Aigües Ter Llobregat (ATLL)Àrea Metropolitana de Barcelona (ÀMB)

Notícia – Un dels jutges de la ‘guerra de l’aigua’ va escriure un llibre finançat per Agbar

Font: Ara

El llibre del magistrat Eduardo Paricio es va publicar pocs mesos abans de la privatització de l’ATLL

El conflicte per la privatització d’Aigües Ter-Llobregat, que ha portat les multinacionals Acciona i Agbar als tribunals, s’embolica. El magistrat Eduardo Paricio Rallo, un dels tres jutges que integra el tribunal que ha de decidir a qui s’adjudica la concessió de l’empresa, va col·laborar amb Agbar en un llibre que la companyia catalana va publicar fa poc més d’un any, el gener del 2012. Justament el nom d’Eduardo Paricio apareix en la interlocutòria emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dimarts passat en què s’exigia que Acciona traspassi immediatament la gestió de l’ATLL a Agbar. La Generalitat havia reclamat que, de manera cautelar, i mentre no hi hagi sentència, Acciona pogués seguir oferint el servei que va començar a prestar l’1 de gener. El TSJC, però, ho va rebutjar.

El llibre, editat per la Fundació Agbar, es titula El precio del agua i representa el primer volum de la col·lecció Derecho de aguas (de la qual, de moment, no s’han publicat més números). Eduardo Paricio consta com a relator del llibre. Segons experts jurídics consultats per l’ARA, la figura del relator es dedica a redactar el contingut generat per un conjunt d’experts.

En aquesta ocasió hi ha fins a sis ponents que aporten contingut al llibre, a més del coordinador (el jutge en excedència Santiago Milans del Bosch) i d’Eduardo Paricio. Entre aquests experts destaca un altre jutge del TSJC, Emilio Aragonés Bertrán, o també Joaquín Huelin Martínez de Velasco, que és magistrat del Tribunal Suprem, entre d’altres.

Tots ells van participar en un seminari organitzat per Agbar sobre “els aspectes jurídics i financers de la gestió de l’aigua”. Com a resultat d’aquell seminari, que molt probablement es va celebrar durant el 2011, va néixer el llibre que va escriure Eduardo Paricio.

Els antecedents

No és la primera vegada que aquest magistrat ha de jutjar un cas relacionat amb Agbar. L’octubre del 2010, quan encara no havia estat ascendit fins al TSJC, Eduardo Paricio va dictar una sentència contra la multinacional catalana que controla la francesa Suez. En aquella ocasió, el magistrat va situar la concessió d’Agbar a la ciutat de Barcelona en una situació irregular. La sentència afirmava que “no hi ha contracte de concessió” entre Agbar i l’Ajuntament de Barcelona, malgrat que la companyia prestava el servei des de feia 140 anys.

Poc més d’un any després, Paricio publicava el llibre patrocinat per la Fundació Agbar.

Es tracta d’un nou capítol de la ja coneguda com a guerra de l’aigua , iniciada quan la Generalitat va decidir fer la privatització més gran de la seva història i treure a concurs la gestió de l’ATLL, una empresa que potabilitza l’aigua que beuen 4,5 milions de catalans. La Generalitat va atorgar la concessió a un consorci liderat per Acciona i també participat pel banc brasiler BTG Pactual i per les famílies Godia i Rodés.

Descontenta amb el resultat, Agbar va presentar diferents recursos, un dels quals va prosperar. Un òrgan intern de la Generalitat, l’Organisme Administratiu de Recursos Contractuals (OARCC), va afirmar que Acciona no complia totes les condicions del concurs i va dictaminar que Agbar en fos proclamada vencedora. El Govern i Acciona van reaccionar portant el cas al TSJC i ara està en mans del tribunal en què participa Eduardo Paricio. Després de la sentència de dimarts, Acciona va anunciar que intentarà elevar el cas al Tribunal Suprem.

Article anterior

Notícia - El despropòsit d’ATLL fa créixer les veus que reclamen la gestió pública de l’aigua (ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP)

Següent article

Noticia - Tres consejeros de Cassa denuncian la OPA de Agbar ante Competencia

1 Comentari

  1. […] Pocas veces he visto un caso tan claro de tráfico de influencias ó compra de favores como en el ejemplo que leí hace unos días. […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *