Aigües Ter Llobregat (ATLL)

Nota de Premsa – La Generalitat ja no governa l’aigua, ara ho fan els mercats

L’aigua està en perill d’extinció

Mentre veiem amb preocupació com la Unió Europea atempta contra la sobirania dels pobles i extralimita les seves competències, a Catalunya ens trobem a l’avantsala de la privatització total del cicle de l’aigua. La privatització dels serveis públics d’aigua ja no té cap fonament objectiu, ara es tracta simplement d’un actiu financer. Així doncs, l’aigua un dret humà, un bé comú i públic, està en perill d’extinció.

Que la Troika (Comissió Europea, Fons Monetari Internacional i Banc Central Europeu) estigui imposant la privatització de l’aigua a Grècia (Atenes i Tassalònica) i Portugal (Aigües de Portugal), així com pressioni a Itàlia en contra del referèndum constitucional guanyat que prohibeix explícitament la gestió privada de l’aigua a tot el país és totalment inacceptable.

Cal recordar que la Unió Europea està violant la suposada neutralitat sobre la propietat pública o privada i la gestió dels serveis d’aigua col·lectius (art. 345 del TFUE i art. 17.1 de la Directiva 2006/123/CE relativa als serveis en el mercat interior). Aquest no és un assumpte menor i per això s’ha demanat a la Comissió Europea que expliqui quina és la base legal sobre la qual vol imposar aquests polítiques privatitzadores de l’aigua en els països de la Unió Europea.

Tot i que la Comissió Europea assegura que garantirà l’accés a l’aigua a tots els ciutadans, cal recordar que a dia d’avui s’ha negat a iniciar la legislació per tal d’implementar el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament, fent cas omís de la resolució del juliol de 2010 de l’Assemblea General de les Nacions Unides sobre aquest dret. És per això que moviments en defensa de l’aigua i la vida de tota Europa hem posat en marxa recentment una Iniciativa Ciutadana Europea per obligar a la Comissió Europea a prendre mesures per garantir el dret humà a l’aigua i al sanejament [1].

A Catalunya la situació és encara més alarmant, ja que som el país del món on hi ha més serveis d’aigua privatitzats. Així, no és d’estranyar que després de tants anys ens haguem convertit en una Autonomía Bananera, en la que el sector privat ha fet i desfet el que ha volgut; valgui com a mostra la total desregulació que viu l’Àrea Metropolitana de Barcelona on una sentència judicial de 2010 evidenciava la falta de concessió a la ciutat comtal.

Ara veiem amb estupefacció com l’autoanomenat “Govern dels millors” balla al so dels mercats i les multinacionals, així si el 17 d’octubre [2] s’havia d’adjudicar la licitació d’Aigües Ter Llobregat (ATL), a córre-cuita, abans de les eleccions per les pressions dels mercats i per tal de complir amb el dèficit exigit del 1,5%, ara [3] es retarda perquè segons interessos personals del govern cal un anàlisis complert de les dues ofertes presentades per ACCIONA i AGBAR, tot i l’avantatge clar que semblava haver pres ACCIONA.

Una cosa és fa evident, o són els mercats o són els interessos de la multinacional francesa SUEZ i els seus socis catalans (La Caixa, COPISA, ACSA, Aigües de Sabadell o Aigües de Terrassa) qui govern l’aigua, però qui segur que no ho fa és el govern de Catalunya.

Davant d’una Generalitat que improvisa, actua amb negligència, i defuig de les seves funcions com és vetllar pels serveis púbics d’aigua, que són garantia dels drets fonamentals de la ciutadania, només podem demanar als governants de Catalunya que aturin aquest trist espectacle i recuperin el seny. Que mantinguin de forma definitiva Aigües Ter – Llobregat com empresa pública atès que l’aigua és essencial per a la vida i perquè no hi ha cap motiu ni tècnic, ni econòmic, ni molt menys ambiental o social per seguir amb la seva privatització[4]. Que en definitiva, abandonin la seva submissió als mercats pel bé del poble que han de governar.

De no ser així serà la societat catalana qui haurà de recuperar les funcions que ha delegat, qui haurà de gestionar els serveis d’aigua de forma directa, transparent i participativa. En el passat recent d’aquest país ja s’ha demostrat la força d’un poble quan ha volgut defensar l’aigua i el medi ambient; posarem fi a aquest espoli social.

Ni ACCIONA ni AGBAR, ATL pública!

[1] Notícia 1 Economia Digital

[2] Notícia 2 Economia Digital

[3] Premi Aigües Ter Llobregat

Plataforma Aigua és vida:

Email: aiguaesvida@gmail.com

Twitter: @aiguaesvida

Article anterior

Avui Roda de Premsa - L’aigua està en perill d’extinció - Passa-ho!

Següent article

Article: Modelos públicos, políticas privadas

1 Comentari

  1. […] donde el sector privado ha hecho y deshecho lo que ha querido; valga como muestra la total desregulación que vive el Área Metropolitana de Barcelona donde una sentencia judicial de 2010 evidenciaba la falta de concesión en la ciudad […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *