Canal Segarra GarriguesSense categoria

La PDE denunciarà el canal Segarra-Garrigues a la Fiscalia

Se suma a la denúncia que ja hi ha en marxa pel canal Xerta-Sénia, en considerar-los transvasaments encoberts

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE)ha emprès amb força una nova etapa de lluita pel riu i el territori, amb l’anunci de noves mobilitzacions i també de l’obertura d’un front jurídic per lluitar contra el nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre (pendent d’aprovació) i possibles nous transvasaments.

En la Dotzena Assemblea General del moviment social, celebrada ahir al vespre a l’auditori de Tortosa, el portaveu Manolo Tomàs va anunciar la presentació en breu d’una denúncia a laFiscalia de Barcelona contra el canal de regadiu Segarra-Garrigues de les comarques de Lleida.

La PDE considera que la infraestructura no està pensada per regar realment sinó que servirà per com a canal de conducció de l’aigua del Segre (afluent de l’Ebre) fins a l’àrea de Barcelona.

Aquesta denúncia se sumarà a la que ja està en marxa pel canal de regadiu Xerta-Sénia, que el moviment considera també que pot comportar un transvasament futur cap a Castelló. Segons van explicar els representants de la PDE, la nova política hídrica ja no parlarà més de transvasaments, sinó que les transferències d’aigua es faran per altres vies, «com la venda de sobrants d’aigua de les concessions de regadiu que no s’utilitzaran».

Pel que fa al pla hidrològic de la conca de l’Ebre, la PDE també preveu presentar una denúncia a la Comissió Europa en el mateix moment en què l’aprovi el Consell de Ministres.

Aquesta aprovació s’havia de fer abans d’acabar el 2013 però de moment s’ha aturat. Segons la portaveu Susanna Abella, el motiu és que l’Estat té por de presentar el pla a Europa, «pels molts errors tècnics i jurídics i les incongruències que conté». «Però nosaltres volem que l’aprovin ja d’una vegada perquè volem plantar cara», afirmà Manolo Tomàs.

En aquest sentit, la Plataforma ja ha posat en marxa tota la maquinària per emprendre mobilitzacions al carrer, que es concretaran un cop s’aprovi de forma definitiva el pla de conca.

Mentrestant, van demanar la complicitat dels ciutadans de les Terres de l’Ebre per tal de tornar a posar en marxa els grups de treball i assemblees que deu anys enrere van caracteritzar el moviment en la seva lluita contra el gran transvasament de l’Ebre.

Cimera a Tortosa

De forma paral·lela, el proper 25 de gener s’ha convocat a Tortosa una trobada amb tècnics ambientals i juristes, així com membres d’ONG, per tal de tornar a posar en marxa un gran teixit de resistència dins i fora de les Terres de l’Ebre i definir una estratègia de lluita per als propers mesos.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre també va agrair el suport de les institucions, partits polítics i el Govern de Catalunya en aquesta nova etapa. Així, la portaveu Matilde Font va demanar als ajuntaments ebrencs que activin el front institucional al que es van comprometre uns mesos enrere.

La dotzena assemblea general del moviment va comptar amb la participació d’unes 400 persones, que van aprovar per unanimitat una resolució en defensa del riu i del futur de les Terres de l’Ebre.

Font: Diari de Tarragona

Article anterior

Article - Agua: política mayúscula

Següent article

La PDE denuncia a la fiscalia el canal Segarra- Garrigues

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *