Depuradores

El 4 de desembre, totes i tots davant del Parlament!

El passat 24 de novembre, nombrosos col·lectius, sindicats i moviments varem sortir al carrer per denunciar el caràcter profundament antisocial dels pressupostos elaborats pel govern de Rajoy seguint fil per randa les recomanacions de Brussel·les, que no para d’exigir noves mesures d’austeritat malgrat l’empobriment generalitzat, les desigualtats i el sofriment social que aquestes polítiques estan causant. Alhora, denunciàvem tot un ventall de reformes i disposicions que acompanyen les retallades en la despesa social i n’agreugen els impactes: la reforma de les pensions, la nova llei de règim local… així com les amenaces de restricció de les llibertats civils i del dret de vaga – per no parlar d’una nova volta de cargol en la nefasta reforma laboral, igualment exigida des de la Comissió Europea.

Dissortadament, el pressupostos que està debatent el Parlament de Catalunya, lluny de trencar amb aquesta lògica neoliberal, s’hi inscriuen plenament. Aquests comptes no només certifiquen les retallades realitzades, sinò que obren la via a noves privatitzacions, com la del minso parc d’habitatges socials de què disposem. Tot en nom d’una prioritat que esdevé absoluta: satisfer un deute financer asfixiant, essencialment en mans de les entitats bancàries. Des del moviment veïnal considerem necessari palesar el desgrat de la població, així com les alternatives que sorgeixen de la pròpia societat civil. Juntament amb les nombroses entitats que s’han aplegat al voltant de la campanya per aturar els pressupostos antisocials, la FAVB convida la ciutadania de Barcelona a concentrar-se el proper dimecres, 4 de desembre, a partir de les 18 h, davant del Parlament de Catalunya. Vet aquí el conjunt d’activitats que s’hi desenvoluparan.

L’acció del 4-D davant del Parlament

La comissió tècnica que es va constituir a la reunió del 26 de novembre de la “Campanya contra els pressupostos antisocials” ha estat treballant per tal de dissenyar el desenvolupament de la concentració davant del Parlament, el proper 4 de desembre. El guió seria el següent:

18 h. La camioneta descoberta amb la megafonia – la mateixa que es va utilitzar a la manifestació de diumenge i que permet ser utilitzada com a escenari – se situarà a la rotonda de la Ciutadella on està ubicat el monument a Prim, i a la qual s’accedeix des de la porta situada al Passeig de Picasso, la més propera a l’Estació de França. Hi haurà música combativa i intervencions intercalades per tal que la gent que vagi arribant es comenci a aplegar. Es convidarà els assistents a realitzar allí mateix un taller de pancartes denunciant les polítiques d’austeritat, amb la idea de col·locar-les després a les diferents entrades de la Ciutadella i davant del Parlament. La rotonda quedarà rebatejada, mitjançant un cartell penjat al monument, com a “Plaça de les Retallades”.

18. 30 h. Un cop aplegada una primera massa crítica, començarà des de la furgoneta un “speak corner”, seguint el model de l’acció feminista de denúncia de la “llei Gallardón” en què 60 entitats ciutadanes varen intervenir, parlant cadascuna durant 1 minut. Perquè això funcioni, cal que les intervencions estiguin ben preparades per ajustar-se i que cada entitat se centri en una idea o proposta alternativa referida al seu àmbit. Un cop més, es tracta de palesar el ventall de sectors de la societat civil mobilitzats contra aquests pressupostos i totes les mesures regressives que els acompanyen. Per tal d’agilitzar la seqüència dels parlaments i no haver d’improvisar, caldria que totes les entitats que vulguin parlar facin arribar un correu a la mateixa adreça que hem emprat per recollir les adhesions a la campanya: recepcio@favb.cat. Amb les propostes rebudes fins a dia 2, enviarem una relació, seguint l’ordre d’inscripció, al conjunt d’entitats. D’aquesta manera podrem confeccionar una llista, no tancada, per engegar les intervencions amb fluïdesa.

(La idea és que aquest primer escenari faciliti, no només l’arribada d’entitats i ciutadania convocades per la nostra campanya, sinó que pugui esdevenir també un espai de confluència amb altres col·lectius que, des de diferents àmbits i plataformes, estan agitant contra les mateixes polítiques antisocials que venim a denunciar).

19. 30 h. Un cop reunida prou assistència i exposat el discurs de la protesta, iniciarem una desfilada amb torxes i espelmes fins a concentrar-nos davant l’entrada del Parlament. Es tracta d’escenificar l’enterrament dels drets socials i la democràcia que s’hi està perpetrant. La “processó” comptarà amb una animació de percussió per puntuar la marxa. Es recomana que els i les participants manifestin el seu “dol” portant, si més no, una peça de roba negra. El nombre de persones concentrades aleshores ens hauria de permetre de fer visible, de manera natural i pacífica, “l’encerclament” del Parlament. Durant tota l’acció, però molt especialment durant aquesta última fase, mantindrem el contacte amb diputats i diputades afins als motius de la nostra mobilització. De manera simbòlica, durem al Parlament bosses de brossa plenes de paper, representant els “pressupostos escombraria” que ens està cuinant el Govern, i escenificarem el nostre vot a favor d’uns comptes socials alternatius mitjançant una urna i una butlleta gegants.

21 h. Si tot es desenvolupa amb normalitat, la concentració està comunicada – i autoritzada – fins a les 9 del vespre. En aquell moment, es faria un parlament d’agraïment convidant a continuar la lluita, i la Campanya donaria per acabada la seva convocatòria.

(En cas que, per una raó o una altra, ens trobéssim la Ciutadella tancada, ens aplegaríem davant l’entrada del Passeig de Picasso, a proximitat de l’Estació de França).

Hem d’assegurar els materials necessaris per a l’acció:

1-Camioneta descoberta i equip de so. Convindria portar una escala plegable. (IAC)

2-Bosses de “pressupostos escombraria” i urna de cartró. (USTEC/CCOO)

3-Espelmes i torxes. L’organització en durà; però és molt important que totes les entitats també n’aportin. Que cadascuna faci una estimació aproximada de la gent que espera mobilitzar… i que compti que se’ns afegiran més persones. Es tracta de transformar un factor de visibilitat en principi advers – la foscor de la tarda, pròpia de l’època – en el marc d’una expressió impactant de la nostra protesta.

4-Cartrons, corda i brides de plàstic. (CCOO, EUiA)

5-Bobina de plàstic blanc per fer pancartes (50 m). (M.)  Tinta i retoladors.

Agitació abans i durant l’acció:

1-Farem arribar a les entitats un model de cartell reprenent la imatge de la Campanya i adaptant-la a la convocatòria del 4-D. També es faran arribar models de cartell, a reproduir en formats manejables, sota la forma d’esqueles: “RIP els drets socials”, “RIP el dret a la salut”…

2-La utilització de les xarxes socials, especialment durant la pròpia concentració serà molt important per anar ampliant la participació ciutadana. Els hashtags serien, a banda de #PressupostosAntisocials, #Parlament, #4D.

Article anterior

Vídeo - Jornades Remunicipalització de l'Aigua

Següent article

Vídeos - Assemblea informativa Prou Sal

1 Comentari

  1. Sudaka Topo
    3 desembre, 2013 en 7:46 pm

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *