Fracking

El Parlament demana unànimement que es paralitzi el projecte Castor

Font: Parlament

l ple ha aprovat aquesta tarda per unanimitat una moció d’ICV-EUiA que demana al govern de l’estat “l’aturada definitiva i permanent del projecte Castor” i que es desmantelli la infraestructura corresponent amb garanties de seguretat i respecte al medi ambient. El ple també ha aprovat les mocions del PSC sobre política cultural, d’ERC sobre la renda mínima d’inserció i de C’s sobre la creació i consolidació d’empreses. En canvi, n’ha rebutjat dues, una sobre el deute farmacèutic, presentada pel PPC, i l’altra sobre els pressupostos de la Generalitat per al 2013, del PSC.

Projecte Castor

Aquesta moció d’ICV-EUiA, transaccionada amb CiU, el PSC, C’s i la CUP i aprovada per unanimitat, demana al govern de l’estat que aturi definitivament el projecte Castor i desmantelli les tres infraestructures que en formen part si no es garanteix al cent per cent que l’activitat d’injecció i extracció de gas no tornarà a produir terratrèmols d’igual o major magnitud dels que hi ha hagut, i també que el desmantellament compleixi totes les garanties de seguretat i ambientals i inclogui un pla de restauració de la zona, amb calendari i participació de la Generalitat.

El text demana també la depuració de responsabilitats tècniques i polítiques; que s’insti el Banc Europeu d’Inversions a considerar la retirada del capital invertit i a la Comissió Europea a verificar que no s’han produït activitats incompatibles amb la directiva sobre gas natural, i que es consideri els ajuntaments d’Alcanar, Ulldecona, Sant Carles de la Ràpita, la Sénia i d’altres afectats part interessada en el procediment i se’ls informi amb transparència. Així mateix, la moció insta el govern a personar-se com a part interessada en el procés i a donar suport legal i econòmic als municipis afectats davant l’empresa promotora, el govern de l’estat i les institucions europees. El text també demana que l’executiu faci públic, tan bon punt estigui enllestit, l’informe tècnic definitiu de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya sobre la relació entre la injecció de gas i els terratrèmols, i que el Consell de Seguretat Nuclear compleixi les instruccions tècniques de protecció sísmica.

El debat ha estat seguit des de l’hemicicle per l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Balagué, altres membres d’aquest consistori i del d’Alcanar i membres de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, i hi han intervingut Hortènsia Grau (ICV-EUiA), que ha presentat la moció, i Annabel Marcos (CiU), J. Lluís Salvadó (ERC), Núria Ventura (PSC), María José Garcia Cuevas (PPC), Matías Alonso (C’s) i Quim Arrufat (CUP).

Política cultural

El ple ha aprovat també per unanimitat alguns punts la moció del PSC sobre política cultural. El text demana una llei en matèria de mecenatge i patrocini per tal de buscar noves fórmules per augmentar les aportacions privades a l’àmbit de la cultura i assessorar les empreses del sector perquè puguin accedir a noves vies de finançament.

També demana que les institucions culturals públiques no contractin cap directiu sense un concurs públic que garanteixi els criteris de capacitat i mèrit en l’elecció i que es prioritzin serveis propis respecte a la contractació externa en matèria d’estudis, informes o plans directors d’aquestes institucions.

D’altra banda, amb els vots contraris de CiU i ERC, la cambra ha rebutjat els punts que demanaven definir la funció de cada institució cultural nacional i establir un pla de viabilitat en què s’estableixin les previsions pressupostàries per als tres anys vinents.

Joan Ignasi Elena (PSC) ha presentat la moció, i Àngels Ponsa (CiU), Teresa Vallverdú (ERC), Alicia Alegret (PPC), Dolors Camats (ICV-EUiA), Carina Mejías (C’s) i David Fernàndez (CUP) han intervingut també al debat.

Renda mínima d’inserció

La cambra ha aprovat així mateix la moció d’ERC, amb esmenes incorporades del PSC i C’s, per presentar una nova llei de reforma de la renda mínima d’inserció l’any vinent. Aquest punt ha estat aprovat per 113 vots a favor (CiU, ERC, PSC, PPC i C’s) i 14 abstencions (ICV-EUiA i CUP). La nova llei haurà de modificar els requisits d’accés a la prestació perquè es valorin, entre altres aspectes, les necessitats de cada sol·licitant, la presència d’infants a la llar, les possibilitats de reinserció i el nivell de renda familiar.

El text també insta el govern a aportar la dotació extraordinària que calgui per resoldre tots els expedients d’aquest any pendents d’accés a la prestació, punt que ha estat aprovat per unanimitat, i a incrementar en 43 milions d’euros els recursos que hi destinen els pressupostos per al 2014, punt que ha prosperat per 96 vots a favor (CiU, ERC, PPC, C’s i CUP) i 31 abstencions (PSC i ICV-EUiA). La cambra també ha aprovat per unanimitat que es garanteixi la recuperació del dret a la prestació un cop finalitzada la contractació laboral que en va originar la suspensió temporal.

Oriol Amorós (ERC) ha presentat la moció, i al debat hi han intervingut també Meritxell Borràs (CiU), Eva Granados (PSC), Marisa Xandri (PPC), Laura Massana (ICV-EUiA), José María Espejo-Saavedra (C’s) i Isabel Vallet (CUP).

Creació i consolidació d’empreses

El ple també ha aprovat alguns punts de la moció de C’s sobre la creació i consolidació d’empreses. Per unanimitat ha donat suport als treballadors de l’empresa SCA Converting de Mediona i ha demanat la mediació del govern en les negociacions que afecten tant aquesta empresa com la planta que Johnson Controls Manufactory té a Sabadell.

També ha esta aprovat, per 74 vots a favor (CiU, ERC i C’s), 38 en contra (PSC i PPC) i l’abstenció d’ICV-EUiA i la CUP, el punt que insta el govern d’Espanya a aplicar deduccions o bonificacions fiscals d’un mínim del 75 per cent a les noves altes com a autònoms de joves o aturats de llarga durada.

A l’últim, per 87 vots a favor (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i C’s), 18 en contra (PPC) i 22 abstencions (PSC i CUP), també ha estat aprovat un altre punt que insta el govern espanyol a prendre mesures per evitar que la compra de deute públic per part dels bancs perjudiqui l’accés al crèdit de petites empreses i famílies.

La moció, l’ha presentada Inés Arrimadas (C’s), i al debat hi han intervingut també Montserrat Ribera (CiU), Oriol Amorós (ERC), Montserrat Capdevila (PSC), Rafael Luna (PPC), Joan Mena (ICV-EUiA) i Quim Arrufat (CUP).

Farmàcies

En canvi, el ple ha rebutjat la moció del PPC sobre les polítiques de salut i les relacions amb els proveïdors del sistema sanitari. El text, que incorporava una esmena del PSC, mostrava el rebuig de la cambra al fet que el govern “deixés de pagar el deute als farmacèutics després de modificar el pla de pagaments acordat pel govern de l’estat” i “destinar els diners a altres pagaments menys prioritaris”. També reconeixia la col·laboració del govern espanyol per fer front als deutes contrets per la Generalitat. Aquests punts han estat rebutjats per 26 vots a favor (PPC i C’s), 79 en contra (CiU, ERC i ICV-EUiA) i 22 abstencions (PSC i CUP).

El text també instava el govern a facilitar cada mes la informació relativa a l’ús del fons de liquiditat autonòmica i fer les previsions de tresoreria necessàries per pagar a les farmàcies, punts que han estat rebutjats per 44 vots a favor (PSC, PPC i C’s), 68 en contra (CiU i ERC) i 15 abstencions (ICV-EUiA i CUP).

Eva García (PPC) ha presentat la moció, i al debat també hi han intervingut Pere Vila (CiU), Alba Vergés (ERC), Marina Geli (PSC), Josep Vendrell (ICV-EUiA), José Manuel Villegas (C’s) i Isabel Vallet (CUP).

Pressupostos

També s’ ha rebutjat, per 60 vots a favor (PSC, PPC, ICV-EUiA, C’s i CUP) i 67 en contra (CiU i ERC) una moció del PSC sobre els pressupostos de la Generalitat per al 2013, que incorporava esmenes d’ICV-EUiA. El text demanava la reprovació del govern per no haver presentat pressupostos per al 2013; qualificava els comptes prorrogats d’injustos i antisocials; instava el govern a detallar com es materialitzaran la venda d’actius i immobles i les concessions consignades per valor de 2.318 milions d’euros als pressupostos per al 2014 i a no iniciar cap procés de privatització o concessió de patrimoni públic sense l’aval del Parlament, i rebutjava l’eventual privatització o concessió de les infraestructures de sanejament d’aigües.

Maurici Lucena (PSC) ha presentat la moció, i Mercè Jou (CiU), Pere Aragonès (ERC), José Antonio Coto (PPC), Josep Vendrell (ICV-EUiA), Jordi Cañas (C’s) i David Fernàndez (CUP) han intervingut també al debat.

El ple ha començat avui amb les interpel·lacions als consellers, sobre: les relacions econòmiques i financeres amb l’estat (PPC); la sobirania energètica (CUP); la promoció turística (PPC); les polítiques per garantir el dret a l’habitatge i el reallotjament de famílies desnonades (ERC); l’escola inclusiva (ICV-EUiA); la convocatòria d’un referèndum sobre la secessió sense l’autorització del govern de l’estat i les Corts Generals (C’s), i les polítiques de seguretat pública (PSC).

Article anterior

Catalunya obligarà les elèctriques a no tallar la llum a la gent sense recursos

Següent article

El misteri dels 2.300 milions

1 Comentari

  1. Sudaka Topo
    5 desembre, 2013 en 1:28 pm

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *