Notícies

PRESENTARAN UNA QUEIXA DAVANT LA COMISSIÓ EUROPEA AQUEST MES DE JUNY

La PDE reforça la lluita a la UE contra el pla de conca i els transvasaments

La Plataforma en Defensa de l’Ebre denuncia que Cañete i Valcárcel treballaran per garantir el finançament europeu al nou Pla Hidrològic Nacional que prepara el PP

La Plataforma en Defensa de l’Ebre ultima la queixa que aquest mateix mes de juny presentarà davant la Comissió Europea, per l’aprovació d’un pla hidrològic de la conca de l’Ebre que no garanteix uns cabals suficients per tram final del riu i el Delta. De forma paral·lela, el moviment social manté una campanya per intentar evitar que l’exministre d’Agricultura Miguel Arias Cañete pugui arribar a ser designat com a comissari europeu d’Agricultura o Medi Ambient.

Segons assegura el portaveu Manolo Tomàs, un dels objectius del salt a la política europea d’Arias Cañete i de l’expresident de Múrcia, Ramón Luís Valcárcel, és el de garantir el finançament europeu per al futur nou PlaHidrològic Nacional (PHN), «amb transvasaments», que prepara el govern del Partit Popular i que hauria de veure la llum a finals d’aquest 2014.

La PDE alerta que la planificació de les diferents demarcacions hidrogràfiques de l’Estat, i en especial la de l’Ebre, inclou concessions sobredimensionades de regadius per tal d’afavorir futures transferències d’aigües entre conques, és a dir, els
transvasaments. «Són els anomenats bancs d’aigua: la venda de l’aigua que no utilitzen els regants o que els ‘sobra’ de les seves concessions per a d’altres territoris i d’altres usos, i que serà transportada através de canals o canonades», explicaalDiari Manolo Tomàs, el qual equipara aquesta estratègia al model que es va posar en marxa amb el minitransvasmanent de l’Ebre al Camp de Tarragona, del qual ara es compleixen 25 anys. En tot cas, assenyala, «seran transferències de caràcter privat entre entitats, comunitats […] no de l’administració».

En aquest sentit, des de la Plataforma també alerten que el Departament d’Agricultura està impulsant la unió i associació de les comunitats de regants catalanes, com a pas previ per a la concreció dels bancs d’aigua, «que per exemple, podrien comportar el transvasament des del canal de regadiu Segarra-Garrigues fins a l’àrea metropolitana de Barcelona», apunta Tomàs.
La Plataforma també preveu posar-se en contacte amb els nous eurodiputats sorgits de les passades eleccions al Parlament Europeu, per donar-los aconèixer la seva lluita i cercar nous suports ales seves reivindicacions.

A nivell de l’Estat, la Plataforma està a l’espera de resposta respecte al recurs contenciós-administratiu presentat davant del Tribunal Suprem contra el pla de conca.

L’APUNT
Ofensiva del Llevant

Tot i les últimes pluges, lasequera que en els darrers mesos han patit els pagesos de les comunitats de València i Múrcia hafet ressorgir novament la demanda per part del Llevant d’un gran transvasament de l’Ebre.

Els governs de les dues comunitats autònomes, del Partit Popular,peròtambé elsregantsiles organitzacions i sindicats agraris, han emprès una nova ofensiva per posar sobre la taula aquesta proposta, que va quedar desestimada el 2004. Segons la Plataforma en Defensa de l’Ebre, l’ombra del transvasament de l’Ebre torna a sobrevolar per crear un climafavorableal nou PlaHidrològic Nacional,«que sí que inclourà transvasaments però no en el vell format d’una gran infraestructura», comenta Manolo Tomàs.

Font: Diari de Tarragona

Article anterior

PARTICIPACIÓ POLÍTICA El 'no'a la privatització de l'aigua a Lleida arrasa en el multireferèndum

Següent article

El Govern enviarà el Pla Hidrològic al Suprem

1 Comentari

  1. […] mitjançantPRESENTARAN UNA QUEIXA DAVANT LA COMISSIÓ EUROPEA AQUEST MES DE JUN | Aigua és Vida. […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *