Notícies

CCOO a l’Ajuntament de Sant Quirze demana al Ple que s’estudiï la possibilitat de municipalitzar tots els serveis públics externalitzats

Municipalitzar és una opció positiva per qualitat del servei, per control democràtic, per condicions laborals dels treballadors i treballadores i per estalvi

CCOO a l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ha entrat per registre una proposta de moció adreçada a la Junta de Portaveus amb l’objectiu que s’endeguin estudis rigorosos i objectius que valorin la possibilitat de municipalitzar tots i cadascun dels serveis públics que estan en mans d’empreses concessionàries: des de la neteja viària a la recollida de residus, a la llar d’infants, enllumenat públic, la neteja dels edificis i dependències municipals, el poliesportiu municipal, deixalleria etc.

Amb l’aprovació d’aquesta moció es declararia, públicament, la voluntat de l’Ajuntament Sant Quirze de fer una aposta per una gestió més eficient econòmicament, transparent i participativa per a la ciutadania. Per primer cop es qüestionaria l’hegemonia i pràctica neoliberal d’aquesta vessant de les polítiques públiques utilitzades en les darreres dècades per les corporacions locals i es valoraran totes les opcions.

La moció implica la no execució automàtica de les pròrrogues dels contractes de serveis externalitzats sense abans prendre en consideració l’informe que mesos abans l’Ajuntament elaborarà contemplant la possibilitat de prestar el servei públicament, ja sigui des del mateix Ajuntament o des d’una empresa pública municipal. En aquesta mateixa línia, la moció demana un calendari amb tots els terminis dels contractes existents i la planificació dels estudis a realitzar abans de procedir a la discussió i la corresponent concessió o municipalització.

La intenció de CCOO és que es valorin els arguments i que es visualitzi que la municipalització és la millor de les opcions: per qualitat del servei, per control democràtic, per condicions laborals dels treballadors i treballadores, i per l’estalvi que pot suposar per la hisenda municipal”.

Estalvi municipal

Per al sindicat, “és clau tenir present l’estalvi que pot suposar a les arques municipals, ja que cal tenir en compte que si l’Ajuntament presta directament aquests serveis s’estalvia un 26% del cost que tenen, corresponent al 21% d’IVA i al 5% mínim de benefici empresarial; al capdavall un 26% que no repercuteix en la qualitat del servei com sí que hi podria repercutir en el cas de que el gestionés directament”.

Qualitat del servei i control democràtic

La gestió directa del servei, segons la Secció Sindical de CCOO, “assegura una millor qualitat, ja que les decisions es prenen sense intermediaris, facilitant la coordinació amb la regidoria i els serveis tècnics municipals; els treballadors no han de complir altres tasques que els requereix l’empresa a d’altres municipis o serveis no relacionats; augmenta el pressupost destinat a la millora del servei, etc.”. “I tot això partint del guany estratègic de gestionar aquests serveis públics amb una òptica d’interessos col·lectius i democràtics i no pas de benefici empresarial”.

Condicions laborals dels treballadors i treballadores

Segons CCOO, és fonamental que “la prestació de serveis públics no sigui un negoci lucratiu” i una via que utilitza l’Ajuntament per “en teoria” reduir costos, en detriment principalment de les condicions laborals dels treballadors/es. Des del nostre sindicat “considerem que tots els treballadors/es dels serveis públics són també treballadors de l’Ajuntament, ja que treballen en els serveis públics municipals”.

En aquest sentit, asseguren que la municipalització “suposaria el manteniment de llocs de treball i fins i tot noves contractacions , així com la millora de les condicions laborals” També afirmen ser conscients que un procés d’aquestes característiques suposarà una negociació amb la resta de les seccions sindicals, “que haurà de basar-se en la generositat i visió estratègica de la mesura”, de manera que en la seva fase inicial pot suposar acordar noves escales salarials.

Per últim, cal fer esment que la dinàmica utilitzada per les corporacions locals, atesa l’actual situació econòmica, amb l’objectiu d’ajustar els pagaments de l’administració pública està donant lloc a una renegociació dels contractes amb tercers, en detriment del servei ofert a la ciutadania i de les condicions laborals dels seus treballadors/es.

Per a més informació:

Daniel Martínez Pascual, delegat de la Secció Sindical de CCOO a l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, tel. 635.057.069

Article anterior

"¿A cambio de qué Aqualia perdona 1,8 millones al ayuntamiento?"

Següent article

La Máxima Instancia Judicial Griega Considera Inconstitucional la Privatización del Agua de Atenas

1 Comentari

  1. comunicacio2014asia
    23 maig, 2014 en 5:04 pm

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *