comunicatsNotícies

[COMUNICAT] La gent #HoTenimClar #AiguaPúblicaDemocràtica

La gent ho té clar #AiguaPúblicaDemocràtica

Llancem un vídeo de suport als processos de remunicipalització 

S’escriu aigua, es llegeix democràcia 

Davant l’emergència climàtica, aigua pública amb control ciutadà

Aigua és Vida i el Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica a l’AMB (MAPiD) llancem un vídeo que posa veu a una gran majoria de la població catalana que prefereix que la gestió de l’aigua estigui en mans públiques i no respongui al lucre d’empreses privades. 

 

Una voluntat que es confronta amb la situació que tenim a Catalunya: prop del 80% de la població és abastida per empreses privades. Alhora, el 70% del negoci privat és de la multinacional Agbar-Suez.

 

A l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en concret, el 75,5% de la població aposta per un model públic i democràtic. Un model de gestió que les organitzacions socials i locals portem exigint amb legitimitat des de fa temps. Un model que sabem que és viable i pot comportar grans beneficis socials i ambientals, com París, Valladolid i Terrassa ens demostren. Mentrestant, Aigües de Barcelona, empresa mixta controlada en un 70% per Agbar, és qui abasteix a 23 municipis de l’AMB. 

 

El passat novembre el Tribunal Suprem (TS) va acabar fallant a favor d’Agbar, avalant-se en una llei franquista, sense contemplar que l’AMB havia atorgat a dit la part privada de l’empresa mixta a Agbar, incomplint el Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE) que exigeix publicitat i concurs públic davant d’aquest tipus de concessions. 

 

A més a més, el TS també va obviar que, segons una auditoria encarregada per l’AMB i tal i com apuntava la sentència del TSJC, en el moment de constituir la mixta els actius d’Agbar es van sobrevalorar 4 vegades mentre que els públics es van infravalorar 10 vegades per sota del seu valor real, amb el greu perjudici econòmic que suposa per la ciutadania de l’AMB.

 

La sentència del TS posa traves a la remunicipalització de l’aigua. Aigües de Barcelona, o el que vindria a ser Agbar, seguirà fent negoci amb un bé essencial per la vida. Una multinacional que vulnera el Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament i s’oposa a conèixer l’opinió de la ciutadania que abasteix

 

Tanmateix, la voluntat de la ciutadania és una altra. L’aigua és un bé comú que no pot estar en mans privades, molt menys en un context d’emergència climàtica com el que vivim avui dia. Així ho clamem les més de 260 organitzacions socials signatàries del Compromís per l’Aigua Pública i Democràtica a l’AMB

 

Si creus que l’aigua és un Dret Humà que cal garantir, un bé comú que cal treure de la lògica del lucre i una font de vida de la qual tenim el dret d’opinar, participar i controlar, adhereix-te al #CompromísAiguaAMB

 

Encara és possible dibuixar el camí cap a la remunicipalització de l’aigua. La gent #HoTenimClar. Volem #AiguaPúblicaDemocràtica! 

 

Article anterior

S'escriu Aigua es llegeix Democràcia. Mollet del Vallès prorroga 5 anys la gestió privada de l'aigua incomplint els compromisos electorals

Següent article

[COMUNICAT] Per primer cop el Parlament Europeu ha debatut sobre la creació de l'Empresa Mixta controlada per AGBAR