Agència Catalana de l'Aigua (ACA)comunicatsSequera

[COMUNICAT] Mesures urgents per fer front a la sequera en el Dia Mundial de l’Aigua

  • 224 municipis de Catalunya, 15 comarques i un total de 5,9 milions d’habitants es troben afectats pel greu estat excepcionalitat.
  • Cal modificar el Pla de Sequera per accelerar l’activació d’algunes mesures a fi de ocntenir les reserves i endarrerir l’entrada en l’estat d’emergència.
  • L’ACA ha de destinar recursos per garantir el dret d’accés a la informació sobre el compliment de les mesures contemplades al Pla de Sequera i de les sancions estipulades pels incompliments.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua de 2023, des d’Aigua és Vida instem al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a l’Agència Catalana de l’Aigua i a tots els Ajuntaments de Catalunya a prendre seriosament, vetllar i informar en detall de les mesures fixades al Pla Especial de Sequera (PES) per a tots els escenaris però en especial per l’Alerta i l’Excepcionalitat. Així mateix, s’ha d’actuar d’acord amb les dades de la part catalana de la conca de l’Ebre on, per exemple, la unitat 8, subministrada pel CAT, pot entrar en alerta en qualsevol moment.

Avui dia, més de la meitat dels municipis de més de 20.000 habitants no tenen els seus Plans d’Emergència Municipal per Sequera. No estar preparats per abordar l’actual crisi de l’aigua és una feblesa que cal revertir urgentment. Encara més, des d’Aigua és Vida, creiem que els Plans d’Emergència Municipal haurien de ser una exigència també per als municipis més petits de 20.000 habitants. La gestió d’aquesta crisi hídrica necessita el lideratge de l’ACA però també de l’actuació dels municipis en tant que coneixedors de la gestió de l’aigua més propera a la ciutadania.

Exigim que es garanteixi el dret d’accés a la informació a tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya en la gestió d’aquesta sequera i les que estan per venir. L’accés a la informació és un requisit previ i indispensable per garantir el dret a la participació i coproducció de política pública, aspectes fonamentals per sortir d’aquesta crisi prioritzant els coneixements i interessos comuns al voltant de l’aigua. El PES estableix que els municipis estan obligats a traslladar la informació relativa al compliment de les mesures a l’ACA, però no es parla de com garantir l’accés a la informació per a la ciutadania. Aigua és Vida demanem a l‘ACA que obligui els municipis a informar sobre el consum d’aigua municipal disgregat per sectors i sobre l’aplicació de les mesures concretes, publicant aquestes dades als webs municipals o al visor de la sequera de l’ACA.

Pocs mesos abans d’inciar la temporada turística, considerem que els municipis han d’abordar i planificar l’impacte que pot generar l’augment puntual, però significatiu, de la població en temporada d’estiu i prendre les mesures adients per l’estalvi d’aigua. Creiem que cal restringir, per exemple, l’ús de les dutxes a les platges de la costa catalana en estat d’alerta i excepcionalitat.

També creiem que hi ha mesures que cal avançar i fer-les d’obligat compliment abans d’arribar a l’estat d’excepcionalitat, com és prohibir la utilització d’aigua de qualitat potable per a usos no potables. No té cap mena de sentit regar i netejar amb aigua potabilitzada, o descarregar la cisterna una bona quantitat d’aigua potable que és imprescindible conservar.

Des d’Aigua és Vida continuem reiterant que cal implementar mesures a curt, mitjà i llarg termini en el marc de la Nova Cultura de l’Aigua a Catalunya, tal com hem reiterat amb els passats comunitats del 16 de desembre de 2022 i del 3 de març de 2023. És urgent que la Generalitat de Catalunya, no només l’ACA, entengui la gravetat de la situació i la necessitat de seure els diferents Departaments i creuar polítiques per tal d’abordar la necessària contenció i gestió de la demanda, fet que suposa redefinir les polítiques d’agricultura, ramaderia, d’urbanització i turisme.

Celebrem la creació de la Taula Social del Canvi Climàtic i la Cimera per abordar la sequera, però volem emfatitzar que és fonamental que els moviments socials puguem participar d’aquests espais, on molt sovint no es consideren les demandes que des de plataformes tals com Aigua és Vida hem reivindicat fa anys.

Recull de Premsa

Línia Xarxa (22/03/2023). Aigua és Vida insta a la Generalitat i als ajuntaments a prendre’s seriosament la sequera

324 (22/03/2023). Nou toc d’atenció al govern al Parlament: aprova pels pèls el decret de sequera

La Marea (22/03/2023). Catalunya retrasa la aprobación del decreto ley contra la sequía

El TRIANGLE (25/03/2023). Catalunya no está preparada para períodos de sequía más seguidos

Público (27/03/2023). Rechazo de regantes y ecologistas a la propuesta de conectar las redes para trasvasar agua del Ebro al Llobregat

Article anterior

[AGENDA] Setmana del Dia Mundial de l'Aigua

Següent article

Els ajuntaments del Baix Llobregat, greus irresponsables per inacció davant la sequera