Notícies

[Notícia] Recàrrecs que cobra AAT per impagaments en les factures

L’empresa AAT SL cobra uns recàrrecs per impagament puntual de la factura, amb un import igual tant si la factura està domiciliada com si no quan si no està domiciliada no pot tenir despesa bancària.

A més ara sembla que figura aquest recàrrec en el marge esquerre de les factures però no fa massa temps no figurava enlloc, malgrat aparèixer sumat en el total, cosa que Aigua és Vida per tota la Tordera ja va denunciar públicament en diverses ocasions.

En aquest document s’hi poden veure tres exemples de sumes irregulars a les factures.

Val a dir que el reglament del servei de l’aigua de Riells i Viabrea (per cert, de dubtosa legalitat tota vegada que el servei no està jurídicament implementat com a servei municipal) no dona autorització expressa per cobrar aquest tipus de recàrrec, ni tampoc l’expedient de preus en vigor aprovat per la Comissió de Preus de Catalunya.

En el cas de Massanes l’empresa va retornar aquest recàrrec a qui ho va reclamar però no s’ha fet un retorn general. També sabem de casos d’aquest cobrament irregular a Breda on disposa de concessió municipal en vigor i n’estem documentant a d’altres pobles.

És greu que fins i tot Serveis Socials del Consell Comarcal han abonat aquest recàrrec, figuri o no en la suma, en les factures abonades pels casos de dificultats econòmiques d’algunes famílies afectades pel que coneixem com a pobresa energètica o risc d’exclusió social.

L’equip de govern no ha sol·licitat a l’empresa les dades sobre aquests cobraments (novament prioritzant la bona relació institucional per damunt de la defensa dels interessos de la ciutadania) però disposem de les dades facilitades pel Consell Comarcal corresponents a les factures de persones residents a Riells i Viabrea abonades per Serveis Socials els darrers 4 anys, inclòs 2021 que encara no s’ha acabat.

Anualitat

Import

Nº Factures

2018

1.027,12 €

6

2019

1.622,19 €

11

2020

1.347,44 €

9

2021

1.646,97 €

10

Amb la gestió pública, amb transparència i control ciutadà això no passaria.Animem a totes les persones afectades per aquest cobrament de recàrrec que es posin en contacte amb la Taula per l’Aigua Pública de Riells i Viabrea o l’Associació de Veïns Aigua és Vida per tot Riells i Viabrea per si ho volen reclamar.Amb això podem deduir que com a mínim l’empresa ha cobrat 36 recàrrecs a través de Serveis Socials del Consell Comarcal, dels 2018 fins ara, però no sabem quants n’ha cobrat durant tots els anys de la seva activitat en el municipi al conjunt de la població ni on figuren aquests ingressos en la seva comptabilitat. Això formava part, entre d’altres temes, de la informació que es demanava a l’empresa PWACS quan ens va presentar l’esborrany d’estudi que després, sense la prevista reunió conjunta amb la ciutadania i grups municipals de l’oposició, es va convertir en l’anomenada “auditoria” publicada al web municipal.

En tot cas, aquest és un exemple més de la poca fiabilitat que ens mereixen els números presentats per l’empresa en l’anomenada “auditoria” de PWACS i per això seguirem exigint comptes clars i que l’equip de govern defensi els interessos de la ciutadania per damunt d’interessos privats.

Fuente: Taula per l’Aigua Pública de Riells i Viabrea

Article anterior

[Informe] La política del agua en las propuestas del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia. ¿Algo más que propaganda?

Següent article

[Comunicat] Victòria del Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica