Llobregat, Cardener i Anoia

Els veïns de la Rampinya demanaran al jutge que no deixi créixer més el runam del Cogulló

L’associació sol·licitarà l’execució parcial de la sentència que declarava nul·la l’autorització ambiental dictada l’octubre

LAssociació de Veïns del barri de la Rampinya de Sallent pretén que la muntanya de residus salins del Cogulló, en aquest municipi, no creixi ni un centímetre més. L’entitat demanarà l’execució provisional parcial de la sentència dictada l’octubre passat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) amb la voluntat d’assolir aquest objectiu.

L’associació entén que demanar que no hi hagi més abocaments no ha de suposar per força la paralització de l’extracció, perquè hi pot haver alternatives. Lempresa ha insistit reiteradament que les alternatives de reintroducció del mineral de residu o de venda, en aquests moments, no són possibles. La sentència a la qual es fa referència anul·la l’autorització ambiental per poder abocar-hi.

La decisió de demanar aquesta execució provisional la va confirmar ahir a aquest diari l’advocat que representa els veïns de la Rampinya, Climent Fernández. Una decisió que s’ha comunicat poc després de la darrera sentència dictada pel TSJC que es va fer pública divendres (vegeu Regió de l’endemà), en aquest cas per considerar que els abocaments al Cogulló no s’ajusten a la legalitat urbanística, i en la qual es demana a l’Ajuntament de Sallent que emprenguin les mesures correctores que hauria ignorat el 2008, quan ja se li va demanar que obrís un expedient a Iberpotash per ajustar els abocaments.

Fernández va explicar ahir que s’ha aprofitat la resolució d’aquesta sentència per incloure-la com un argument més de reforç a la petició d’execució provisional de l’anterior (la de l’octubre), que ja fa un temps que s’estava preparant i que ara ja està llesta i a punt per presentar-la «de forma immediata». Tanmateix, l’advocat deixa clar que són dues sentències separades, i que ara per ara no s’ha valorat si també es demanarà una execució provisional d’aquesta última sentència (la de divendres), que tampoc no és ferma, i que tant Iberpotash (vegeu l’edició d’ahir) com l’Ajuntament de Sallent (vegeu desglossat) recorreran.

Els veïns de la Rampinya ja havien manifestat temps enrere que no demanarien l’execució total de la sentència (que suposaria el tancament prematur de la mina), però havien deixat la porta oberta a una de parcial. En aquest sentit, Fernández remarcava ahir que «de cap manera no busquem la paralització de l’activitat, però volem que l’empresa es comenci a moure per buscar solucions, i cap aquí és per on continuarà la nostra pressió».

Amb l’execució provisional parcial, que un cop sol·licitada l’haurà d’autoritzar el mateix TSJC (i que també es podrà recórrer), es pretén «que progressivament es vagi eliminant el material del Cogulló», diu Fernández, «ja sigui reintroduint-lo a la mina, o d’alguna altra manera, però el que no volem és que continuï creixent», la qual cosa entén que no implica suspendre l’activitat, però sí començar a emprendre mesures per controlar-la. En concret, es requereix el cessament de l’abocament per poder paralitzar el creixement de la muntanya, i al mateix temps, es demana «immediatament» la retirada dels residus acumulats, de manera progressiva i constant fins a la seva desaparició, d’acord amb el programa de restauració a presentar en el termini màxim de dos mesos. A més, s’han de prendre mesures per evitar filtracions d’aigua.

L’empresa haurà d’assumir un nou capítol del procés judicial. Des d’Iberpotash s’assenyalava ahir que s’assumeixen les decisions judicials i que la seva lluita als tribunals se centra en la recerca de la veritat.

L’Ajuntament de Sallent se suma a Iberpotash i recorrerà l’última sentència. El govern local defensa la seva actuació en relació amb el runam, «des de la primera llicència l’any 69»

L’Ajuntament de Sallent recorrerà davant el Tribunal Suprem contra la darrera sentència que es va donar a conèixer divendres, i que impedeix abocar més runam al Cogulló perquè no s’ajusta a la legalitat urbanística.

La decisió es va prendre després d’una reunió ahir a la tarda entre l’equip de govern local (CiU i PSC) i els serveis jurídics municipals, i d’aquesta manera, segueix els passos d’Iberpotash, que dilluns ja va anunciar que presentaria recurs.

L’Ajuntament de Sallent recorrerà la sentència «en coherència amb la manera com aquest consistori ha anat actuant els últims 45 anys» en relació amb l’activitat minera, segons explicava ahir l’alcalde, David Saldoni.

Es remet a la primera llicència aprovada de què es té constància sobre el runam, l’any 1969, «i a partir d’aquí, es van anar atorgant noves llicències, de manera que, des d’aleshores, totes les actuacions de tots els grups municipals s’han fet considerant que els permisos eren vigents». El problema, diu Saldoni, és que «un jutge ara ha dit que no ho són», però l’alcalde entén que fins ara sí que ho eren, de manera que «nosaltres hem anat actuant correctament perquè ens cenyíem en uns actes administratius vàlids». Segons Saldoni, un argument de pes que ho avalaria és que «l’any 2008 el govern de la Generalitat va fer una autorització ambiental amb procediment d’adequació de llicència», entenent que tot era correcte, i que no ha estat fins a la sentència del mes d’octubre passat que es va declarar nul·la.

El govern de Sallent acabarà de detallar ara els termes del recurs amb els serveis jurídics, que hauran de presentar en un termini màxim de 15 dies.

Font: Regio7

Article anterior

Una nova sentència ordena la suspensió dels abocaments al runam del Cogulló

Següent article

Una asociación de vecinos pedirá ejecutar un fallo que sentencia la mina de Sallent

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *