Notícies

Fonts més contaminades

Més de la meitat de les fonts d’Osona estan contaminades. Aquest és el resum, negatiu en aquest cas, del resultats de les 151 fonts analitzades pel Grup de Defensa del Ter (GDT) durant l’any 2014. Exactament el 50,3% de les fonts superaven els 50mg/l de nitrats, que és el límit fixat per la Unió Europea per considerar si l’aigua d’una font està contaminada i no és potable. L’any anterior, el percentatge de fonts contaminades era del 43%. Per tant, ha augmentat el nombre, una mala notícia. Però aquest no és l’únic paràmetre negatiu. N’hi ha alguns més, com per exemple que el 2013 la mitjana de contingut de nitrats de les fonts analitzades era de 64mg/l, 14 per sobre del límit legal, i un any després la mitjana ha pujat fins a més de 78mg/l. Any rere any, l’aigua del subsòl de la comarca és de pitjor qualitat. I no és cap sorpresa, amb la nombrosa cabana de porcí que hi ha. Una dada espectacular ho corrobora: el Lluçanès, on viuen 8.000 habitants, supera el quart de milió de caps de porcí.

El GDT va presentar aquestes dades la setmana passada amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, com acostuma a fer cada any. Les causes de l’augment de nitrats i, per tant, de contaminació són diverses. La primera que tothom pot pensar és el tancament de les dues plantes de purins, la de l’Esquirol i la de les Masies de Voltregà. Efectivament, aquesta és, amb molta probabilitat, una de les causes, tot i que els membres del GDT recorden que de tot el purí que tractaven aquestes dues plantes només un 5% era de granges d’Osona. Per tant, està força clar que part dels ramaders continua sense gestionar bé l’evacuació dels purins.

Una altra causa que apunta el GDT és l’increment de la cabana porcina i la proliferació de noves granges, algunes de grans dimensions. I encara una altra causa, aquesta incontrolable, podria ser l’augment de pluges durant el 2014, la qual cosa hauria facilitat la percolació del purí cap als aqüífers.

El que queda clar és que s’han de prendre mesures per evitar que la contaminació de l’aigua vagi creixent. Cal més conscienciació de les empreses ramaderes i cal més control i més mà dura per part de l’administració. No fa gaire, un abocament intencionat de mig milió de purins per part d’un empresari va acabar amb una multa de 1.800 euros. Amb aquestes mesures no s’aconseguirà gaire res.

Font: El 9 Nou

Article anterior

[àudio] Entrevista a Moisès Subirana: "tenim les eines però falta voluntat política"

Següent article

"Queremos que se garantice este derecho humano básico"

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *