Sin categoría

El PdeCat s’alia amb Ciudadanos a Madrid per afavorir les multinacionals i afeblir l’autonomia local #CsPDeCatSA

El PdeCat s’alia amb Ciudadanos a Madrid

per afavorir les multinacionals i afeblir l’autonomia local

Presenten les mateixes esmenes a la llei de Contractes del sector públic

com instrument contra els municipis

PdeCat i Ciudadanos pretenen incomplir normatives europees per afeblir drets laborals

riveraPUGI

La transposició en l’ordenament espanyol de les directives europees relatives a l’adjudicació de contractes de concessió i la contractació pública, a través de la Llei de Contractes del sector públic, representa una volta més de cargol en l’aplicació de les polítiques ultraliberals del Partit Popular en relació amb les administracions locals, atès que limiten dràsticament la seva autonomia i supediten l’interès general al de les grans empreses a l’imposar consideracions de competència mercantil davant a les del servei públic.

El projecte de llei de contractes del sector públic que es tramita al Congrés corra el perill de radicalitzar-se, anant més enllà que la pròpia Directiva que s’ha de transposar, si s’arriba a aprovar amb una sèrie d’esmenes idèntiques presentades per Ciudadanos i el Partit Demòcrata Europeu Català (PdeCat), demostrant que per a la dreta no existeixen fronteres ni diferències ideològiques quan es tracta de defensar els interesos de tres o quatre grans corporacions empresarials. Incomprensiblement, la incapacitat de diàleg i enfrontament a Catalunya el superen amb facilitat a Madrid quan es tracta d’afavorir les multinacionals que negocien en serveis essencials per a la vida en contra de les classes populars.

Aquestes esmenes, de dubtosa constitucionalitat es consideren als articles 137 i 140 de la Constitució, suposen la modificació de vàries normes i diposicions legals vigents en matèria de Règim Local a l’exigir que s’escrutini prèviament qualsevol procés de remunicipalització, per part d’òrgans competents en matèria de defensa de la competència. En el cas de serveis on el mercat rellevant afectat sigui l’estatal, l’escrutini consideren que ha de realitzar-lo la Comissió de Valors i la Competència. Però, a més a més, en cas de monopoli de serveis, l’escrutini serà d’obligatoria acompliment i hauria de realitzar-se, fins i tot, en aquells casos on els serveis siguin actualment de gestió directa, exigint, per tant, la retroactivitat. Així, s’ataca l’autonomia municipal al pretendre dificultar, o impedir, que els serveis públics objecte de competències de les Administracions Públiques les prestin directament.

Les esmenes contemplen també la derrogació d’articles dels treballadors i dels convenis col·lectius d’aplicació, infringint la Directiva 23/2001/CE, sobre l’aproximació de les legislacions dels Estats membres relatives al manteniment dels drets dels treballadors en cas de traspasos d’empreses per impedir la subrogació com a conseqüència de limitacions o restriccions de caire pressupostari. Això atempta contra les competències dels òrgans de les administracions públiques, que poden decidir prestar el servei de forma directa amb el pressupost que ja dediquen al pagament del contracte d’externalització.

Però, a més a més, en cas d’aprovar-se, les esmenes de Cs i PdeCat s’impediria de fet els processos de remunicipalització a l’entendre aplicables els límits sobre la massa salarial i de tasa de resposició d’efectius, sense tenir en consideració l’estalvi que això pugui soposar en tèrmes globals.

Aquesta iniciativa de la dreta en contra dels procesos de remunicipalització es posa en marxa quan a tota Europa hi ha una tendència a l’alça per recuperar la gestió pública, on ciutats com París, Berlín o Montpelier han decidit sobirànament gestionar els seus serveis d’abastament d’aigua amb models transparents, participatius i amb rendició de comptes.

Per tant, entenem que les esmenes presentades per Ciudadanos i PdeCat han de retirar-se, perquè:

  • Són de dubtosa constitucionalitat perquè atempten contra l’autonomia local, deixant els municipis com delegacions administratives sense capacitat de decisió en mans de l’Estat central o autonòmic.
  • Subordinen l’interès públic als interessos particulars de les grans empreses. La prestació de serveis públics són drets ciutadans i drets humans, per la qual cosa no tenen que garantitzars-se en règim mercantil perquè no tenen res que veure amb la competència.
  • Estableix obligacions relatives a les relacions laborals que excedeixen en molt l’objecte de la Llei de contractes.
  • Subordinen els drets de les treballadores i treballadors, l’aplicació de la legislació laboral i el respecte als drets de la ciutadania a serveis públics de qualitat, al manteniment de negocis privats a càrrec als pressupostos públics.
Article anterior

Avui, el riu, riu. I més que riurà, espero... de Jesús Soler, membre del Grup de Defensa del Ter

Següent article

Exigim la revisió de l'obsolet transvasament del Siurana #RiuSiuranaViu

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *