Fracking

Activistes europeus van a Riudaura a conèixer la lluita contra el fracking

Més de cinquanta activistes mediambientals van reunir-se diumenge a Riudaura, per tal de conèixer la lluita de la localitat garrotxina contra el fracking i alhora exposar les seves experiències i compromisos. Per exemple, un representant de Polònia va explicar que al seu país ja han fet extraccions. Són molt recents i encara no han pogut fer una valoració documentada dels efectes del fracking al medi ambient polonès. Això no obstant, va assenyalar que han detectat petits moviments sísmics segons ell derivats de la perforació hidràulica. Els moviments han provocat esquerdes a les parets d’edificis considerats patrimoni històric. D’altres, com, el representant de Romania, van descobrir que les companyies han abandonat les perforacions al seu territori, perquè els actuals preus del petroli i del gas ja no les fan rendibles.

La jornada de Riudaura va ser una continuïtat de la III Conferència Euro-Mediterrània contra l’explotació abusiva dels combustibles fòssils. L’esdevinement va començar el dissabte, dia 7 de març a Barcelona, amb la participació de 70 activistes d’entitats contràries al TTIP (Associació Transatlàntica pel Comerç i la Inversió) i el fracking. Una gran part dels participants el diumenge es van desplaçar fins a Riudaura. És un poble de 500 habitants que durant uns 13 mesos va estar a la punta de la lluita contra dos projectes de perforació amb fracking que abastaven una gran part del territori català. La causa per la qual els activistes de tot Europa es van reunir a Riudaura va ser que el Centre per a la Sostenibilitat Territorial (CST), Alba Sud i la Plataforma aturem el fracking (PAF) van voler mostrar als participants un exemple de lluita activa i d’èxit pel que fa als resultats. La insistència de Riudaura va ser clau perquè el Parlament Català prohibís el fracking. El problema és que l’Estat de moment les permet.

La jornada de Riudaura va començar al centre cívic, on activistes de Polònia, Finlàndia, Grècia, Alemanya, Dinamarca i Romania van plantejar i intercanviar experiènciencies amb la gent de Riudaura. Entre els participants, hi havia Enric Viñals. És un enginyer que va participar en les extraccions de petroli de fa 50 anys a Riudaura. També va parlar Carles Seijo, membre de la campanya FrackFree Europa. Tots van coincidir a definir Riudaura com un referent europeu en la lluita contra elfracking i, és més, com un exemple de cohesió entre la societat civil i la natural.

A la tarda, els participants van caminar fins el prat, on es conserven els testimonis del pou que va arribar a estar en actiu al 1965. En aquest lloc, van establir les conclusions. Segons el geòleg Llorenç Planagumà són intentar crear xarxes de col·lectius naturalistes i ampliar-les amb municipis compromesos. També volen potenciar el contactes entre associacions ciutadanes i científics. La darrera és lluitar contra informacions segons ells falses, com dir que Europa amb el fracking pot sortir de la dependència energètica.

Font: Diari de Girona

Article anterior

El Parlament insta el Govern a auditar el Segarra-Garrigues

Següent article

Informe "La remunicipalización llegó para quedarse"

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *