Sense categoria

Agbar exigeix a la Generalitat que li lliuri ja la gestió d’ATLL

El grup demana al TSJC l’execució immediata de la resolució contra Acciona | Agbar amenaça de denunciar la Generalitat davant la Comissió Europea | La nova petició judicial tanca la possibilitat d’una solució negociada

S’ha acabat la treva i la recerca d’una solució negociada. El grup Agbar (Aigües de Barcelona) ha sol·licitat l’execució immediata de la resolució que va invalidar l’adjudicació d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL). És a dir, que es revoqui el contracte amb Acciona i s’adjudiqui ja la gestió de la companyia a Agbar, l’altre oferent. Demana que l’execució es faci en un termini de deu dies hàbils i fins i tot adverteix que podria denunciar la Generalitat davant la Comissió Europea. Igualment, assenyala que “està avaluant” la possibilitat de reclamar una indemnització.

En l’escrit, al qual ha tingut accés aquest diari, el grup que presideix Ángel Simón recorda que la Generalitat actua com si la suspensió cautelar li hagués estat atorgada, quan les resolucions judicials prèvies van en el sentit contrari.

És un pas més en aquest culebrot d’interpretacions jurídiques, encara que en aquest cas podria ser definitiu, perquè Agbar ja té a favor seu diversos pronunciaments judicials.

El nou escrit va adreçat a la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la mateixa que fa gairebé un any, el 26 de març del 2013, va donar la raó a Agbar i va denegar suspendre de forma cautelar la resolució de l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (Oarcc). Aquest últim organisme -adscrit al Departament de Presidència- és el que ha fet que se n’anés en orris una privatització que hauria de reportar 1.000 milions en 50 anys, dels quals la Generalitat ja n’ha ingressat gairebé 300 milions. L’Oarcc, llavors un organisme unipersonal dirigit per Juan Antonio Gallo, va resoldre que Acciona hauria d’haver estat exclosa del procés de privatització perquè la seva proposta incomplia el plec de condicions quant al calendari d’inversions. En sentit estricte, això significava que Agbar es quedava sola en la licitació.

Ara els advocats d’Agbar aprofiten fins i tot unes declaracions al Parlament del president de la Generalitat, Artur Mas, en què defensava la independència de l’Oarcc després de la decisió sobre ATLL. “No s’ha d’objectar res a tal declaració. Tret que és pura retòrica mentre el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Agència Catalana de l’Aigua, com a responsables del contracte, facin cas omís de les resolucions de l’Oarcc malgrat ser confirmada la seva executivitat per la jurisdicció competent”.

Després de recordar que l’Oarcc no té capacitat per executar les seves pròpies resolucions, l’escrit considera “imprescindible” l’execució judicial. I afegeix que aquesta execució “no admet ulterior demora” ja que ha passat un termini raonable des de la interlocutòria del 16 de juliol del 2013 que va denegar la suspensió cautelar de la decisió de l’Oarcc.

Agbar aprofundeix, d’altra banda, en la possibilitat que la Generalitat estigui incomplint el dret comunitari i amenaça amb presentar per això una denúncia davant la Comissió Europea.

Està pendent de resoldre encara el recurs presentat per la Generalitat i per Acciona sobre el fons de la qüestió. És a dir, sobre si té raó l’Oarcc quan diu que el grup empresarial que presideix José Manuel Entrecanales hauria d’haver estat exclòs del concurs perquè no complia amb el calendari d’inversions requerit. No obstant això, els lletrats d’Agbar insisteixen que no es pot esperar a la resolució de cap recurs, perquè l’adopció de mesures cautelars ja ha estat denegada explícitament pel TSJC

La Conselleria de Territori, que aleshores estava dirigida per Lluís Recoder, va escollir Acciona amb l’argument que assegurava que les tarifes no pujaven tant.

Font: La Vanguardia

Article anterior

La Roca apuja l’aigua fins a un 28% per compensar un dèficit amb Sorea

Següent article

Aigües Vic té la concessió a Vic des de 1949 i per 99 anys

1 Comentari

  1. […] mitjançantAgbar exigeix a la Generalitat que li lliuri ja la gestió d’ATLL | Aigua és Vida. […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *