Aigües Ter Llobregat (ATLL)

Article: Ni ACCIONA ni AGBAR, ATLL la volem pública

Autor: Jaume Delclòs

L’actual croada del Govern de la Generalitat contra els serveis públics de Catalunya, amb els seus aliats i el silenci de molts altres, aquests dies està arribant al seu punt àlgid amb la publicació de la valoració de les ofertes liderades per dues empreses privades: ACCIONA (Controlada per capital espanyol) i AGBAR (controlada per capital francès).

La incongruència del Govern de Catalunya arriba a nivells insospitats. En un moment on la seva única proposta es la de demanar les necessàries estructures d’estat de Catalunya, mentre  promouen l’amnèsia col·lectiva en les retallades de drets i serveis socials i col·lectius més dràstiques de la democràcia, les poques estructures estratègiques que disposa el país sota control democràtic es volen mal vendre i deixar perdre.

Tenir estructures d’estat serien aquelles que garanteixin els drets i els serveis socials bàsics, que aquest Govern ha desmantellat, seria controlar i gestionar aquells sectors estratègics, com l’aigua, entre moltes altres qüestions que aquest Govern té al punt de mira per a desmuntar-los. Gestionar l’aigua i exercir el seu control és un dels pilars bàsics en la construcció d’un estat democràtic, on la gent està per davant dels interessos econòmics i de les polítiques neoliberals. Com bé sabem, l’aigua és vida. El camí és seguir ampliant el control democràtic i la transparència de gestió dels serveis públics d’aigua. Ara, privatitzar? Les  condicions per concessionar ATLL són: pagar d’entrada 300M€, 700M€ en els pròxims 50 anys i una inversió de 132M€. A qui es vol prendre el pèl? ATLL abasteix a 5 milions de catalans i catalanes. Està valorada en més 1400M€ (memòria ATLL 2010). Té un deute de 700M€. En els últims 20 anys s’ha invertit més de 1800M€. Qui pagarà aquestes inversions? Com sempre, el Poble de Catalunya. Insisteixo, a qui volen prendre el pèl? Volen impulsar estructures d’estat on un ciutadà francès tingui més poder de decisió que qualsevol ciutadà català? Com passa amb la gestió d’Aigües de Barcelona filial de Transnacional francesa SUEZ.  Que els interessos del capital espanyol o francès s’anteposi als interessos del Poble de Catalunya? Aquest és l’estat que volen construir? Aquest no és l’estat que volem construir.

Sanejar econòmicament ATLL és una qüestió de voluntat política. A dia d’avui podríem tenir tindríem ATLL sanejada si l’actual govern no hagués impulsat polítiques que afavoreixen les classes altres, com l’eliminat l’impost de successions, vendre’s ATLL a preu de “saldo” el patrimoni dels catalans i les catalanes que les classes populars han pagat. ATLL pública, gestionada i controlada amb participació i control del poble de Catalunya, podria contribuir a les  estructures d’estat, fent de Catalunya un país pioner. L’actual camí de privatització i venda del patrimoni de Catalunya ens fa anar enrere com a Poble i com a País.

Article anterior

Vídeo: Recuperem l'entrevista sobre ATL amb Gabriel Borràs, Coordinador d’Àrees i director de Planificació de l'ACA 2005-2011

Següent article

El Vallès Oriental, contra la pujada de la tarifa de l'aigua

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *