Aigua PúblicaBesós i Maresmecomunicats

[COMUNICAT] El Consell Comarcal del Maresme, liderat per ERC, impulsa la privatització de tota la gestió de l’aigua a la comarca

El Consell Comarcal del Maresme, liderat per ERC, impulsa la privatització de tota la gestió de l’aigua a la comarca

 

●     A tres mesos de les eleccions municipals i a instància de JuntsxCAT i amb el vistiplau d’ERC, els consellers comarcals aprovaran un projecte de 800 pàgines que no han pogut llegir.

●     El projecte és una operació financera especulativa que només beneficia els comptes del soci privat AGBAR/SUEZ/VEOLIA.

●     El projecte va en contra del que diu la Llei de Contractes del Sector Públic.

 

Els actuals contractes de gestió dels serveis de sanejament en alta a tota la comarca del maresme i d’abastament d’aigua en alta de la Xarxa Maresme Nord, que comprèn els municipis de Palafolls, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella, Sant Pol de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Canet de Mar, Sant Iscle, Arenys de Mar i Arenys de Munt, finalitzen l’1 de juliol de 2024. La gestió d’abastament de la Xarxa Maresme Nord la realitza el Grup Agbar i la de sanejament una empresa mixta amb participació d’Agbar i Rubatec.

A tres mesos de les eleccions municipals i a proposta del vicepresident del Consell Comarcal del Maresme, de Junts per Catalunya, el Consell Comarcal del Maresme en el seu ple d’avui 14 febrer inclou com a punt únic i per la porta del darrere l’aprovació inicial de l’establiment del servei comarcal del cicle de l’aigua i del seu model de gestió privada. L’expedient presentat indica que la forma de gestió idònia per a aquest servei comarcal és la gestió indirecta en la modalitat de concessió adjudicada a una empresa mixta amb una durada de 15 anys.

L’expedient descarta la gestió directa sense analitzar i comparar els diferents models de gestió, per la qual cosa demostra una aposta política clara per la privatització del servei. Com que no compara els models, no n’evidencia els sobrecostos que implica la gestió privada del servei i que es podrien eliminar com són els beneficis privats, la quota d’expertesa al soci privat i l’impost de societats, que es calculen molt per sobre dels 2 M€.

Més greu encara, el Consell Comarcal del Maresme inclou l’aigua en baixa i el clavegueram a l’expedient i a la proposta de licitació, sense tenir-ne les competències ni la titularitat.

El contracte inicia amb un desemborsament innecessari de 17 M€ per part del soci privat cap al servei quan els resultats d’explotació indiquen uns 3 M€ anuals de benefici que permetrien pagar les inversions necessàries sense cap mena de necessitat d’endeutament. Una operació financera especulativa més en l’historial de la gestió de l’aigua a Catalunya.

Aquesta ofensiva privatitzadora contrasta amb l’onada remunicipalitzadora que s’escampa per tot Catalunya i que el Maresme coneix. El març de 2022, el govern d’ERC de Vilassar de Dalt va aprovar la seva remunicipalització. Justament demà dimecres a Vilassar de Dalt es fa l’acte d’inauguració de l’empresa pública de gestió de l’abastament d’aigua potable, Vilassar de Dalt Aigües (VIDA). Amb Vilassar de Dalt, a Catalunya ja són 36 remunicipalitzacions des de l’any 2010, i al Maresme hi ha tres municipis més que treballen per recuperar el servei de l’aigua, el Masnou, Sant Iscle de Vallalta i Sant Vicenç de Montalt. Aquesta operació impulsada pel consell comarcal, lluny d’ajudar als municipis que volen recuperar el govern i la gestió de l’aigua, ajuda als interessos d’AGBAR a perpetua el monopoli de factor que tenen a Catalunya a la comarca del Maresme. No podem obviar que 13 municipis del Maresme tenen la concessió de l’aigua potable caducada o caducarà al llarg del proper mandat, sempre en mans del mateix concessionari Agbar.

 

Article anterior

Acció en defensa del Delta de l’Ebre i pel clima a Plaça Sant Jaume

Següent article

Manifest per la justícia de l'aigua