Fracking

L’amenaça del fracking arriba a Catalunya

Font: Coordinadora ONG Lleida

El fracking, o fractura hidràulica, és una tècnica per obtenir el gas pissarra, que es troba situat a les capes de pissarra del subsòl i és d’extracció complicada. A les comarques de Lleida i en altres indrets de Catalunya s’han sol·licitat diversos permisos d’investigació d’hidrocarburs.

Mapa de posició de sondejos permisos i concessions (Font: Secretaria d’Estat d’Energia)

La tècnica del fracking consisteix en perforar fins a la capa de pissarra i després fracturar aquesta capa mitjançant l’injecció d’aigua a alta pressió, mesclada amb additius químics que ajuden en aquesta fractura. Aquesta tècnica té un gran impacte ecològic, que inclou un gran consum d’aigua, una gestió complicada de l’aigua residual, sorolls i l’impacte visual, la contaminació, via els additius químics, tant de les aigües subterrànies com de les superficials, la provocació de petits terratrèmols a causa dels explosius utilitzats i la contaminació de l’aire derivat de les fugues de gas durant l’extracció.

Prospeccions a la Noguera, l’Urgell, la Segarra i el Solsonès

L’empresa Montero Energy ha sol·licitat dos permisos d’investigació d’hidrocarburs al departament d’Economia i Empresa de la Generalitat de Catalunya (Veure DOGC). El primer permís és per al possible jaciment anomenat Darwin, de 89.683 ha, en els termes municipals següents de les comarques de la Noguera, l’Urgell, la Segarra i el Solsonès: Agramunt, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Balaguer, Bellcaire d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Biosca, Cabanabona, Calonge de Segarra, Camarasa, Castellfollit de Riubregós, Castellserà, Cubells, els Plans de Sió, Foradada, Guissona, Ivorra, la Molsosa, la Sentiu de Sió, Llobera, Massoteres, Montgai, Oliola, Ossó de Sió, Penelles, Pinós, Pinell de Solsonès, Ponts, Preixens, Puigverd d’Agramunt, Sanaüja, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Tornabous, Torà, Torrefeta i Florejacs i Vilanova de l’Aguda.

El segon jaciment és anomenat Leonardo, de 76.641 ha, en diferents termes municipals  del Barcelonès, Osona, Bàges i Berguedà

Fins al 7 de novembre es poden presentar altres ofertes en competència o formular oposicions les persones que es considerin perjudicades en el seu dret. En cas de presentar-se més ofertes, la millor proposta rebrà el permís de la Generalitat i la firma podrà començar a fer prospeccions. Durant un període de 7 anys es podran dur a terme prospeccions i exploracions així com estudis cartogràfics.

Qui és Montero Energy Corporation?

L’empresa Montero Energy Corporation SL és de recent creació, inscrita al registre mercantil de Madrid. El més curiós és que aquesta empresa, unipersonal, va ser constituïda per Rafael Lopez Guijarro, el desembre de 2011, propietari d’un supermercat a Bilbao (Supermercado Rafa). Dos mesos després la va vendre a Allen Steinke Grais, que en poseeix el 100% de les participacions i n’és l’administrador únic.

El seu objecte social és l’exploració, investigació i explotació de jaciments d’hidrocarburs existents al territori espanyol i sembla estar vinculada a un grup canadenc.

La mateixa empresa també ha presentat altres sol·licituds en territori espanyol. Sembla que encara no s’ha concedit el permís a cap d’elles i molts dels ajuntaments han aprovat mocions contra el fracking. El govern de Cantàbria té previst prohibir el Fracking a la seua comunitat autònoma.

Us recomanem el documental que hem inclòs al Rebobina: Gasland

Al territori el Fòrum l’Espitllera es una de les organitzacions que ha respost contra el Fracking.

A Avaaz hi ha aquesta iniciativa: Prohiban en España la extracción de gas mediante el método de fractura hidráulica

Fonts

Volen buscar jaciments de petroli i gas a la Catalunya Central a Som Segarra

L’amenaça del ‘fracking’ arriba a Catalunya a Enfocant

Informe fracking Ecologistas en Acción

http://www.fracturahidraulicano.info

Article anterior

La premsa internacional i la UE veuen amb preocupació l'adjudicació a dit del monopoli de l'aigua que l'AMB vol entregar a AGBAR el proper dimarts

Següent article

Vídeo - Recuperem l'entrevista amb Ángel Muñoa, membre de CCOO i representant sindical a la Confederació Hidrològràfica de l'Ebre

1 Comentari

  1. […] http://plataformaaiguaesvida.wordpress.com/2012/11/02/lamenaca-del-fracking-arriba-a-catalunya/ Aigua és Vida Aigua és Vida és una plataforma formada per associacions veïnals, sindicals, ecologistes i solidàries per una gestió no mercantil de l’aigua a Catalunya […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *