Estudis i informesMaterialsRemunicipalització

[Comunicat] La remunicipalització truca a la porta de Catalunya

En la propera legislatura multitud de municipis podran remunicipalitzar el servei simplement per expiració de la concessió

Des d’Aigua és Vida obrim totes les dades i fem una crida ciutadana i política a aixecar i visibilitzar la informació que molts municipis no han facilitat

 

Barcelona, 13 de maig de 2015. El camí per remunicipalitzar l’aigua continua agafant força. La informació agregada que presenten els nous mapes de la Plataforma Aigua és Vida demostren com cada cop són més els municipis que recuperen la gestió pública de l’aigua, tendència que sens dubte augmentarà els propers anys degut al gran número de municipis que veuran com finalitza la concessió que havien dut a terme.

Així, d’entrada cal destacar l’important número de municipis que veuran finalitzar la concessió en el servei d’aigua al llarg dels propers 4 anys, és a dir, de la propera legislatura municipal que s’inicia el 25 de maig. Entre les tasques de nombrosos consistoris catalans hi haurà la possibilitat, per la via més senzilla -que ni de bon tros la única-, de remunicipalitzar el servei i sumar-se a una tendència que ja s’està donant tant a nivell català com internacional. En aquest sentit cal destacar que a Catalunya només l’any passat 6 municipis van remunicipalitzar el servei, una possibilitat que semblava quimèrica pocs anys enrere: Foixà, Montornès del Vallès, Alfés, Santa Maria de Palautordera, Vilalba Sassera i La Granada.

De fet, la pressió i organització de nombroses entitats i col·lectius al voltant de la gestió pública de l’aigua també està agafant una força creixent a Catalunya amb espais d’incidència a tots els nivells. Trobem exemples de la creixent mobilització a Terrassa –el contracte acaba el 2016-, a Parets del Vallès –el 2016- a Torelló –el 2018-, a Girona –el 2020- o a Lleida,-el 2037-, per citar-ne només alguns, i també a nivell català amb la firma del Pacte Social de l’Aigua per part de 8 forces polítiques.

Informació pública

Per altra banda, lamentem i denunciem un cop més la manca d’informació i opacitat que regna en la prestació d’un servei que es diu públic però que és extremadament recelós a ser transparent. Amb la informació recollida per Aigua és Vida a través d’una carta enviada a tots els municipis de Catalunya s’han obtingut les dates de finalització del contracte d’aigua de 81 municipis, tant sols un 18,6% del total dels municipis que tenen el servei privatitzat.

Amb l’objectiu de facilitar el debat i l’accés a la informació publiquem totes les dades que tenim disponibles sobre la gestió de l’aigua a Catalunya i animem tant a la ciutadania com a les forces polítiques a fer-se-les seves i completar-les per aquells municipis on encara predomina l’opacitat.

Informe dates fi de concessió

Article anterior

[Article] Agua, crisis y privatización

Següent article

Movem vol recuperar el control de l'empresa municipal d'aigües, privatitzada en un 49 %

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *