Aigua és VidaÀrea Metropolitana de Barcelona (ÀMB)BARCELONARemunicipalitzacióSin categoría

#26389firmes per una gestió de l’Aigua Pública i Democràtica

Gran èxit col·lectiu. Superat #Objectiu15000 signatures

150 anys sense cap concurs públic ni estudi de viabilitat de gestió pública.

La campanya Remunicipalitzem l’Aigua a Barcelona ha aconseguit el gran repte de superar les 15.000 signatures que l’Ajuntament de Barcelona exigeix per organitzar una consulta ciutadana que pregunti a totes les persones empadronades majors de 16 anys si volen per la ciutat una gestió de l’aigua pública on la ciutadania hi pugui participar.

El 15 de desembre més de 40 entitats de Barcelona i més de 100 persones a títol individual varen decidir sortir als carrers, places, mercats i altres racons de la ciutat a aconseguir el suport necessari que faciliti la possibilitat d’aprofundir en la democràcia i recuperar la gestió d’un bé comú com l’aigua.

L’esforç col·lectiu ha estat un gran èxit. En tant sols 2 mesos i mig hem aconseguit 26.389 signatures que volen que es posi sobre la taula si l’aigua a Barcelona s’ha de gestionar de forma pública i amb participació de la ciutadania. Sens dubte, hem d’agrair a totes les persones que s’han volcat per la campanya: hem comptat amb 334 voluntàries per la recollida de signatures, 42 espais que s’han ofert a ser punt fixe de recollida de signatures i 50 entitats que s’han adherit a la campanya.

Una vegada engegada la recollida de signatures Agbar, la delegació del govern i la Cambra de Concessionaris, Empreses Vinculades al Sector Públic (CCIES) i Advocats per la Constitució varen presentar recursos judicials contra el Reglament de Participació Ciutadana aprovat per l’Ajuntament de Barcelona per aturar la consulta. La resposta de la multinacional francesa Agbar-Suez ha estat més ràpida del que pensàvem. Aquests recursos sumats a l’allau publicitari a la televisió, ràdios i espai públic de la ciutat ens indica que Agbar no vol obrir el debat de la gestió de l’aigua a Barcelona.

Nosaltres, seguim treballant per posar llum a la gestió de l’aigua a la ciutat i defensar els interessos de la ciutadania. Com pot ser que a Barcelona mai s’hagi fet cap concurs públic ni cap estudi per estudiar la viabilitat de la gestió? Com pot ser que el 56% del rebut de l’aigua siguin costos que considerem que caldria revisar? El 2016 el TSJC anul·là l’empresa Aigües de Barcelona, i ara nosaltres exigim el retorn de la democràcia.

Les irregularitats en la constitució de l’empresa mixta ja van ser detectades primer per un informe de la Oficina Antifrau i després per la sentència del TSJC del Març de 2016. L’informe de l’Oficina Antifrau ja va destacar que la valoració d’actius no s’havia fet correctament, una tesi que avalava la sentencia del TSJC. 5 anys després celebrem que l’administració hagi presentat una auditoria que verifica que les sospites eren certes, tal i com suggeria tant l’oficina antifrau, com el TSJC. L’estudi presentat avala que la valoració real dels actius aportats per Agbar a l’empresa mixta corresponen a una quarta part de la que era realment. Ara caldrà auditar els actius aportats per la part pública, que van ser xifrats en 50 milions d’€. Aquestes noves informacions donen una mica més de llum a un procés que ha estat opac des del principi, i on no queda clar els interessos de qui defensava l’administració en la constitució d’aquesta empresa mixta.

La quantitat de signatures recollides ens demostra que el debat sobre la gestió de l’aigua s’ha obert. El proper repte que tenim per endavant és la preparació de la consulta i com enfrontar la desigualtat de recursos econòmics. Com demostra la impressionant campanya publicitària que ha començat Agbar, els costos econòmics de la qual surten del rebut de l’aigua que paguen les famílies. Campanya impressionant que acapara tots els mitjans de comunicació des que vam llençar la iniciativa i que molt previsiblement seguirà in crescendo els propers mesos.

Per planificar els següents passos de la campanya, estem organitzant una assemblea oberta el dia 9 per tal de seguir construint una nova gestió de l’aigua amb participació ciutadana. Perquè es tracta de treballar perquè la gestió de l’aigua respongui als interessos de les persones i no d’uns pocs. Perquè els hi agradi o no, les coses ja no es faran com abans, arreglant contractes. Ara és el moment de democratitzar les nostres ciutats; de construir ciutats obertes on les persones podem debatre amb llibertat sobre la gestió dels nostres serveis més vitals.


Entitats adherides:
Ateneu Harmonia; ODESC – Observatori Drets econòmics, socials i culturals; EMBAT – Organització Llibertària de Catalunya; Ecoconcern Innovació Social; ASiA – Associació Salut i Agroecologia; ODG – Observatori del Deute en la Globalització; Moviment per la Justícia Climàtica; Attac – Asociación por la Tasación de las Transacciones financieras y por la Acción Ciudadana; Consell Joventut Barcelona; ESF – Enginyeria Sense Fronteres; ESF- uni – Assemblea uni; EntrePobles; ABTS – Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible; PAH – Plataforma d’afectats per la hipoteca; APE – Aliança contra la Pobresa Energètica; Campanya Stop TTIP – CP ; XNCA – Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua.; Co.bas – Sindicat de Comissions de Base; CSC – Intersindical; Parlament ciutada; SEPC – Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans; Associacions de veïns; EeA – Ecologistes en Acció; Xarxa per la Sobirania Energètica ; ILP Renda garantida; ZOOXXI; FAVB – Federació D’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona; Aula Aigua; Fòrum Narcís Monturiol; Assemblea Treballadors Aturats de BCN; Marea Pensionista; Marea de Marees; Xarxa de Consum Solidari; Vamos; IAC – Intersindical Alternativa de Catalunya ; CDR Gràcia; USOC – Unió Sindical Obrera de Catalunya; Assemblea 15M – Sarrià-St. Gervasi; CGT – Aigües Ter Llobregat; Ateneu Nou Barris; CEPA; Fotomovimiento; DiEM 25; CGT Ensenyament; CGT Barcelona Cicle de l’Aigua SA

Article anterior

[Comunicat] Sense més excuses: Cal la intervenció immediata del servei públic d'aigua en alta d'Aigües Ter – Llobregat (ATL)

Següent article

No falteu a #AssemblaOberta9M

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *