Sin categoría

Notícia – CiU i PP aposten per mantenir l’aigua de Girona en mans privades

Font: El Triangle

AGISSA, una empresa dominada per Caixabank, FCC i Agbar, seguirà gestionant el servei d’aigua potable, tot i que ICV-EUiA i la CUP voten a favor de municipalitzar el servei i el PSC s’absté

El ple de l’Ajuntament de Girona va aprovar dilluns una pròrroga de vuit anys a la concessió del servei d’aigües potables que abasteix la ciutat a l’empresa Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter S.A. (AGISSA). La votació va tirar endavant pels vots favorables de CiU i PP, l’abstenció del PSC i els vots contraris d’ICV-EUiA i la CUP, partidaris de municipalitzar el servei, allunyant-lo dels interessos privats, com recomana també l’Ateneu Naturalista, una entitat ecologista del municipi. Es dóna la circumstància que el PSC és soci de Govern de CiU a la capital de les comarques gironines, i amb els vots d’ambdues formacions es van aprovar en el mateix ple de dilluns els pressupostos pel 2013 de la ciutat.

AGISSA, la concessonària a qui se li ha prorrogat la gestió de l’aigua fins el 2021 i que té un deute de 7,5 milions d’euros, és una societat mixta participada en un 80% per Girona, S.A., una empresa totalment privada. El consell d’administració d’AGISSA està format per nou consellers, cinc d’ells membres de Girona, S.A., dos designats per l’Ajuntament de Girona, un pel consistori de Salt i un altre per l’Ajuntament de Sarrià de Ter. Aquesta composició, amb majoria de Girona, S.A., li dóna a aquesta empresa privada la capacitat total de bloqueig de les decisions que pugui prendre la societat, pel que aquesta està controlada de facto per Girona, S.A.

Girona, S.A., una empresa 100% privada, és propietat en un 34,22 % per Caixabank, l’antiga La Caixa, en un 33,61% per Aqualia, S.A., la societat capçalera per a la gestió de l’aigua de la constructora FCC, propietat d’Esther Koplowitz, en un 31,42% per la Societat General d’Aigües de Barcelona (Agbar), i un 0,75% són petits accionistes. Cal tenir en compte que com que Caixabank participa alhora en l’accionariat d’Agbar, el poder que té l’entitat finançera sobre les decisions de Girona, S.A. és major que aquest terç aparent que es reflexa en la composició accionarial.

Article anterior

Noticia - Burbuja en el agua

Següent article

Notícia - La Generalitat expulsa a las asociaciones vecinales de la Agencia del Agua

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *