Notícies

Vuit de cada deu famílies empobrides no posa la calefacció pel seu preu

Un 87% de les famílies en risc d’exclusió encendrien més la calefacció a casa si no fos pel preu i un 13% han patit talls de subministrament els últims 6 mesos per no poder pagar el rebut, segons un estudi presentat avui per la Fundació Acció Benestar i Desenvolupament (ABD) i Ecoserveis.

La directora del projecte Fuel Poverty Group, Núria Salas, ha destacat que el 100% de les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica i social greu que han estat enquestades dediquen més del 10% dels seus ingressos familiars a pagar les factures de subministraments energètics.

“Entenem que només coneixent les diferents manifestacions de la pobresa serem capaços de combatre-la”, ha afegit Salas durant la presentació de l’informe “Efectes de la pobresa energètica”, aquest matí, a la seu de la Fundació ABD de Barcelona.

Per realitzar aquest projecte s’ha enquestat 100 persones en situació d’exclusió econòmica i social greu del barri de Collblanc-La Torrassa, a l’Hospitalet del Llobregat (Barcelonès), que participen en un projecte d’inserció sociolaboral i, per tant, busquen feina i no tenen accés a una renda bàsica que cobreixi necessitats tan bàsiques com la llum.

El perfil de les famílies enquestades per la iniciativa Fuel Poverty Group són persones en risc d’exclusió social, que presenten una mitjana d’edat de 42 anys i que, en el 70% dels casos, tenen menors al seu càrrec.

Aquesta població està vinculada a serveis socials, en total un 86% ha requerit de la intervenció d’aquests serveis els últims 4 mesos.

El 44% dels enquestats tenia uns ingressos mensuals de 450 euros en el moment de fer l’enquesta i el 21% va afirmar que no disposava de cap ingrés derivat de la feina o prestacions socials.

El projecte Fuel Poverty Group pretén lluitar contra la pobresa energètica, un fenomen que afecta més del 13% de la població, sobretot persones que tenen menys poder adquisitiu, i que acostuma a coincidir amb la ciutadania que viu a cases o pisos amb una qualitat constructiva pèssima.

Per dur a terme la iniciativa, la fundació ABD i Ecoserveis, s’han unit per realitzar un estudi que pogués aconsellar, informar i orientar les més de 300 famílies que no poden assumir els subministraments de la llar.

“Mai abans no s’ha fet un estudi per garantir els subministraments a casa de les persones amb més dificultat econòmica, i mai no s’ha fet en un població tan concreta”, ha destacat la directora del projecte, Núria Salas.

Els resultats del projecte apunten que la pobresa energètica està relacionada amb la qualitat constructiva dels habitatges.

Segons dades de l’informe, el 70% de les famílies enquestades viuen en cases amb condicions “pèssimes” d’aïllament del fred.

A més el 66% dels edificis concentra, com a mínim, una de les carències següents vinculades a l’habitatge: humitats, falta de llum i fred.

Gairebé el 50% de les llars escalfa el seu habitatge utilitzant sistemes de calefacció i estufes elèctriques.

El 24%, no obstant això, ho fa amb butà perquè és més econòmic, encara que és un sistema poc saludable donat l’augment d’humitat i de CO2 que es produeix dins de la llar.

Núria Salas ha titllat d’oligopoli el mercat dels serveis energètics, avalat pels poders públics, i ho ha considerat com la principal problemàtica que fa que l’energia deixi de ser un servei d’interès general per a tots.

Font: La Vanguardia

Article anterior

Dos mesos a la llum de les espelmes

Següent article

La remunicipalització de l'aigua, una tendència global impulsada per plataformes ciutadanes dels Països Catalans

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *