Ebre

La PDE denuncia que el govern del PP facilitarà els transvasaments

Els populars votaran aquesta setmana al Senat dues esmenes a la Llei d’Avaluació Ambiental que simplifiquen i acceleren els tràmits per autoritzar les interconnexions de conques

Font: Diari de Tarragona

Ni proposta oficial ni aprovació per part del Consell de Ministres. Executar un transvasament d’aigua entre conques serà més fàcil i ràpid si aquesta setmana el Senat dóna llum verda a dues esmenes presentades pel PP a la Llei d’Avaluació Ambiental, en fase de tramitació.

Així ho va denunciar ahir la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) que a corre-cuita ha enviat cartes a tots els senadors catalans demanant que s’oposin a les citades esmenes «i no siguin còmplices d’anar posant pedres per al futur transvasament de l’Ebre», denuncià ahir la portaveu del moviment social, Susanna Abella.

Un informe jurídic de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, SEO/Birdlife i Ecologistes en Acció, entre d’altres, sosté que les esmenes permetran que una empresa privada, institucions o comunitats de regants podran sol·licitar l’autorització d’un transvasament cobrant un peatge.

Una futura Agència Nacional de l’Aigua, que substituiria l’actual Direcció general de l’Aigua, autoritzaria les propostes «sense tràmit legislatiu ni debat», assegura el document.

L’autorització no requeriria, a més, la llum verda de les comunitats autònomes afectades. «Les esmenes 306 i 307 pretenen facilitar el règim de venda d’aigua entre diferents conques, centralitzar la seua autorització i donar certesa als beneficiaris dels transvasaments a costa de la conca cedent», culmina l’informe jurídic.

A la carta, la PDE alerta als senadors que les «profundes modificacions» s’han produït al marge del procés de planificació hidrològica en marxa amb la redacció dels plans de conca i són «una modificació encoberta i amb escassa transparència de la llei d’aigües». La missiva considera que esmenes d’aquesta transcendència no es poden introduir en una altra llei, sinó que necessiten ser «tractades i debatudes amb una legislació específica, amb la seua tramitació parlamentària corresponent i debat social escaient».

Susanna Abella assegura que, en cas d’aprovar-se, la nova llei serà la «segona pedra» que han edificat els populars en pro d’un transvasament de l’Ebre a Llevant. «La primera pedra ha estat l’acceptació del pla de la conca de l’Ebre, amb una demanda d’aigua inassumible i amb un cabal limitat fins a l’extenuació per a l’Ebre català», etziba.

La PDE no descarta interposar una denúncia a les institucions europees en cas d’aprovació de la llei ambiental. «És una llei subjecta a normativa europea, caldrà veure si és denunciables o no. Si ho fem, en tot cas, no ho farem sols ja que afecta totes les conques», sentencia Abella.

Mobilització a punt contra el pla de conca

La Plataforma en Defensa de l’Ebre explicà ahir que el Consell de Ministres aprovarà de manera definitiva el pla de conca de l’Ebre, que incorpora uns cabals ambientals que ofeguen el tram final del riu, entre finals d’aquest mes de novembre i principis del proper més de novembre. Aquell mateix dia, ja sigui dijous o divendres, la PDE convocarà d’urgència una concentració de rebuig a la plaça del Carrilet de Tortosa, a les 20.00 hores. En aquesta mobilització s’anunciarà la data concreta de la XIII Assemblea de la PDE, que serà en tot cas durant la primera quinzena de gener de 2014. «I a l’assemblea explicarem un calendari de mobilitzacions contra el pla de conca», apuntà ahir el portaveu, Joan Anton Panisello. Abans de l’aprovació del pla, tanmateix, la PDE mantindrà el proper 29 de novembre una nova reunió amb alts càrrec del ministeri i amb el president de la CHE per abordar les xifres del pla. La setmana passada se’n va celebrar la primera amb un intent d’acostament per part del ministeri que fou rebutjat per la PDE. «Pretenien que acceptéssim el pla a canvi de convertir-nos en interlocutors directes per debatre el pla durant la seva revisió», explicà Panisello. «Tot el que s’aprova,amb tots els drets adquirits existents, ja no es revisarà després. Així ho pensem i així els ho vam dir», tancà Abella

 

Article anterior

"L'extrema debilitat de les administracions -siguin del signe que siguin- davant de les empreses de serveis vinculades a la Caixa"

Següent article

Qui contamina que pagui

1 Comentari

  1. Sudaka Topo
    20 novembre, 2013 en 1:34 pm

    Reblogueó esto en Associació Salut i Agroecologia (ASiA)y comentado:
    Add your thoughts here… (optional)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *