ple sobre la pobresa acaba sense cap acord útil | Aigua és Vida. […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *