Sin categoría

L’AMB vol donar a Agbar el servei metropolità d’aigua

Font: El Punt Avui

Una societat mixta liderada per Aigües de Barcelona el passaria a controlar sense haver fet cap concurs

L’empresa monopolitzaria el cicle de l’aigua si la Generalitat li concedeix la gestió de l’ATLL

El govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) pretén atorgar sense convocar cap concurs públic a Aigües de Barcelona (Agbar) la gestió del servei integral metropolità que inclouria el subministrament domiciliari d’aigua, la depuració de l’aigua d’abastament i de les aigües residuals, així com la regeneració d’aquestes per a altres usos no potables –avui Agbar ja subministra el 87% de l’aigua als domicilis de la regió, però no a tot arreu ni presta la resta de serveis, la titularitat dels quals està en mans de la pública Empresa Metropolitana de Sanejament (EMSSA), la Generalitat o alguns municipis.

CiU i el PSC han aprovat inicialment establir aquest nou servei integral de l’aigua, que passaria a gestionar una nova societat mixta controlada en un 85% per Agbar i en un 15% per l’AMB. Amb el vot contrari d’ICV i l’abstenció d’ERC i el PP, l’acord preveu la dissolució de l’empresa pública EMSSA, el servei i patrimoni de la qual passaria a la nova societat. Entre les al·legacions presentades, entre altres, per ICV, ERC, Ecologistes de Catalunya i la FAVB, però també per les empreses Acciona Agua o Aguas de Valencia, s’adverteix que es pretén atorgar a Agbar competències i béns que són titularitat de la Generalitat –l’abastament en alta del sistema Ter-Llobregat– o dels municipis –alguns són titulars de l’abastament domiciliari des d’abans que s’aprovés la metropolitanització dels serveis el 1982.

Sense contracte

Es recorda també que, quan es va convertir en metropolità el servei, no es va arribar a formalitzar el contracte de concessió a Agbar tal com recull una sentència judicial de fa dos anys, que qualifica d’“il·legítima” la relació entre Agbar i l’Ajuntament de Barcelona. Les al·legacions admeten que la gestió històrica de fet atorga certa legitimitat a Agbar però no converteix en concessió legal allò que no ho és.

Acciona també aspira a Aigües Ter-Llobregat

Agbar monopolitzaria el cicle integral de l’aigua si la Generalitat li acaba concedint la gestió d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL), per mitjà de la privatització de la qual el govern català ha d’ingressar 300 milions l’any vinent i 700 més per un cànon anual que es pagaria durant 50 anys. Agbar competeix amb Acciona en el concurs. Fonts del sector avisen del risc d’un monopoli de facto, difícilment acceptable per la jurisprudència europea.

Article anterior

Vídeo: AeV al TN - Recoder "es ven les joies de l'àvia", es malven Aigües Ter Llobregat

Següent article

El negocio del suministro del agua

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *