Sin categoría

Notícia – L’Agència Catalana de l’Aigua proposa apujar el cànon de l’aigua el 5,2% aquest any

Font: El Periódico

El pla preveu uns augments acumulats de gairebé el 25% en quatre anys

Noves pujades del preu de l’aigua a mitjà termini. El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que dirigeix Leonard Carcolé, preveu aprovar un avantprojecte de pressupost per aquest any que inclou una pujada del tipus que s’aplica al cànon de l’aigua del 5,2%. El pla econòmic preveu actuacions per al període 2013-2018 amb altres pujades d’aquest tribut que faran que el cànon augmenti prop d’un 25% acumulat en aquests anys.

El cànon de l’aigua és el principal ingrés corrent de l’ACA i suposa més del 95% del conjunt d’entrades d’aquest organisme. Per quadrar els pressupostos de l’Agència, els seus directius han preparat un pla econòmic financer per al període 2013-2018 que inclou els increments percentuals dels tipus del gravamen del cànon i d’altres figures impositives en aquests anys. Encara que després en el text de la memòria només es concreta la pujada del cànon per a aquest any, amb l’esmentat 5,2%, «que es preveu que pugui ser d’aplicació una vegada aprovada la llei de pressupostos de la Generalitat del 2013».

El cànon de l’aigua es divideix entre usos industrials i domèstics. I aquest segon s’aplica amb diferents trams en funció del consum. Segons els responsables de l’ACA, es fa així «per dissuadir els consums sumptuaris i fomentar l’efciència, i, a la vegada, protegir els consums bàsics». Una altra de les novetats del projecte de pressupostos de l’Agència és «la implantació d’un gravamen a la captació» d’aigua.

Més competències. El projecte inclou, a més, una sèrie de propostes tributàries que demana que s’incorporin a la futura llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat del 2013. La més polèmica és la que atribueix a l’ACA noves competències en matèria de fixació de les tarifes dels serveis de proveïment d’aigua, i que fonts del sector adverteixen que pot entrar en col·lisió amb algunes competències municipals.

Així, l’agència s’atorga la capacitat de «determinar els criteris bàsics de tarifació del cicle integral de l’aigua» així com la funció d’emetre un informe «preceptiu» i «vinculant» sobre l’aplicació d’aquests principis bàsics abans que la Generalitat autoritzi qualsevol canvi en tarifes dels serveis de proveïment i sanejament de l’aigua.

Article anterior

Noticia - Aigua en venda

Següent article

Noticia - Burbuja en el agua

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *