Notícies

Els nitrats van fer imbevible l’aigua de 23 pobles el 2014

 En 31 municipis anaitzats se’n va detectar una presència superior de la permesa a les xarxes d’abastament

La crisi afecta les ajudes per millorar la situació als pobles on hi ha problemes

La concentració de nitrats superior al que es considera tolerable per al consum humà va obligar, durant l’any passat, a desaconsellar el consum d’aigua en 23 municipis de Catalunya. El programa de control i vigilància que du a terme l’administració sobre aquesta problemàtica mediambiental va detectar un total de 31 municipis amb nivells superiors als permesos, però en 8 d’aquests casos no es va considerar necessari prendre mesures de prevenció de cara al consum.

ContaminacioN
En una resposta a una pregunta parlamentària, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, explica que, durant el 2014, el programa de vigilància de la presència dels nitrats es va desplegar en 102 àmbits concrets del territori, fet que equival a examinar en detall les aigües de 74 municipis.

En la mateixa resposta, el conseller admet que l’actual situació de crisi econòmica ha obligat el departament a deixar de subvencionar les obres de millora de les xarxes d’abastament d’aigua dels municipis afectats. Les ajudes de l’Agència Catalana de l’Aigua es van donar entre el 2006 i el 2010, però des d’aleshores s’han interromput. ¿Aquest fet ha estat derivat de la greu situació econòmica i financera de l’ACA des del 2010 fins a l’actualitat”, explica el conseller en la seva resposta.
Pel que fa als municipis que durant l’any passat van superar els nivells permesos de nitrats, en tots els casos es va donar avís a la població, tret d’un que disposava d’un altres sistema segur per abastir-se d’aigua.

El fet que en uns casos es recomani interrompre el subministrament i en uns altres no depèn dels recursos alternatius de què disposin per fer-hi front. Així, els municipis que tenen una font alternativa poden fer-la servir, substituint l’afectada directament o diluint l’aigua amb altes concentracions de nitrats, fet que la torna a convertir en apta per al consum humà.

Per a un millor control de l’aigua de consum humà, l’administració disposa d’una mapa de zones vulnerables de ser contaminades per nitrats d’origen agrari que recentment va ser revisat pel govern. Aquesta circumstància va fer que tres municipis de l’Alt Empordà -Sant Pere Pescador, Castelló d’Empúries i l’Escalaquedessin fora de les zones vulnerables i que, en canvi, s’hi hagin incorporat Argençola (Anoia) i tres pobles de la Conca de Barberà: Forès, Conesa, les Piles i Santa Coloma de Queralt.

El principal agent de transport dels nitrats a l’organisme humà és l’aigua, però no és l’únic. Hi ha vegetals, com ara els espinacs, les bledes o els enciams, amb una gran capacitat de retenció dels nitrats. Els col·lectius més exposats a la contaminació són els lactants que s’alimenten amb llet artificial, així com les dones embarassades. Es considera un consum segur de nitrats per a una persona de 60 quilos de pes 219 mil·ligrams per dia.

Font: El punt Avui, Jordi Panyella

Article anterior

Article - El fiscalitzador no fiscalitzat (Molins de Rei)

Següent article

La .@CUPBerga es fixa recuperar el control de la gestió de l'aigua

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *