Sin categoría

El Govern vetarà tallar serveis bàsics de llum, gas i aigua a famílies amb pocs recursos

A Lleida 60.000 persones (13,7%) no poden permetre’s tenir la casa a una temperatura adequada

Font: Segre

Les companyies no podran tallar per falta de pagament el subministrament de serveis bàsics (llum, gas i aigua) a persones en situació de vulnerabilitat econòmica. Es tracta d’una mesura, que ja s’aplica en països com el Regne Unit o França, impulsada per la conselleria d’Empresa i Ocupació per combatre la pobresa energètica i que s’aprovarà al Parlament dins d’una modificació del Codi de Consum, que ja estava en tràmit. Fonts de la conselleria van precisar ahir que “ara s’està treballant a veure a qui i en quins termes” s’aplica aquesta limitació, que no té data per entrar en vigor però s’espera que pugui aplicar-se aquest hivern. El mateix conseller Felip Puig va declarar el 6 de novembre passat al Parlament que volen garantir “que no es pugui interrompre el servei continuat de caràcter bàsic per falta de pagament als consumidors que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica sempre que sigui acreditat per les administracions competents en serveis socials “.També va afegir que en aquests casos els deutes s’ajornaran i se’n facilitarà el pagament a terminis segons condicions acordades per les parts o, si fa falta, mitjançant un arbitratge.

El cap de gestió de l’Institut Català de l’Energia, Juanjo Escobar, va precisar ahir en declaracions aTV3 que s’aplicarà en determinats casos, per exemple, durant els mesos d’hivern, quan disposar d’algun tipus de calefacció es fa imprescindible. Més encara tenint en compte que molts habitatges no compten amb aïllament tèrmic.
La pobresa energètica és un problema en augment, com va denunciar el síndic de greuges. Segons l’enquesta de condicions de vida del 2011, a la província de Lleida hi ha 60.000 persones (un 13,7 per cent de la població) amb problemes per mantenir l’habitatge a una temperatura adequada, dada que es considera un indicador de pobresa.

Les companyies de subministraments no ofereixen dades de talls, però les entitats socials constaten que es tracta d’un problema creixent i veuen bé la iniciativa. “Ens trobem cada vegada més casos de gent que no encén els radiadors perquè l’electricitat és molt cara, d’altres que tenen nevera, però la tenen desconnectada i fins i tot gent que ens demana menjar que tingui cocció ràpida, perquè sigui menys temps al foc”, va explicar Natàlia Méndez, directora d’Arrels.

LaPaeriajaevita tallar l’aigua en casos d’impagats per necessitat

L’ajuntament de Lleida, encarregat de gestionar el servei de subministrament d’aigua a través de l’empresa concessionària Aigües de Lleida, ja evita tallar l’aigua en casos d’impagament per qüestions de necessitat, ja que es considera un servei públic bàsic. Només es talla, va precisar una portaveu municipal, en casos d’ocupacions il·legals d’habitatges o fraus.

“Els casos particulars es remeten als serveis socials i es miren un per un per veure si es poden acollir a tarifes socials i ajudes. I a les comunitats mai no se’ls talla, es busquen altres fórmules”, va afegir la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Marta Camps.

Aquest any la Paeria ha incrementat les bonificacions en les tarifes de l’aigua a totes les unitats de convivència de quatre o més persones, que tenen de dret a un 10 per cent de descompte en la factura. A més, també ofereix tarifes socials per a persones en situació de desocupació i jubilats amb pensions baixes.

Article anterior

Comunicado - Persiste la vulneración del #derechoagua y al saneamiento y los cortes de agua a las familias más necesitadas

Següent article

La Generalitat negocia prohibir talls d'energia a famílies pobres

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *