ILP Habitatge i Pobresa EnergèticaManifestos

[Comunicat] La campanya de defensa de la Llei 24/2015 aconsegueix el suport de tots els grups del Congrés i del Parlament a excepció del PP

La pressió dóna resultats i el PP amaga amb no interposar el recurs aquest divendres, tal com estava previst

 
Avui hem anat al Parlament de Catalunya a defensar la llei 24/2015, fruit de la ILP de mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional i contra la pobresa energètica, llei amenaçada de ser suspesa pel Govern en funcions de Mariano Rajoy.
 
Una  llei, que no ens cansarem de repetir, neix al carrer, recollint 7 anys  de lluita i defensa diària al carrer dels nostres drets: aturant  desnonaments, talls de subministraments, alliberant a les famílies del  deutes, recuperant habitatge buit de la banca per reallotjar a famílies  abandonades per l’administració, en definitiva, autotutelant el nostre  dret a l’habitatge. Aquesta llei fa precisament això i a més funciona: més de 32.000 talls de subministraments s’han evitat en 9 mesos gràcies a la 24/2015, s’estan aturant desnonaments, i signant lloguers socials, està  alliberant a les famílies de deutes i  els ajuntaments comencen a utilitzar les eines que la llei dona per  ampliar el parc públic d’habitatge.
 
Fa  una setmana el PP va iniciar l’ofensiva contra la llei 24/2015, igual  que ha fet amb les lleis que han donat passes en la conquesta del dret a  l’habitatge de Canàries, Navarra, Andalusia o País Basc,  suspeses totes elles pel govern del PP. Aquesta amenaça del PP a la  llei 24/2015 es una amenaça a les propostes de llei introduïdes per les  PAHs en 13 Parlaments Autonòmics. 
 
La nostra reacció davant aquesta ofensiva va ser immediata.  El mateix dia que la Comissió Bilateral es reunia vam sortir al carrer,  on la llei va néixer, per defensar-la. Dilluns 18, vam demostrar que no  ens quedarem de braços creuats davant l’amenaça i vam sortir a més de 50 ciutats a assenyalar al PP, mostrant una vegada més que el carrer i la solidaritat es la nostra major arma. 
 
Seguidament, divendres 15, ens  vam reunir amb tots els Grups Parlamentaris del Parlament per explicar la situació i  demanar una defensa conjunta i unànime de la llei, de la seva necessitat  i utilitat, i per descomptat de la seva constitucionalitat.  Suport que tothom ha mostrat a excepció del PP català que tot i que en  el seu moment va votar a favor i ara no es pronuncia contra el que fa el  seu propi partit.
 
Dimarts 19, ens vam reunir amb la Consellera Meritxell Borràs, que ens va explicar que farien en cas de la suspensió. Nosaltres vam  traslladar la determinació alhora de fer tot el possible per evitar la  suspensió i que enteníem que el Govern havia de fer el mateix.
 
Ahir, a una jornada maratoniana a Madrid, ens vam reunir a tots els Grups Parlamentaris del Congrés, PP inclòs, amb una exigència de compromís a signar molt clara:
 
Defensar públicament la Llei 24/2015 i la necessitat d’aquesta per fer front a l’emergència habitacional i contra la pobresa energètica.
 
Exigir al Govern de l’Estat que no interposi recurs davant el Tribunal  Constitucional, i més tenint en compte que es tracta d’un Govern en  funcions.
 
Desistir i retirar el recurs en el cas de formar Govern i en el cas que el govern en funcions ho hagi interposat davant el Tribunal Constitucional, comprometent-se a més a no posar impediments per al seu total desenvolupament.
 
Ampliar els drets que la llei 24/2015 protegeix, a la resta de ciutadanes de l’estat espanyol.
 
Compromís  que van signar: Democràcia i Llibertat, IU-Unidad Popular, PSOE, PNV,   ERC, Bildu, Compromís, Ciutadans, En Comú Podem, Podemos i En Marea. Es a dir, un compromís inèdit i que deixa al PP aïllat.  Un suport que no es fàcil ni es gratuït, sinó que es fruit de la feina  feta en defensa del dret a l’habitatge per totes les PAHs durant els  últims 7 anys i de la legitimitat guanyada. Tothom sap que no es fàcil  seure a tots els partits i subscriure conjuntament un mateix compromís. 
 
Ens vam reunir també amb el Grup del PP al Congrés, la primera vegada en 7 anys,  reunió que ha estat possible gràcies a la pressió social i al consens  aconseguit tant al Parlament de Catalunya com al Congrés dels Diputats. 
 
L’estratègia  per evitar la suspensió de la norma, es a dir, la pressió al carrer i  l’aïllament tant al Parlament com al Congrés ha fet que el PP ahir ens  comuniques que estaven valorant no suspendre la norma. Desprès d’uns quaranta minuts discutint amb la portaveu d’habitatge del grup Popular al Congrés  sobre la incoherència de presentar la suspensió total de una norma que  el seu mateix partit ha avalat, el PP es replanteja el seu posicionament  inicial. Explícitament ens van plantejar la possibilitat de portar  només al Tribunal Constitucional els 2 articles dels quals el PP català  s’havia abstingut en la votació i fer-ho sense suspensió, ja que  insistim en que no poden suspendre la única norma que garanteix el dret a  l’habitatge digne. Es a dir, es replantegen la suspensió total de la  norma, de tots els articles. D’arribar a ser així, canviaria l’escenari  que s’havia plantejat fins ara.
 
En la difícil reunió que mantenim amb el PP, hores abans de la reunió del President Puigdemont amb el President en funcions Rajoy, aconseguim que traslladin a Rajoy la necessitat de que no tombin la norma, i la responsable del PP apunta que valoraràn que en cas de  posar un recurs, fer-ho sense suspensió i únicament sobre els dos  articles que el PP català s’havia abstingut en el moment de la seva  votació al Parlament; i es comprometen a donar-nos una resposta. Compromís  que sembla ser que es va portar a terme, ja que el President Puigdemont  avui afirmava que havien discutit aquesta possibilitat.
 
Tenim  clar que aquesta possibilitat no es segura encara, però es fruit de la  pressió social, pressió que continuarem fent fins assegurar que la  nostra llei no es toca.  
 
Si  finalment el PP s’atreveix a suspendre la norma, demà divendres 22 o  divendres 29, convoquem reaccions de protesta a les 18.30h a les seus  del PP de tot l’estat i anunciarem una  campanya d’accions contundents contra el PP. No ens quedarem de braços  creuats veient com un govern que no ha fet res per acabar amb els  desnonaments, els talls i els deutes de per vida impedeix ara que ho fem  nosaltres. A més no podem oblidar que possiblement hi hagin eleccions  estatals, període en que els partits polítics son altament sensibles a  les denuncies ciutadanes.
 
Tot i així, volem enviar un missatge d’esperança, encara estem a temps d’evitar la suspensió de la llei en vigor més garantista de l’estat en matèria d’emergència habitacional i pobresa energètica. En aquest sentit, totes  hi juguem un paper clau: la ciutadania, el Parlament de Catalunya, el  Govern de la Generalitat i el Congrés dels Diputats, que no es poden  quedar mirant o esperant a la suspensió de la norma per part d’un Govern  en funcions. 
 
Frenar  la suspensió de la norma, solucionar els desnonaments, és només qüestió  de voluntat política. Nosaltres, sense ni un sol recurs, únicament  comptant amb les milers de famílies afectades, hem aconseguit aprovar  una llei per aturar l’emergència que ja és un referent a nivell europeu.
 
Avui  mateix durant el matí el grup parlamentari del PP al Congrés ens ha  contactat, ens han dit que han traslladat el que vam parlar ahir al  Govern de l’Estat i que fins la setmana propera no hi haurà una  decisió  en ferm sobre aquest tema. 
 
Ara  més que mai cal mantenir i augmentar la pressió per defensar lleis  justes que protegeixen el nostre dret a l’habitatge digne!
 
La Llei 24/2015 no es toca!
Article anterior

Els ajuntaments d'Igualada, Vilanova i la Pobla es marquen el 2018 per tenir un servei municipal d'aigua

Següent article

[Mani @PDE a BCN] Màxima difusió. Trobada organització mani proper 3 de Maig

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *