Notícies

El fracking quintuplica els sismes als Estats Units

La mitjana anual al centre i l’est ha passat de 21 a 99

El mes de gener passat, més d’un centenar de persones van omplir un teatre a Irving, un suburbi de la metròpolis texana de DallasFort Worth, la regió on el fracking va començar a utilitzar-se per primera vegada cap a l’any 2002 per extreure gas i petroli de la roca de pissarra. Hi van anar per expressar a les autoritats la seva preocupació pels terratrèmols que proliferen els últims anys, una novetat en una zona que no està gens acostumada als tremolors de la terra. «És tan freqüent i nou que no sabem què fer», deia Alice Atwell. «No et sents se
gura a casa. Ningú és capaç d’explicar-s’ho».
La inquietud dels veïns d’Irving es comparteix a moltes altres localitats de diversos estats. Segons un estudi elaborat pel Servei Geològic dels Estats Units (USGS), el nombre de terratrèmols al centre i a l’est del país «ha augmentat bruscament» des de l’any 2009 i ho ha fet principalment en zones «situades a prop de pous profunds d’injecció de fuids i altres activitats industrials capaces d’induir terratrèmols». Durant les tres dècades prèvies al 2008, va haver-hi en aquestes regions una mitjana anual de 21 sismes d’una magnitud superior a 3 graus a l’escala de Richter. Entre el 2009 i el 2013 n’hi va haver 99. I l’any passat se’n van registrar ni més ni menys que fns a 659, segons la mateixa font.
«Aquests terratrèmols s’estan produint a un ritme mai vist abans i suposen un risc molt gran per a la
gent que viu als voltants», assegura a l’informe el científc Mark Petersen. La fractura hidràulica o fracking no és exactament el problema, segons reconeix l’USGS, pel qual només és «ocasionalment el motiu directe» d’aquests sismes. Però sí que sembla ser-ho, com sostenia aquesta setmana un altre estudi del Servei Geològic d’Oklahoma, el procés posterior d’emmagatzemar al subsòl les aigües residuals que s’han utilitzat per fracturar la roca i alliberar les bombolles de gas i petroli. A l’injectar-les a la terra a enorme pressió, aquestes aigües tòxiques «poden lubricar les falles», provocar que rellisquin i induir sismes.
Només a Texas, on viuen els veïns d’Irving, hi ha 50.000 d’aquests pous residuals. I encara que els sismes induïts han sigut en aquesta zona fns ara d’una escala modesta, a Oklahoma se’n va arribar a registrar un el 2011 de 5,6 graus, que va destruir 14 cases.

Font: El Periódico de Catalunya

Article anterior

El Pla Hidrològic alterarà hàbitats i espècies al Delta

Següent article

Los partidos y la gestión pública del agua: tres sí, uno no y tres no saben

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *