Canal Segarra GarriguesEbre

Un informe de Regsega admet que el Canal Segarra Garrigues pot tenir un sobrecost del 81% i arribara 1.900 milions

La Plataforma en Defensa de l’Ebre porta al fiscal el Segarra-Garrigues

Considera que la finalitat última de la construcció del canal és transvasar aigua a Barcelona

Posa en dubte la seua utilitat per regar i en qüestiona el sobrecost

Nous problemes s’acosten per al canal SegarraGarrigues, la infraestructura més important de les que s’estan construint a Lleida i vital per al futur de milers d’hectàrees de cultius a la província. La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) va anunciar ahir a la nit que denunciarà davant de la Fiscalia Superior de Catalunya la construcció del canal al considerar que la seua finalitat última serà possibilitar el transvasament del Segre a Barcelona.

A més, el moviment antitransvasament creu que cal arribar al fons de l’elevat sobrecosí de la infraestructura i posa en dubte la seua utilitat com a regadiu després de constatar les dificultats per assolir la superfície inicialment prevista.

La dotzena assemblea del moviment antitransvasament, que va reunir ahir unes 400 persones a Tortosa, va certificar d’aquesta manera la nova estratègia d’oposició jurídica i social davant de la pròxima aprovació del Pla Hidrològic de l’Ebre.

Aquesta no és la primera vegada que la plataforma defensa que darrere del canal hi ha una intenció de portar aigua a Barcelona. Com va publicar SEGRE l’abril passat, va assumir la denúncia del sindicat CGT en la qual aquest alertava d’un projecte per interconnectar la xarxa de proveïment d’aigua de boca del Ter Llobregrat amb el Segarra-Garrigues i portar cabal de la conca del Segre a Barcelona. El 2011, el moviment antitransvasament ja havia al·ludit a la possibilitat que la infraestructura prevista per al reg a Lleida amagués l’intent de proveir d’aigua el gran volum de població catalana que es troba a l’àrea metropolitana de la capital catalana.

Quant a la inversió que està requerint l’obra, un informe de Regsega del novembre del 2011 admet la possibilitat que les obres que executa la Generalitat tinguin un sobrecosí de fins a un 81% i que acabi costaní 1.928 milions d’euros.

Mas va encarregar l’any passat un estudi sobre el futur del canal

El passai estiu va transcendir que el president de la Generalitat, Artur Mas, va encarregar un informe sobre el futur del canal davant de la situació i la incertesa del moment pel baix ritme d’adhesions dels regants i titulars de terres.

L’estudi va ser encomanat al Consell Assesor per al Desenvolupament Sostenible (CAD, organisme consultiu de Presidència) deu anys després de col·locar-se la primera pedra del canal a la província. Provava d’explorar usos actuals i futurs. Els seus redactors van fer enquestes a polítics, a regants, a empresaris i a sindicats de la província.

La societat de Lleida va expressar el seu total suport a la viabilitat i futur del Segarra-Garrigues per a tots els usos, però exclusivament, i tret d’alguna excepció, només per a Lleida i descartant així qualsevol operació que suposi derivar aigua a Barcelona o altres zones de Catalunya.

Font: Segre

Article anterior

Article - Global public water alliance must not be allowed to evaporate

Següent article

Documental - A World Without Water

1 Comentari

  1. […] vía Un informe de Regsega admet que el Canal Segarra Garrigues pot tenir un sobrecost del 81% i arribara…. […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *