Notícies

El Pla Hidrològic alterarà hàbitats i espècies al Delta

Un informe del Departament d’Agricultura alerta que no s’avalua l’impacte que provocarà la instal·lació d’una comporta al riu per frenar la falca salina

La PDE farà arribar l’estudi a Europa

Un informe de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat del Departament d’Agricultura sosté que el pla hidrològic de la conca de l’Ebre alterarà de forma servera la conservació d’hàbitats i espècies d’interès comunitari al delta de l’Ebre. Es tracta d’un estudi sobre l’impacte del pla hidrològic i la reducció de cabal al tram final del riu en els espais de la Xarxa Natura 2000, que el govern ha efectuat a petició de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE). El moviment social fa mesos que insisteix en la necessitat de disposar d’aquest document per tenir més arguments en la lluita a Europa contra el pla. “Adjuntarem el document a la queixa que vam presentar contra el pla a la Comissió Europea i al recurs que tenim al Tribunal Suprem”, ha explicat la portaveu de la PDE, Susanna Abella.

El pla hidrològic de l’Ebre estableix un cabal ambiental al tram final inferior als 100 metres cúbics per segon la major part de l’any. I tot i que el pla està en període de revisió, no hi ha prevista cap modificació respecte al règim de cabals. “No es garanteix un cabal ecològic mínim al delta de l’Ebre, un fet que es veurà agreujat per la construcció de fins a cinquanta noves grans preses, de tal manera que l’aportació hídrica del riu a la desembocadura serà d’una tercera part de la mitjana dels últims vint-i-cinc anys”, s’exposa en l’informe que signa el director general de Medi Natural, Antoni Trasobares. Una menor aportació d’aigua dolça implicarà una penetració més gran i més prolongada en el temps de la falca salina, segons l’informe d’Agricultura, la qual cosa suposarà un canvi en les condicions fisicoquímiques de l’aigua i del sòl i, per tant, un canvi en les comunitats vegetals presents.

Segons els autors de l’informe, el pla hidrològic de l’Ebre admet els canvis que comportarà en la falca salina, i és per això que el pla preveu la instal·lació d’un sistema de comportes al riu. El pla de conca, però, no avalua ni la viabilitat ambiental ni l’econòmica d’aquesta mesura que dificultarà la penetració riu amunt d’espècies com ara la lampresa de mar o l’alosa, totes dues incloses com a elements de conservació dels LIC (lloc d’interès comunitari) del delta de l’Ebre. També es perjudicaria la conservació de cinc hàbitats dunars i sis d’halòfils, un dels quals declarat d’interès prioritari en la directiva comunitària d’hàbitats.

Pel que fa als ocells d’interès europeu, l’informe considera que la disminució de sediments i nutrients del riu a la franja litoral adjacent al riu posarà en risc les espècies que s’alimenten en aquesta àrea, entre les quals hi ha la gavina d’Audouin (un 60% de la seua població mundial habita a l’entorn del Delta).

Aigua de menys qualitat
L’ampliació d’hectàrees de regadiu que preveu el pla de conca de l’Ebre (fins a 1,5 milions d’hectàrees el 2027) també pot suposar una amenaça per a la qualitat de l’aigua.

Tal com ha denunciat la PDE en reiterades ocasions, el Departament d’Agricultura sosté en aquest informe que la major aportació de fertilitzants i plaguicides empitjorarà la qualitat de l’aigua. En aquest sentit, l’estudi conclou que no s’ha avaluat prou com pot afectar els hàbitats aquàtics declarats d’interès comunitari, com per exemple les llacunes costaneres o les badies. Amb tot, el pla de conca inclou 150.000 hectàrees de nous regadius a Catalunya.

Fins al 30 de juny que ve es poden presentar al·legacions a la revisió del pla hidrològic de l’Ebre. La PDE ha fet una crida a presentar al·legacions al document que el govern de l’Estat aprovarà a final d’any.

Font: El Punt Avui

Article anterior

CUP, ERC i Terrassa en Comú a favor de remunicipalitzar l'aigua

Següent article

El fracking quintuplica els sismes als Estats Units

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *