Notícies

El Parlament insta el Govern a auditar el Segarra-Garrigues

Tots els grups tret del PSC acorden revisar la gestió de l’antiga Regsega

La Cambra acollirà un debat monogràfic
H.C.

I Tots els grups amb representació al Parlament tret del PSC van acordar ahir celebrar un debat monogràfic sobre el canal Segarra-Garrigues i encarregar al finalitzar aquesta sessió una auditoria dels comptes de l’empresa pública que es va crear per a l’obra, Regsega, després absorbida per Infraestructures de Catalunya. El debat sobre el Segarra-Garrigues, actualment la major obra que es porta a terme a Catalunya i la segona de la Generalitat després de la L-9 del metro, se celebrarà al juny a la comissió d’Agricultura, instat arran d’una interpel·lació d’ICV a la conselleria del ram.

En el mateix debat, segons la moció pactada, es presentaran l’informe definitiu del CADS sobre la viabilitat del canal conjuntament amb el de la Sindicatura de Comptes sobre Regsega i les conclusions del debat es votaran com a proposta de resolució.

Altres punts també acordats ahir amb diferents suports són una garantia de cabals ambientals per al riu Segre i els seus afluents malgrat les obres hidràuliques i també que “el Segarra-Garrigues no serà una infraestructura de subministrament d’aigua a les conques internes de Catalunya”, si bé sí que haurà de ser una garantia de “subministrament i abastament d’aigua potable als municipis que estan en l’àmbit d’influència del canal i que no poden proveir-se mitjançant altres mecanismes”.

S’ha de recordar que l’informe de la Sindicatura sobre Regsega va detectar anomalies en contractacions el 2010 i el 2011 i un desajust entre la retallada de superfície regable i els comptes financers. D’altra banda, l’estudi Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible defensa que el SegarraGarrigues continuï sent una infraestructura de regadiu que reforci la producció agrària de Catalunya, però aposta perquè s’obri a altres usos. La diputada d’ICV per Lleida, Sara Vila, impulsora de la moció, va destacar que també es va aprovar reconsiderar l’harmonització de la Noguera Pallaresa “evitant que sigui Endesa la que controli els pantans”. Per la seua part, Jordi Ciuraneta (CiU) va comparar l’impacte del Segarra-Garrigues per a Lleida amb les olimpíades del 1992 per a Barcelona.

Obres del Segarra-Garrigues a Verdú.
LES CLAUS
Debat monogràfic
I El ple va acordar celebrar un debat monogràfic sobre el canal, una de les majors obres a Catalunya, que serà al juny a la comissió d’Agricultura.
Auditoria
I Al finalitzar aquest debat es portarà a terme una auditoria econòmica financera de caràcter independent i participatiu sobre els costos de la gestió de Regsega entre el 2003 i el 2014. En aquest punt, Ciuraneta (CiU) va mantenir que les aportacions al debat anterior podrien ser suficients.
Preu de l’aigua
I En aquest punt, es va acordar garantir als regants un accés a l’aigua a través d’un finançament adient de l’alta al regadiu i un preu de l’aigua que garanteixi la viabilitat de les explotacions.

Font: Segre

Article anterior

Antifraude señala irregularidades por parte de la Àrea Metropolitana de Barcelona y Agbar

Següent article

Activistes europeus van a Riudaura a conèixer la lluita contra el fracking

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *