Ebre

Comunicat – Ecologistes en Acció ha votat negativament el Pla Hidrològic de l’Ebre al Consejo Nacional del Agua

Autor: Ecologistes en Acció

Ecologistes en Acció qualifica el Pla Hidrològic de Demarcació Hidrològica de l’Ebre (PHDHE) presentat pel MAGRAMA com una total aberració tècnica que només pot suportar el paper però mai la realitat del context social i ambiental de la Conca de l’Ebre, especialment el seu Delta. Hem de recordar que recentment una part important de les Terres de l’Ebre, entre les quals el seu Delta, han estat reconegudes com a Reserva de la Biosfera per la UNESCO”.

El PHDHE ha tingut greus errors de procediment i d’incompliments legals durant el procés d’aprovació: arriba tard i malament. El termini que tenia el govern espanyol per presentar el Pla, d’acord amb el calendari establert per la DMA, era a finals del 2009. Amb quasi quatre anys de retard apareix una proposta final que destaca, especialment, per posar per damunt de la realitat els interessos econòmics dels usuaris beneficiaris de l’aigua, en especial els regants.

Santiago Martín Barajas, responsable d’Aigua Confederal d’Ecologistes en Acció i membre del “Consejo Nacional del Ebro” ha manifestat: “Resulta absurda i injustificada la proposta recollida en el Pla de l’Ebre, de creació de 445.000 noves hectàrees de regadiu a afegir a les 965.000 hectàrees actuals, sense l’existència de recursos econòmics per a crear-los ni hídrics per abastir-los, llevat que sigui a costa dels cabals ambientals i fins i tot de l’abastament a poblacions. Aquesta proposta confirma per si mateixa que ens trobem davant un Pla per a la Demarcació de l’Ebre totalment inviable, amb l’únic fi de crear falses expectatives en la població rural, aprofitant que el paper tot ho aguanta”.

En paraules de Quim Pérez, portaveu de l’Àrea d’Aigua d’Ecologistes en Acció de Catalunya, “ es calculen uns cabals ecològics al riu sense cap rigor tècnic , sobre tot al seu tram final, com resultat del que queda després de les extraccions d’aigua especialment pel reg, situant-se per sota dels actuals 100m3/s en la desembocadura. Aquest pla suposa una sentència de mort pel Delta de l’Ebre i per tant, pel sosteniment de les més de 100.000 persones que hi viuen, com reiteradament s’ha anat demostrant des del món científic, social i polític des que va aparèixer la primera proposta de Pla Hidrològic Nacional”.

Elisenda Forés, portaveu d’Aigua d’Ecologistes en Acció de Tarragona i Terres de l’Ebre, considera que “el Pla no dona en cap moment solució a la manca d’aportacions dels sediments retinguts als grans embasaments (especialment a Riba-roja, Mequinensa i Flix), no calcula adequadament els efectes del canvi climàtic, les sequeres i les inundacions sobre els hàbitats de la conca, la major part dels quals insuficientment avaluat el seu estat ecològic. Contempla, la construcció de 35 nous embassaments i les expectatives per a 44 més obviant els seus impactes ambientals, socials i econòmics en els emplaçaments projectats i aigües avall amb l’escandalosa justificació de ser claus per poder aconseguir els cabals ecològics. Tots aquests factors denoten una planificació totalment sesgada i dirigida al benefici privat” .

En la defensa del vot negatiu, Ecologistes en Acció ha argumentat que la planificació s’ha de dur a terme amb els recursos hídrics actualment existents i els previstos d’acord amb l’evolució dels darrers anys i amb els números reals de disminució de cabal previstos amb els nombrosos estudis sobre els efectes del canvi climàtic en la conca. També ha rebutjat un pla que contempla una previsió de regadius impossible, injustificada i innecessària així com la construcció d’embassaments d’escassa utilitat. Per últim, Ecologistes en Acció es nega a donar suport a un Pla que no ha valorat de manera suficient ni correcta els hàbitats naturals i que ha realitzat uns càlculs de cabals ecològics que remataran les terres de l’Ebre com les coneixem en l’actualitat.

Informe presentat per Ecologistes en Acció sobre el PHDE

Article anterior

Notícia - Asociaciones piden al Govern que recupere la gestión pública del agua

Següent article

Informe 2 - L’aigua que paguem és 3,5 vegades més cara que el preu de venda d'Aigües Ter Llobregat

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *