Àrea Metropolitana de Barcelona (ÀMB)

Notícia – La tarifa de l’aigua s’apujarà un 80% si prosperen les intencions de la Generalitat, AMB i Agbar

La ciutadania metropolitana pagarà 124 euros anuals més pel servei de l’aigua si prospera la concessió a l’empresa mixta creada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La Plataforma Aigua és Vida demostra en un informe els impactes econòmics pel veïnat del procés de privatització de la gestió metropolitana d’aquest bé bàsic per a la població. Així ho han explicat aquest migdia en roda de premsa.

Font: La Directa

La Plataforma Aigua és Vida, que aglutina entitats com Attac Acordem, Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, Ecologistes en Acció, Enginyers sense Fronteres, Federació d’Associació de Veïns i Veïnes de Barcelona i la Xarxa per a una Nova Cultura de l’Aigua, ha lliurat avui al Síndic de Greuges l’informe: “Implicacions econòmiques per a la ciutadania com a conseqüència de les greus irregularitats incorregudes en la creació de la Societat d’Econòmica Mixta (SEM) de l’Aigua per part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)”. Aquest document conclou que “lluny de perseguir l’interès general, els processos de privatització de l’aigua que es produeixen a Catalunya són fruit de la conxorxa política i econòmica”.

La Plataforma demana que el Síndic de Greuges, en base a les greus irregularitats que exposa l’informe presentat, actuï com a garant de l’interès general i faci tot el que estigui al seu abast per posar fi al procés de creació de la SEM per part de l’AMB –amb l’aprovació per part de la Generalitat de Catalunya–, ja que aquesta suposa “una claudicació total de les funcions públiques i una entrega servil” als interessos privats de l’empresa francesa Societat General Aigües de Barcelona (AGBAR), que passarà a ostentar el 85% d’aquesta nova societat.

En l’informe s’assenyala que aquesta nova societat mixta “no només suposa una ampliació encoberta i descarada del negoci d’AGBAR, saltant-se els principis més elementals de lliure concurrència, sinó també un intent insultant de regularització d’una situació contractual inexistent” d’aquesta multinacional –pertanyent al Grup francès Suez– amb la majoria d’ajuntaments de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). És a dir, que el servei d’aigua s’oferia sense contracte legal que regulés la relació entre l’empresa i els consumidors.

D’altra banda, la Plataforma Aigua és Vida exigeix que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) resolgui l’expedient que té en curs de revisió dels títols i concessions d’aigua de l’AGBAR per tal d’inhabilitar la constitució de la SEM, atès que molts dels actius aportats per l’AGBAR a l’empresa mixta són béns públics de la Generalitat de Catalunya.

Si aquesta concessió de distribució d’aigua prospera, en contra del procés que ha obert l’única autoritat pública de l’aigua a Catalunya, l’ACA, asseguren que representarà “un espoli per a la ciutadania de més de 5.600 milions d’euros durant els pròxims 35 anys de durada de la SEM”. Això repercutirà en la tarifa que paguen els veïns i les veïnes dels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Concretament, i segons els càlculs d’Aigua és Vida, la ciutadania haurà de pagar 4.342 euros més durant aquests 35 anys o, el que és el mateix, una mitjana anual de 124€ més per família o llar per a un servei que “molt possiblement serà pitjor a l’actual”.

Analitzats aquests impactes, des de la Plataforma Aigua és vida es pregunten “quins són els beneficis de tenir avui en dia un servei mancomunat quan la realitat és que més aviat estem davant d’un servei supeditat als interessos privats“.

Amb la difusió de l’informe i el lliurament al Síndic de Greuges, així com també a altres institucions, la Plataforma Aigua és Vida vol alertar a tota la ciutadania sobre “els impactes evidents que la privatització de l’aigua a l’AMB suposa per a la butxaca del veïnat”. Aquests impactes se sumen al context d’absoluta recessió: només recordar que l’any 2011 es varen obrir més de 25.000 expedients de talls d’aigua, xifra que quasi es va triplicar el 2012, amb 72.000 expedients.

Pots accedir aquí a l’informe Econòmic

Article anterior

Vídeo - Presentació Informe implicacions econòmiques a la tarifa de l'aigua de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

Següent article

Notícia - Los ciudadanos del área metropolitana pagarán 124 euros más al año por el servicio de agua

2 Comentaris

  1. […] La creació de l’empresa mixta és, doncs, un autèntic escàndol: es roba el dret a decidir a cada població sobre com aquesta vol gestionar el seu servei. Se’ns obligarà a passar pel tub i pagar l’aigua més cara de Catalunya. Les aportacions del soci privat i públic també han generat diferents controvèrsies, algunes de les quals encara s’han de resoldre als jutjats. En podeu llegir més a la pàgina web de la Plataforma Aigua és vida. […]

  2. […] Aigua es Vida también se ha hecho eco de este escándalo y ha hecho cálculos del coste adicional que supondrá: 124 euros por familia y año, es decir, un aumento de algo más del 80%. […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *